Suomi
Gamereactor
artikkelit

Google Stadia, ensitunnelmat

Googlen Stadia julkaistaan näillä näppylöillä. Gamereactor otti tuntumaa pelien suoratoistopalveluun.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Google Stadialla on edessään mittava haaste. Se on toki melkein ensimmäinen pilvipalvelimiin luottava pelien suoratoistopalvelu, joka tarjoaa vaihtoehdon perinteiselle konsoli- ja PC-rautaan perustuvalle videopelaamiselle. Toisaalta se vaatii tietynlaisen verkkoyhteyden, ja jokainen peli on ostettava erikseen kuukausimaksun sijasta. Stadia EI ole "pelien Netflix", vaikka sitä alun perin sellaiseksi nimitettiinkin.

Kuluttajalla on mahdollisuus ostaa normaalilla tavalla pelinsä Stadialle muiden saatavilla olevien alustojen sijasta. Toisin sanoen pelkkä pilvipelaaminen ei riitä, vaan on tarjottava jotain sellaista, mitä muilla kilpailijoilla ei ole. Gamereactor on saanut haltuunsa Founder's Edition -paketin, joten on aika ottaa tuntumaa Stadiaan.

HQ

Asennus:
Google Stadia on hyvin erilainen verrattuna muihin alustoihin, sillä ei ole mitään "konsolia" television vieressä. Lähin vertailukohta on ehkä Chromecast Ultra, joka on oikeastaan Androidin peili eli "mirror" monenlaisten puhelin- ja tablettisovellusten toistamiseen. Voisi luulla, että asennus on helppoa, mutta sitä se ei ole. Ei riitä, että ottaa Stadia-ohjaimen esille, laittaa Chromecast Ultran päälle ja eikun menoksi. Ensin tarvitaan puhelin tai tabletti, jossa on asennettuna Stadian sovellus. Sitten rekisteröidään oma käyttäjätili ja Chromecastin asetukset.

Tämä on mainos:

Jo tässä vaiheessa asennus tuottaa enemmän harmia kuin pitäisi. Toisaalta Stadian pystyy asennuksen jälkeen käynnistämään painelemalla tietyn nappisarjan ohjaimesta. Ratkaisu ei ole järin elegantti, mutta ainakin helpompi kuin alkuperäinen asentaminen. Onneksi varsinainen sovellus on hyvin suunniteltu, ja on selvää alusta asti, että Google on suunnitellut Stadian käyttöliittymän juurikin käyttäjiä ajatellen. Toisaalta voi olla hankalaa löytää haluamiaan asetuksia, ja kuinka käyttökokemusta voisi muokata mieleisekseen. Oli esimerkiksi mahdotonta syöttää pelikoodeja sovelluksessa tai Chromecastissa: sitä varten oli mentävä erikseen Stadian verkkosivulle.

Sovelluksen käyttämisen opetteleminen vie oman aikansa. Käyttönopeus on kuitenkin vaikuttava: pelin aloittamisessa kestää noin 15 sekuntia. Lisäksi Stadian ohjaimen asentamisessa kestää 10 sekuntia USB-yhteyden avulla, ja sitten vain pelaamaan.

Google Stadia, ensitunnelmat

Ohjain
Ohjain on ehkä se Stadian vaikuttavin osuus tällä hetkellä. Vehje on miellyttävä käyttää, ja istuu hyvin käsiin. Ohjain tuo mieleen Dualshock 4:n, joskin hieman raskaampana versiona. Mukana tuleva ohjain toimii hienosti missä tahansa Stadian julkaisupelissä.

Tämä on mainos:

Stadian ohjainta ei voi käyttää langattomasti muilla kuin Chromecast Ultralla, joskin muilla ohjaimilla tämä onnistuu. Liitäntä on tehtävä USB:llä, ja piuhassa on oltava USB-C/USB-C-päät.

Google Stadia, ensitunnelmat

Toimivuus
Stadian markkinointivaltti on ollut se, että pelaamisensa voi viedä mukanaan kotinsa ulkopuolelle helposti ja saumattomasti. Perinteinen pelaaminen kun on ainakin suurimmaksi osaksi kuitenkin paikallaan pysyttelevää, mutta Stadia ei ole sidottu tietynlaisen laiteraudan käyttämiseen. Siksi onkin ainakin aluksi vaikuttavaa, kun peliään pystyy jatkamaan kätevästi tabletilla kaupungilla ollessaan. Ongelmiakin on, sillä vaikka Chromecast tukee 4K ja 60 FPS -laatua, ei tietokoneen Chrome sitä tee 4K-tasolla. Lisäksi PC:n versio ei tue HDR-kuvaa tai surround 5.1 -ääntä.

Lisäksi on kummallista, että Google on julkaissut Stadian sellaisissa maissa, joissa he eivät ole julkaisseet niitä kahta älypuhelinmallia, joissa Stadia oikeasti toimisi. Stadian käyttö vaatii tällä hetkellä WiFi-yhteyden, eikä toimi 4G-menolla. Noin käytännössä siis Stadia on käynnistettävä joko tabletilla tai tietokoneella, ja pelaaminen onnistuu vain WiFi-paikoissa. Käytännössä ainoastaan ChromeOS-tabletit tukevat Stadiaa, mutta onneksi tablettiinsa voi asentaa Chrome-selaimen ja pelata peliä. Tämä siis kuitenkin vaatii USB-C/USB-C-adapterin, eikä toimivuus ole ongelmatonta.

Muutakin puuttuu, nimittäin Stream Connect, Stat Share ja Crowd Play eli kaikki moninpeliominaisuudet, joilla liitetään Stadia Youtubeen mahdollistaen näin yhteistyön pelaamisen aikana. Mukana ei myöskään ole Stadian TV-sovellusta, vaan moista on katsottava Chromecast Ultran kautta. Lisäksi vain ja ainoastaan Founder's Edition Chromecast Ultrassa on tällä hetkellä oikea toimiva ohjelmistopäivitys eli firmware. Lisäksi Family Sharing puuttuu.

Stadiassa on oma Achievement-systeeminsä, ja kerättyjen saavutuksien listan saa katseltavakseen. Jostain kumman syystä ohjelma ei kerro ilmoituksella, kun saavutus avautuu. Julkaisussa Google Assistant ei ole saumattomasti yhteensopiva, koska Assistant voi ainoastaan käynnistää Chromecastilla Stadian, ja pelin siihen perään. Julkaisussa on tarjolla 22 peliä, joista monet täydellä hinnalla. Stadian idea itsessään on vaikuttava, mutta ainakaan heti julkaisussa Google ei onnistu asettamiaan odotuksia lunastamaan.

Google Stadia, ensitunnelmatGoogle Stadia, ensitunnelmatGoogle Stadia, ensitunnelmat

Toimiiko se?
Suurimmaksi osaksi Stadialla pelaaminen on ollut varsin sujuvaa, jos siis on valmis luopumaan 4K ja 60 FPS -kuvasta tilaäänien kera. Testasin enimmäkseen pelejä Mortal Kombat 11, Destiny 2 ja Shadow of the Tomb Raider, joissa sekä resoluutio että ruudunpäivitys pysyivät varsin hyvällä tasolla. Tosin käytössäni oli
1000MB/ps -luokan verkkoyhteys, ja vaikka samaan aikaan oli katselussa Netflix ja latauksia Spotifysta, ei kuvanlaatu kärsinyt. Huonoimmin pärjännyt osa-alue oli ääni. Katkokset olivat varsin tavallisia. Niin ikään Red Dead Redemption 2:ssa oli havaittavissa verkkoviivettä.

Kuitenkin suurimman osan ajasta viivettä ei esiintynyt huomattavassa määrin, joten kaikkiaan Stadia toimi varsin hyvin testisessioiden aikana. On silti sanottava, että ensitunnelmien testaus tapahtui jokseenkin optimaalisissa olosuhteissa. En siis osaa vielä sanoa, miten se toimii erilaisilla verkkoyhteyksillä ja erilaisilla laitteilla.

Google Stadia, ensitunnelmat

Ensitunnelmat
Google Stadia on kieltämättä vaikuttava, ja testaamisen aikana pelasin useamman kerran niin Mortal Kombat 11:ttä kuin Red Dead Redemption 2:htakin Samsung Galaxy Tab S6:lla ja Dell XPS 15:llä. Pilvipalvelu on osoittanut voimansa. Toisaalta suunnilleen kaikilla muilla osa-alueilla Stadia on tällä hetkellä alamittainen kilpailijoihinsa verrattuna, mitä tulee pelikokemuksen laatuun. Useat tärkeät toiminnot puuttuvat vielä, eikä Stadia tällä hetkellä toimi mobiilisena kuin Googlen omilla Pixel-luureilla.

Stadia on jännittävä avaus pilvipelaamisen maailmaan. Samaan aikaan on selvää, ettei Stadia ole vielä se, joka saa pelaavan kansa siirtymään sankoin joukoin pilvipelaamisen pariin.



Ladataan seuraavaa sisältöä