Suomi
Gamereactor
artikkelit

Tuntematon sotilas (kuunnelma)

Varsin vaikuttava ja mittava kuunnelma vuodelta 1966

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Tuntematon sotilas on vuosikymmenten saatossa sovitettu suunnilleen kaikkiin mahdollisiin viihteen muotoihin. Yleisradion Radioteatterin toteuttama noin 10 tunnin mittainen kuunnelma on aiemmin jäänyt minulta pimentoon. VL Median julkaisema 10 CD-levyn kokoelma vuonna 1966 tehdystä kuunnelmasta on yllättävän vaikuttava. Varsinkin näin pimeänä vuodenaikana joulun lähestyessä on helppo virittäytyä tunnelmaan, jopa liiankin kanssa.

Tuntematon sotilas kertaa konekiväärikomppanian vaiheet jatkosodassa aina sen syttymisestä kesällä 1941 rauhaan asti syyskuussa 1944. Kuunnelma eroaa äänikirjasta tietenkin siten, että lukijoita on enemmän kuin yksi, ja kohtauksia elävöitetään äänitehosteiden kera. Erilaisista suullisista kuvauksista, dialogista ja äänistä kuuntelija sitten itse luo mieleensä kuvan siitä, mitä on tapahtumassa.

Kuunnelman voi toteuttaa hyvin tai huonosti, ja Radioteatteri on selvästi osannut asiansa. Valittu formaatti mahdollistaa henkilöhahmojen tunnetilojen tarkan kuvauksen, mihin taas esimerkiksi elokuva harvoin pystyy. Vastaavasti kuunnelma voidaan tehdä toteutukseltaan monipuolisemmaksi ja vaikuttavammaksi kuin pelkkä äänikirja.

Niin kuunnelman toteutus kuin itse tarinakin ovat kestäneet aikaa erittäin hyvin. Ajan kulumisen huomaa käsitellyn aikakauden lisäksi ainoastaan siitä, että miesten viljelemät sanonnat ja kielikuvat ovat usein sellaisia, joita nykyaikainen kuuntelija ei enää koe omakseen. Käytetty kieli sinänsä on ehkä tekoajankohtansa ansiosta hyvin "puhdasta" verrattuna moneen nykyaikaiseen teokseen. Toisin sanoen esimerkiksi englannin kielen vaikutusta ei ole lainkaan havaittavissa. Ruotsin ehkä, ja vähän venäjänkin.

Tämä on mainos:

Kaiken kaikkiaan kuunnelmaa voi kyllä suositella, vaikka itse tarina olisikin jo moneen kertaan koettuna niin kirjana kuin elokuvana. Radioteatteri on onnistunut painottamaan sellaisia osa-alueita, jotka usein jäävät paitsioon esimerkiksi juuri elokuvissa. Huonoksi puoleksi on mainittava se, ettei lisämateriaaleja ole lainkaan. Jonkinlainen katsaus kuunnelman tekemiseen ja sen vaikutukseen 1960-luvun jälkipuoliskon radionkuuntelijoihin olisi ollut kiinnostava kulttuuriteko. Mutta sellaista ei ole.

Kuuntelemaan pääsee myös YLE Areenassa.

Tuntematon sotilas (kuunnelma)
Tämä on mainos:


Ladataan seuraavaa sisältöä