Suomi
Gamereactor
artikkelit

The Stand (HBO Nordic), ensitunnelmat

Stephen Kingin Tukikohdan minisarja aloittaa tunnelman keräämisen kaikessa rauhassa

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Kirjailija Stephen Kingin mammuttimainen teos Tukikohta (The Stand) sovitettiin minisarjaksi jo 1990-luvun alkupuoliskolla, mutta nyt HBO Nordic esittää uusiksi tehdyn yhdeksänosaisen minisarjan. Kirjoitin loppuvuodesta 2019 itse kirjasta oman arvioni, jonka pääsee lukemaan täällä. Olin siksi hyvin innostunut katsomaan uuden minisarjan. Nyt kolmen jakson jälkeen on aika kertoa nähdyn herättämiä tunnelmia.

Lyhyesti kerrottuna Tukikohdan tarinana on, että maailman yli pyyhkäisee superflunssa, johon kuolleisuus on yli 99%. Pieni joukko ihmisiä huomaa olevansa taudille immuuneja, ja jäävät siksi rakentamaan maailmaa uudestaan. Ihmiset tietenkin kokoontuvat hiljalleen yhteen, ja näin alkaa muodostua yhteisöjä.

The Stand (HBO Nordic), ensitunnelmatThe Stand (HBO Nordic), ensitunnelmat
Vanity Fair
Tämä on mainos:

Romaanissa seuraa koko ajan mukana jonkinlainen yliluonnollinen elementti. Tämä on otettu mukaan myös minisarjaan, lähinnä äiti Abigail Freemantlen näkyjen (Whoopi Goldberg) ja erikoisen pahiksen Randall Flaggin toimissa (Alexander Skärgård). Kirjassa näiden yliluonnollisuuksien alkusyy ei selviä, enkä usko niin tapahtuvan minisarjassakaan.

Tarina sinänsä on varsin yksinkertainen, joten keskeiselle sijalle nousevat erilaiset henkilöhahmot. Jo kolmen jakson aikana heitä esitellään lukuisasti, mutta onneksi ainakaan vielä kokonaisuus ei leviä pullataikinan lailla. Jokainen jakso on toistaiseksi keskittynyt 1-3 henkilöhahmoon ja heidän taustoihinsa. Kirjassa maailmanlopussa kestää noin 800 sivua kaikkiaan 1344 sivusta, mutta minisarjassa tämä taustoitus tehdään varsin lyhyiden takaumien avulla. Ratkaisu on yllättävän toimiva, ja tiivistys on lisäksi ollut ehdottoman tarpeellinen.

The Stand (HBO Nordic), ensitunnelmat
Vanity Fair

Teknisesti The Stand on pätevästi tehty, ja ehkä yllättävänkin verkkaisesti etenevä. Ratkaisu on perusteltu, sillä katsoja tarvitsee aikaa sisäistää näkemänsä. Yleinen teema tuntuu olevan sama kuin kirjassakin: hiljakseen eskaloituva yhteenotto kahden ryhmittymän välillä. Tihentyvän tunnelman pystyy aistimaan jo kolmen ensimmäisen jakson perusteella. Toinen mahdollisuus on, että osaan sitä odottaa, koska olen alkuperäisteoksen lukenut.

Tämä on mainos:

Yhdeksään jaksoon jaettu The Stand saavuttaa päätöksensä helmikuussa. Silloin on aika arvioida kokonaisuus.

The Stand (HBO Nordic), ensitunnelmatThe Stand (HBO Nordic), ensitunnelmat
Vanity Fair
The Stand (HBO Nordic), ensitunnelmatThe Stand (HBO Nordic), ensitunnelmat
Vanity Fair


Ladataan seuraavaa sisältöä