Suomi
Gamereactor
artikkelit

Marvel's What If...? (Disney+), ensitunnelmat

Marvelin viimeisin sarja tutkailee sitä, miten asiat olisivat voineet mennä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Jos asiaa hieman pysähtyy miettimään, on Marvelin uusimman animaatiosarjan What If...? idea melkoinen. Sarjalla ei ole juurikaan seurauksia kokonaiskuvaa ajatellen, eikä se kuljeta sitä isoa draaman kaarta eteenpäin. Toisaalta se tutkailee, miten asiat olisivat voineet mennä Marvelin elokuvissa, jos muutama pieni juttu olisi ollut toisin. Lähtökohta on sen verran leikittelevä, että se laittaa katsojankin mielikuvituksen liikkeelle.

HQ

Hyvä lähtökohta on siis paikoillaan, mutta entä se itse sarja sitten? What If...? kattaa 10 jaksoa, ja jokainen niistä on oma itsenäinen tarinansa. Jakso esittää keskeisen kysymyksen, ja tarjoaa vaihtoehtoisen vastauksen siihen, miten juttu olisi voinut mennä. Tarinan esittelee uusi hahmo Watcher, jota ääninäyttelee Jeffrey Wright. Watcherit ovat kiinnostavia intergalaktisia hahmoja, ja toivottavasti he saavat jatkossa enemmänkin tilaa Marvelin elokuvissa.

Mitä sitten on luvassa? Ensimmäisen kolmen jakson perusteella tarinat liikkuvat laimeasta suorastaan kummalliseen. On selvää, että sarjan luoja A.C. Bradley on nauttinut katsojien odotuksien suhteen yllättämisestä. Tarkoituksena on nimittäin selvästi yllättää joka käänteessä.

Tämä on mainos:

Ensimmäisen jakson kysymys on, mitä jos Dr. Irskinin seerumin olisikin saanut Peggy Carter, jolloin Carterista olisi tullut se Captain America. Muutos ei siis ole sinänsä suuri, mutta seuraukset ovat toki mittavat. Toki asiaa auttaa paljonkin, jos tai kun on sen pohjana olevan Marvel-elokuvan jo nähnyt.

Entäpä jos kaikki Avengers-heput olisi salamurhattu ennen kuin poppoota oli edes kasattu, jolloin maapallo olisi syösty kaaokseen? Tästäkin on oma jaksonsa. Niin ja yhdessä jaksossa Thanos onkin hyvä heppu.

Marvel's What If...? (Disney+), ensitunnelmatMarvel's What If...? (Disney+), ensitunnelmat

On viihdyttävää katsoa, mitä käsikirjoittajat saavat aikaan saatuaan vapaat kädet tehdä melkein mitä haluavat reunaehtojen puitteissa. Toki osa viihteestä tulee siitä, kun tietää, miten tarinat niin sanotusti oikeasti menivät. Kaiken kaikkiaan kyseessä on Marvelin elokuvien pitkäaikaisille faneille suunnattu sarja.

Tämä on mainos:

Ongelmiakin on. Esimerkiksi ensimmäisessä jaksossa kerrotaan melkein kokonaan leffan Captain America: The First Avenger tarina puolessa tunnissa. Aikaa ei siis jää juuri muuhun kuin kaikkein välttämättömimpään. Kaikki kolme jaksoa onnistuvat vetoamaan tunteisiin, mutta toteutus tuntuu silti kiirehdityltä. Intensiteetti pysyy korkealla kaiken aikaa, ja hiljaisemmat hetket keskeytyvät miltei välittömästi, kun on jo kiire eteenpäin.

Sarja olisi selvästi hyötynyt siitä, jos aikaa olisi ollut enemmän käytössä varsinkin, kun niin suuri määrä tapahtumia, toimintaa ja muuta on ollut pakko mahduttaa niin lyhyeen minuuttimäärään. Koko ohjelman ideana on tehdä tyhjäksi jo tunnetut tapahtumat, ja koota niistä sitten jotain uutta. Moinen vaatii katsojalta paljon huomiota, mutta siltikin osa älykkäistä käänteistä ei saa ansaitsemaansa huomiota kiireen vuoksi.

Kuitenkin ytimeltään Marvelin What If...? on hyvin tehty. Suurin osa Marvelin elokuvien tähdistä, kuten Samuel L. Jackson, Chadwick Boseman, Jeremy Renner ja Karen Gillian ovat mukana, ja se toimii. Toiset taas puuttuvat, ja muun muassa Robert Downey Jr. ja Chris Evans eivät ole mukana. Korvaavat ääninäyttelijät hoitavat silti hyvin työnsä.

Marvel's What If...? (Disney+), ensitunnelmatMarvel's What If...? (Disney+), ensitunnelmat

Animaatiojälki on niin ikään hyvää, ja sarja pysyttelee koomisen, ja painokkaan realismin välimaastossa. Animaatio on varmasti valittu tyylilajiksi budjettisyistä, mutta lopputulos on silti toimiva. Lisäksi Marvelin elokuvista tuttu musiikki on pääosin ennallaan, joten kaikki palikat hyvälle sarjalle ovat olemassa.

Marvelin What If...? on juurikin tyydyttävä. Se on luovalla tavalla jännittävä, hyvin kokoon laitettu ja kiirettä lukuun ottamatta tarinat ovat hyvin kerrottuja.



Ladataan seuraavaa sisältöä