Suomi
Gamereactor
arviot
Lone Survivor

Lone Survivor: The Director's Cut

Vanhan koulukunnan eloonjäämiskauhua voi kokea nyt myös Playstationilla.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Lone Survivor: The Director's Cut kertoo nimensä mukaisesti yksinäisen eloonjääneen tarinan. Tämä lymyää hirviöiden valtaamassa kerrostalossa, kaupungissa joka on kokenut samanmoisen kohtalon. Päähenkilö on vailla menneisyyttä, ja tämän tulevaisuus riippuu täysin pelaajasta.

Pelin ulkoasu ja mekaniikat ovat tuttuja menneisyydestä. Sen retrohenkinen grafiikka sopii yllättävän hyvin psykologiseen kauhuun, koska se jättää riittävästi tilaa pelaajan omalle mielikuvitukselle. Samalla se tarjoaa riittävän ikäviä näkymiä pitääkseen tunnelmaa yllä.

Lone Survivorin vahvuus on kuitenkin ehdottomasti sen äänimaailmassa, joka ympäröi pelaajan häpeämättömästi, ja vetää tämän mukaan maailmaansa. Se tekee kokemuksesta ajoittain jopa liiankin intensiivisen, eikä Lone Survivor ole sellainen peli, jota itse pelaisin pitkiä aikoja kerrallaan. Tosin ensimmäiseen pelikertaan menee vain kolmesta ehkä kuuteen tuntia, joten sen pilkkominen pienempiin osiin toimii varsin hyvin. Ääniraidasta saavat varmasti eniten irti noise-genren ystävät, mutta mukana on myös sangen menevää musiikkia, joka onnistuu yllättämään laadullaan.

Lone SurvivorLone Survivor
Tämä on mainos:

Lone Survivor on saanut lisänimen The Director's Cut laajentuessaan Playstation 3:lle ja Vitalle. Sen yksinkertainen kaksiulotteinen maailma sopii erityisestä näistä jälkimmäiselle, ja tällaisia pelejä näkisi Sonyn käsikonsolilla mieluusti enemmänkin sen sijaan, että sille koetetaan tunkea genrejä, jotka eivät sille sovellu.

Director's Cut lisää pelin uudelleenpelattavuutta, ja se jopa nojaa siihen, koska tarinasta saa enemmän irti uusilla pelikerroilla. Itse en ole varsinaisesti tällaisen toistamisen ystävä, mutta tässä tapauksessa pelaaja saa lisäarvoa pelin PC-versioon verrattuna.

Vaikka pelimaailmassa on periaatteessa helppo liikkua, muodostuu varsinainen navigaatio ajoittain ongelmaksi. Karttaa saa olla tarkistamassa tuon tuostakin, eikä sillä liikkuminen aina noudata yhtenäistä logiikkaa. Kun pelissä vielä tämän lisäksi rikotaan ajan ja paikan rajoja, tulee vääriin suuntiin törmäiltyä tarpeettoman paljon. Tämä on erityisen ärsyttävää, koska Lone Survivorin päähenkilö väsyy ja tulee nälkäiseksi usein, eikä harharetkiin ole tämän vuoksi varaa.

Kyseessä on siis todellinen eloonjäämiskauhu, ja vatsan kurnimisen ja kasvavan väsymyksen lisäksi päähenkilö kärsii myös rapistuvasta mielenterveydestä. Lone Survivorin kikka on siinä, ettei mitään näistä muuttujista seurata selkeillä mittareilla. Vaikutukset toki välittyvät pelaajalle hahmon käytöksen ja kommenttien avulla, mutta pisteluvut voidaan tässä tapauksessa unohtaa.

Tämä on mainos:

Sama salaisuuden peitto heitetään myös ruuan ja lääkkeiden päälle, ja pelaaja saa ihan omassa rauhassaan koittaa päätellä paljonko hyötyä mistäkin saa revittyä irti. Tämä tiedonpiilotus ei viehätä kaikkia, mutta kukaan ei voi kieltää, etteikö se kasvattaisi pelin jännitettä. Tuntemattoman pelko on paljolti Lone Survivorin ytimessä, joten ainakin tässä kohtaa voidaan sanoa, että pelimekaniikka ja tarina pelaavat hyvin yhteen.

Itseasiassa suurin osa niistä yksityiskohdista, jotka voivat hiertää pelaajaa, vaikuttavat harkituilta suunnitteluratkaisuilta, ja ne ovat kieltämättä myös perusteltavissa. Esimerkiksi rajallinen ammuskelu on toteutettu jäykästi ja kömpelösti, mutta jälleen kerran, se sopii kuvaan. Huomionarvoista on, ettei hirviöiden tappaminen myöskään anna päähenkilölle mitään onnistumiskokemuksia, vaan verottaa sen sijaan tämän mielenterveyttä entisestään.

Lone Survivor on erinomainen peli niille, jotka haluavat todella uppoutua siihen ja selvittää kaikki sen salaisuudet. Se ei puolestaan sovi niille, jotka etsivät kepeää ongelmanratkaisua kauhuhöystöllä. Peli on ansainnut psykologisen eloonjäämiskauhun tittelin, koska ensimmäinen pelikerta ei vielä välttämättä selitä paljoakaan siitä, mistä tarinassa on oikeasti kysymys. Lone Survivor ei siis ole millään tavoin helppo kokemus, eikä se ole vailla joitain puutteita, mutta se voi olla hyvin palkitseva, ja omassa genressään se on harvinainen helmi.

Lone SurvivorLone SurvivorLone Survivor
HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Tiukka tunnelma, todella mahtava äänimaailma, tulkinnanvaraa jättävä tarina, nyökkää klassikoille mutta on samalla tuore.
-
Hankala navigoitava, paikantaju usein hakusessa, olettaa pelaajalta useampaa läpipeluuta.
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä