Suomi
Gamereactor
arviot
Max: The Curse of Brotherhood

Max: The Curse of Brotherhood

Taikatussi, älynystyröitä haastavaa tasohyppelyä ja 1001 turhautumista.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Xbox Onen latauspelivalikoima sai jouluna vahvistusta pieneltä tanskalaiselta Press Play -studiolta Max: The Curse of Brotherhoodin merkeissä. Peli tulee pian myös Xbox 360:lle, mutta otimme sen testiin Microsoftin uudemmalla konsolilla. Tiedossa on värikästä tasoloikkaa ja fysiikkapulmia, mutta myös roppakaupalla turhautumisia ja kirosanoja.

Max: The Curse of Brotherhood perustuu löyhästi Press Playn vuonna 2010 julkaisemaan Max & the Magic Markeriin, mutta parantaa peliä erityisesti visuaaliselta anniltaan ja syventää muutenkin kokemusta huomattavasti. Nimensä mukaisesti pelissä on kyse veljeyden kiroista ja etenkin siitä, mitä ei pitäisi mennä toivomaan. Nuorempaan veljeensä Felixiin ärsyyntynyt Max-poika menee nimittäin puolivahingossa kadottamaan velipojan toiseen ulottuvuuteen ja ilkeä tiedemiehen käsiin. Virheensä tajunneena Maxin pitää tietysti lähteä pikkuveikkaa pelastamaan.

Max: The Curse of BrotherhoodMax: The Curse of Brotherhood
Taikatussiin kerätään monta erilaista kykyä, joita pääsee kuitenkin pistämään käyttöön vain kun peli sen sallii.

Pelimekaniikaltaan pelastusretki edustaa 2.5D-tasoloikkaa, eli taustat ovat kolmiulotteisia mutta varsinainen liike tapahtuu vain sivuttaissuunnassa. Tasohyppelyä sävyttävät lukuisat fysiikkapohjaiset aivopähkinät, jotka pitää ratkaista edetäkseen. Nämä liittyvät poikkeuksetta Maxin alussa saamaan taikatussiin, jolla pystyy muokkaamaan maailmaa eri tavoin. Alkuun pystyy vain kohottamaan maasta yksinkertaisia maapalkkeja, mutta tussin taikoihin liittyvät ennen pitkää myös oksien kasvattaminen, liaanien piirtäminen, vesipyörteiden luominen sekä lopussa maagisten tulipallojen viskominen.

Tämä on mainos:

Kyvyt tarjoavat mukavan alustan pulmille, mutta harmillisesti tussin käyttö on rajattu hyvinkin tarkasti tiettyihin pisteisiin, joista vain tiettyjä apuja voi loihtia esiin. Myös piirtojen pituudet ovat ennalta määrättyjä, joten ratkaisutapoja pulmiin on lopulta varsin naftisti. Vaikka pintapuolisesti Maxin seikkailu tuokin mieleen muun muassa kotimaisen Trinen, ei se pysty tarjoamaan läheskään yhtä monipuolisia ratkaisuja tai haasteita. Myöskään moninpelimahdollisuutta tai porkkanaa uudelleenpeluulle ei ole mukana. Jos saavutusten keräily ei houkuta, peli on taputeltu noin viidessä-kuudessa tunnissa.

Xbox Onella peli kyllä näyttää hyvältä. Ulkoasussa on Pixarin animaatioista tuttua pyöreyttä, ja värien käyttö on virkistävän kirjavaa. Myös ympäristöt ovat raikkaan erilaisia, mutta persoonattomuus paistaa läpi. Luolat, tyrmät ja sen sellaiset ovat aika tyypillisiä rymyämismestoja, ja hahmojen tyylittelyyn ja ääninäyttelyyn olisi sopinut sijoittaa enemmän aikaa.

Max: The Curse of BrotherhoodMax: The Curse of Brotherhood
Mölliä saa juostaa karkuun useaan otteeseen. Hidastelu ei kannata, sillä peli on aina yhdestä osumasta poikki.

Maxin seikkailun suurin masentaja on taikatussin tahmea ohjaus. Tussin kykyjen käyttäminen on vaivalloista liipaisimen, ohjaustatin ja nappien sormiakrobatiaa, mikä onnistuu kyllä ajan kanssa, mutta käy todella turhauttavaksi, kun suoritukseen on aikaa sekunnin murto-osia. Isoilta hirviöiltä pakeneminen ja vauhdikkaat koskenlaskukohtaukset ovat ideana hauskoja, mutta epäreilut äkkikuolemat saavat nopeasti pinnan kireälle. Kun yrityksiä ja erehdyksiä alkaa olla kymmeniä, huumorista on jäljellä vain pölyhiukkasia.

Tämä on mainos:

Tussin käyttöä hidastaa vieläpä se, että möhkäle ilmestyy aina keskelle ruutua, jolloin se pitää joka kerta vetää erikseen oikealle kohdalleen. Hiirelle tai kosketusohjaimelle malli sopisi paremmin, mutta padillä tussin käyttö on harmittavan jäykkää ollakseen pelin ydinmekaniikkaa.

Max: The Curse of Brotherhood ei ole ohjausongelmistaan huolimatta pelikelvoton tekele, mutta ohjaus on iso syy siihen, miksi peli putoaa valitettavan syvälle keskinkertaisuuden suohon. Kun miinussarakkeeseen lisätään lyhyt kesto, mitätön uudelleenpeluuarvo ja persoonaton päähahmo, on tästä vaikea innostua. Toisaalta jos pulmatasoloikkailun nälkä on kova juuri Xbox Onella, on Maxin matka tällä haavaa ainoita vaihtoehtoja hinkua tyydyttämään. Siinäkin tapauksessa 15 euron hintalappu on mielestäni aika kova pala purtavaksi.

HQ
Max: The Curse of BrotherhoodMax: The Curse of Brotherhood
Max: The Curse of BrotherhoodMax: The Curse of BrotherhoodMax: The Curse of Brotherhood
05 Gamereactor Suomi
5 / 10
+
Värikäs ja vaihteleva ulkoasu, tasohyppely ja pulmapeli tasapainossa
-
Lyhyt, tahmea ohjaus, epäreilut äkkikuolemat, persoonaton päähahmo
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä