Suomi
Gamereactor
arviot
Helldivers

Helldivers

"Ota henkilökohtainen vastuu perheesi hyvinvoinnista ja tee osasi Super Maan puolustamiseksi! Palvelus takaa kansalaisuuden."

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Arrowhead Game Studios on tunnettu mainioista yhteistyöhön nojaavista toimintapeleistään, joista erityisesti Magicka ja historian uumenista henkiin herätetty Gauntlet ovat jääneet positiivisesti mieliin. Firman uutuuspeli Helldivers jatkaa samalla hyvällä linjalla, mutta tällä kertaa scifi-tunnelmissa.

Helldivers on asetelmaltaan sopivan kieroutunut dystopiakuvaus. Esikuvista ilmiselvin on vuoden 1997 Starship Troopers, josta on lainattu paikoitellen lähes suoraan. Ihmissentrinen tulevaisuuden kuva saa lisäpontta vielä muun muassa Aliens ja Warhammer 40K -viittauksista.

Ihmiskunta on siis levittäytynyt tähtiin, mutta likaiset avaruussötökät, luopio-kyborgit ja Protoss-henkiset Illuminati-muukalaiset kehtaavat pistävät hanttiin ihmiskunnan demokratian ja vapauden riemumarssille. Niinpä ainoa vaihtoehto on tunkea nämä rohdot kurkusta alas vaikka väkisin, ja se tehtävä lankeaa Helldivers-avaruusjääkärien urhoolliselle sankarijoukoille.

Helldivers on mukava sekoitus uutta ja vanhaa. Ytimeltään se on ylhäältä kuvattua kahden ohjaintikun räiskintää, jossa kaikki vastaantuleva niitataan lakoon erilaisilla aseilla ja apuvälineillä. Taistelu on kuitenkin kehystetty useilla massiivimoninpeleistä tutuilla elementeillä. Oma helvettisukeltaja kerää kahinoista kokemusta, tasoja, uusia kykyjä sekä aseita tavalla, joka tuo mieleen esimerkiksi Destinyn. Vaihtoehtoja varustukseen on tarjolla kiitettävän paljon. Apuvälineet kutsutaan kiertoradalta alas hauskoilla nuolinäppäinkomennoilla reaaliajassa, joten niiden kanssa saa olla tarkkana, ettei vihollinen pääse yllättämään.

Tämä on mainos:
HelldiversHelldivers

MMO-pelien tavoin Helldivers on vahvasti yhteisövetoinen peli. Galaksia valloitetaan sektori toisensa jälkeen keräämällä vaikutusvaltaa mittariin, jonka täyttyessä siirrytään seuraavaan kunnes koko pelaajayhteisö pääsee hyökkäämään vihollisen kotiplaneetalle. Vastaavasti välillä pitää puolustaa omia sektoreita vastahyökkäyksiltä. Pelaajat voittavat sodan päihittämällä kaikki kolme vihollista. Vastaavasti se hävitään, mikäli joku vihollisroduista onnistuu pääsemään Super Maahan asti.

Vaikutusvaltaa kerätään yksinkertaisesti planeettoja valloittamalla, joita on aina tarjolla jokaista vihollisosapuolta kohden noin tusinan verran; yksi jokaiselle vaikeustasolle. Ne puolestaan koostuvat kahdesta tai kolmesta pienestä tehtävästä, joiden kartat luodaan sattumanvaraisesti jokaista pelikertaa varten. Ne ovat ikävä kyllä melkoisen ahtaita, ja erilaisia tavoitteita on loppujen lopuksi vain kourallisen verran. Näitä ovat esimerkiksi yksinkertaiset aluevaltaukset, tykkitorjuntapattereiden aktivointi tai vihollisen päämajan tuhoaminen minikokoisella ydinpommilla. Onneksi vihollistyyppejä ja ympäristötyyppejä on suhteellisen mukavasti, joten vaihtelua on sentään tyydyttävästi. Olisin silti kaivannut mukaan reilusti isompia karttoja ja syvällisempiä tehtäviä, joilla olisi suoraa yhteys toisiinsa.

Helldiversin suurin vahvuus on yhteispeli kolmen kaverin kanssa, mutta se on samalla sen ehkä pahin kompastuskivi. Yksinpelaajalle ei ole tarjolla kummoista tekemistä, sillä tehtävät muuttuvat alun jälkeen aivan liian kuumottaviksi. Minkäänlaista yksinpelikampanjaa ei ole mukana, vaan simppelin tutoriaalin jälkeen ainoa keino on etsiä satunnaisia pelikavereita verkon kautta. Verkkokoodi tuntui julkaisuviikolla toimivan mallikkaasti, mutta sen jälkeen myös ongelmia on tullut vastaan. Pelaajat ovat pudonneet peleistä, ja peliin liittyessä se jumittaa valitettavan usein.

Tämä on mainos:

Kommunikaatio on tärkeässä osassa Helldiversin kokemusta. Friendly fire on aina päällä, joten huolimattomuudesta rangaistaan armotta kumppaneiden vahinkolaukauksilla. Harhaluotien lisäksi kiertoradalta tilattavat apupaketit liiskaavat kertahujauksesta. Ilman tuttua peliporukkaa vaikeimpien tasojen suorittamissa täytyykin olla lähes yliluonnollisen kärsivällinen. Tilanne kääntyy tietysti täysin päälaelleen, jos pelikaverit löytyvät mikrofoneilla varustettuna langan toisesta päästä. Kahdesta neljään pelaajalla Helldivers on repäisevän hauska pelikokemus, ja se voi koukuttaa hurjan pitkiin pelisessioihin.

Ohjaus ja pelattavuus toimivat mainiosti, ja kuolemat ovat vain harvoin pelin syytä. Vaikeustaso nousee jyrkästi, mutta haaste tuntuu aina reilulta. Kokonaisuutena on todella harmittavaa, ettei mukana ole kunnon tarinallista yksinpeliä. Moninpeliosuus on mukava kokonaisuus, ja siitä näkee, että kaikki palat olivat olleet kasassa myös jonkinlaiseen kampanjaan. Juonikehys olisi voinut helposti tarjota viihdyttävän seikkailun vanhojen scifi-leffojen faneille. Tässä muodossaan Helldivers ei kuitenkaan ole suositeltava hankinta yksinpelaajalle. Jos sen sijaan edes yksikin kaveri ovat valmiina linjoilla, niin ei muuta kuin kivääri tanaan ja rauhansanoma kiertämään!

HQ
HelldiversHelldivers
Helldivers
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Sulava pelattavuus, koukuttava kavereiden kanssa, tyylikäs scifi-dystopia
-
Yksipelisisältö puuttuu tyystin, nettiongelmat, pienet kentät ja liian kapea valikoima tavoitteita
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

1
HelldiversScore

Helldivers

ARVIO. Kirjoittaja Arttu Rajala

"Ota henkilökohtainen vastuu perheesi hyvinvoinnista ja tee osasi Super Maan puolustamiseksi! Palvelus takaa kansalaisuuden."



Ladataan seuraavaa sisältöä