Suomi
Gamereactor
arviot
Tales from the Borderlands

Tales from the Borderlands - Episode 5: The Vault of the Traveler

Hilpeä veijaritarina päättyy eeppisissä tunnelmissa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Olin alkujaan yllättynyt ja epäileväinen kuullessani, että Telltale tekee oman pelinsä Borderlandsin maailmasta. Suoraan sanottuna se kuulosti huonolta vitsiltä ja harkitsemattomalta valinnalta, mutta kerrankos sitä erehtyy.

Aika ja pelaaminen paljastivat, että Telltalen tarinanikkarit ovat onnistuneet puristamaan Borderlandsista kaiken olennaisen ja tiivistämään sen omaan versioonsa. Gearboxin perintöä on käsitelty nokkelasti, ja voi hyvinkin olla, että mm. Borderlands 3 tulee hyötymään tästä epätodennäköisestä sivupolusta.

Käsittelen seuraavaksi kauden lopetusjaksoa, jonka jälkeen pureudun vielä kauteen kokonaisuutena, spoilereita välttäen.

The Vault of the Traveler kertoo jo nimessään, mistä on kysymys. Edeltävät neljä jaksoa ovat ajaneet Rhysia ja Fionaa lähemmäksi ulottuvuusmatkailevaa aarreluolaa, ja nyt ollaan kirjaimellisesti sen kynnyksellä.

Tämä on mainos:

Edeltänyt jakso ei ollut varsinaisesti mikään voittaja, mutta kuten odotinkin, sen tarkoitus oli pohjustaa finaalia. Toiminnasta ei ole tällä kertaa puutetta, ja pelaajan kannattaa pitää sormensa näppäimistön tuntumassa. Mukana on myös paras taisteluosio, jonka Telltale on koskaan luonut.

Kyseessä ei ole kuitenkaan mikään tauoton toimintakohtaus, vaan tarjolla on myös sangen pysäyttäviä hetkiä, joissa päähenkilöt setvivät omia suhteitaan sekä ystäviin että vihollisiin. Kaiken lisäksi hahmot kasvavat vielä näillä viimeisillä metreillä, ja luvassa on pari isoakin yllätystä.

Yllätykset ovat muutenkin päivän sana. Vaikka suuret linjat ovat olleet selvillä jo jonkin aikaa, lyödään nyt tiskiin käänteitä, joita en itse osannut edes arvuutella. Tämä on todella piristävää ja harvinaista etenkin pelien maailmassa, eikä sen tärkeyttä voi alleviivata liikaa.

Myös dialogi säilyy raikkaana ja iskevänä loppuun saakka, ja pelaajalle annetaan tilaisuus pitää päähenkilöt uskollisina aiemmin valituille suunnille. Vaikka Tales from the Borderlands on ensisijaisesti komediallinen peli, ovat käsikirjoittajat onnistuneet tuomaan mukaan aitoa tunnetta, ja hahmoista huomaa välittävänsä oikeasti.

Tämä on mainos:

Jo aiemmissa jaksoissa nähty kommentointi perinteisten Borderlandsien konventioista jatkuu, ja pelimaailman kummallisuuksista revitään onnistuneesti huumoria. Myös kauden aikana tehdyt päätökset vedetään yhteen hyvin onnistuneella ja pelillisiä perinteitä kunnioittavalla tavalla.

Suoraan sanottuna minulla ei ole valituksen sanaa tästä jaksosta. Se vastaa kaikkiin kysymyksiini, täyttää kaikki odotukseni ja edustaa muutenkin tämän kauden parhaimmistoa, aivan kuten finaalin pitäisikin.

Tales from the Borderlands

Sitten kokonaisuuteen...

Kuten jo alussa totesin, Tales from the Borderlands on kasvanut silmissäni kummallisesta vitsistä Telltalen kenties parhaaksi peliksi. Tiedän että on kerettiläistä arvottaa mitään The Walking Deadin ensimmäisen kauden ylitse, mutta jos minun pitäisi pelata toinen näistä peleistä uudestaan, valitsisin varmasti Borderlandsin.

Syynä tälle on juurikin mainitsemani onnistunut sekoitus komediaa ja draamaa. Vaikka Borderlands on aika kreisi mesta, ei pelkällä perseilemisellä päästäisi tällaisiin korkeuksiin. Hahmot säilyvät uskottavina kaiken hulluuden keskellä, eikä pelaajaa rangaista siitä, että tämä tekee itsekin riskialttiita ja impulsiivisia valintoja.

Sarja ei toki alkanut aivan näin varmakätisesti, mutta hyvä tasapaino löytyi jo kauan ennen finaalia. Matkalla oli joitakin kömmähdyksiä, mutta näistä osa siloittuu ainakin rytmityksen osalta, kun kauden pelaa kokonaisuutena, eikä yksittäisinä jaksoina joita joutuu odottamaan kuukausikaupalla.

Telltalen pelimoottori näyttää osaltaan edelleen ikänsä, mutta sekin on löytänyt täydellisen morsiamen Borderlandsin sarjakuvamaisesta tyylistä, jonka taakse pystyy kätkemään monia ikääntyvän teknologian rajoituksista. Toivon mukaan tulevaisuus tuo kuitenkin mukanaan sulavampaa animaatiota.

Äänipuolessa ei toisaalta ole mitään valittamista. Näyttelijät vetävät roolinsa pääosin hyvin alusta loppuun saakka, ja jokaiseen jaksoon on valittu oivalliset tunnarimusiikit. Tales from the Borderlands onkin uudistanut Telltalen tavan luoda alkutekstejä, joka tulee varmasti resonoimaan myös studiorajojen ylitse.

Borderlands on muutenkin ollut uudistava kokemus kehittäjälle, ja se on juuri sellaista sisältöä, joka ajaa studiota eteenpäin. Kehtaisinpa vailla parempaa tietoa väittää, että sarjan toinen kausi on yksi Telltalen vielä julkistamattomista projekteista. Varmana tietona voin puolestaan sanoa, että jos ja kun tämä toinen kausi ilmestyy, aion olla ensimmäisten joukossa sitä pelaamassa.

Tales from the Borderlandsia voi suositella jopa niille, jotka eivät ole koskaan pelanneet ensimmäistäkään "varsinaista" Borderlands-peliä. Vaikka mukana on paljon viittauksia, joista saa varmasti enemmän irti sarjan pitkäaikaisena harrastajana, ei niitä tarvitse ymmärtää nauttiakseen tarinasta ja sen huumorista. Borderlands-faneille tässä voi puolestaan olla portti hieman tarinallisempien kokemusten pariin.

Tales from the BorderlandsTales from the Borderlands
HQ
HQ
HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Hyvä tarina ja hahmogalleria, oikeasti hauska, alkutekstit, uudistaa Telltalen tuotantoa
-
Vanhentunut pelimoottori, ajoittaista tyhjäkäyntiä
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Käyttäjäarviot

  • ZillionJape
    Pelattu alustalla: Xbox One Sen jälkeen kun harkitsin Metal Gearia suurena pettymyksenä, ja edelleen olemalla sitä mieltä että se on yksi... 10/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä