Suomi
Gamereactor
arviot
Watch Dogs 2

Watch Dogs 2

Hakkerointia ja tulitaisteluja elävässä kaupungissa

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Alkuperäinen Watch Dogs oli kelpo peli, mutta sen ympärille kerääntynyt hype nosti odotukset epärealistisen korkealle jo ennen julkaisua. Asia huomioitiin myös Gamereactorin arviossa. Jatko-osa säilyttää ytimen ennallaan, mutta hioo melkein kaikkia pelin osa-alueita paremmaksi.

Parikymppinen Marcus Holloway on teknologiasta innostunut mustaihoinen mies Yhdysvaltain San Franciscossa. Hakkerointikykynsä todistettuaan hänet otetaan Dedsec-nimisen ryhmän jäseneksi. Idealistiset nuoret ottavat maailmanparannuskohteekseen suuryritys Blumen maineen tahraamisen. Dedsec nimittäin on varma siitä, että Blume hyödyntää teknologista osaamistaan vaikuttaakseen muun muassa vaaleihin ja poliisivoimiin käärien tietysti siinä sivussa myös rajusti tuohta.

Alkuperäiseen verrattuna Watch Dogsin jatko-osasta puuttuu henkilökohtaisen koston motivoima päähenkilö. Dedsec on joukko nuoruuden innolla ja aatteen palolla toimivia nörttejä, jotka haluavat muuttaa maailmaa paremmaksi. Näin ollen peliä leimaa tietynlainen viattomuus, joskin pääteemat ovat vakavia eikä alavireisiltä hetkiltä kokonaan vältytä. Harmillisesti yksikään hahmoista ei jää erityisesti mieleen. Toisaalta ainutkaan heistä ei myöskään ärsytä. Watch Dogs 2:n pääosassa on enemmänkin kaupunki ja yhteiskunta, ei niinkään siellä asuvat tietyt ihmiset.

Moderniin malliin kantaa otetaan useisiin päivänpoliittisiin asioihin. Se tosin ei selviä, onko kyse enemmän Ubisoftin kannasta vai heijastellaanko pelissä enemmän San Franciscon aatteellisia tuulia. Päähenkilön ihonväri noteerataan useamman kerran tarinassa, ja yksi sivuhahmoista on transnainen. San Franciscon alueen johtoon pyrkii arveluttava ehdokas nimeltä Thruss, jonka vaalilauseena on "make the Bay Area great again". Tämä on tietenkin viittaus Yhdysvaltain presidentinvaaliin ja sen ehdokkaaseen Donald Trumpiin. Watch Dogs 2 on siis eräänlainen kommentaari ajasta, jossa nyt eletään hieman samoin kuin Grand Theft Auto V oli satiiri nykyajan amerikkalaisesta yhteiskunnasta.

Tämä on mainos:
Watch Dogs 2

Tehtäväsuunnittelu jakautuu odotetusti sivu- ja päätehtäviin. Jokainen toimeksianto jakautuu edelleen useampaan osaan, jotka yhdessä muodostavat oman pikkutarinansa. Pelaaminen siis koostuu toisiaan seuraavista minitarinoista, joita yhdistää joko kehyskertomus tai side johonkin pelin päähenkilöistä. Ratkaisu osoitti toimivuutensa jo Witcher 3:ssa. Tällainen keino varmistaa pelaajan mielenkiinnon ylläpysymisen silloinkin, kun varsinainen pelitoiminta alkaa toistaa itseään.

Ohjaus on kiintoisa kolmannen persoonan synteesi Naughty Dogin Unchartedin ja Ubisoftin oman Assassin's Creedin väliltä. Pääosin pelaaminen on sujuvaa, joskin tiukoissa taisteluissa kankeus estää tilanteenmukaisen nopean liikkumisen. Watch Dogs 2 rohkaisee hiiviskelyyn, mutta tekoäly on kohtuuttoman armoton. Pelaajan havaittuaan kaikki alueen pahikset ovat kuin salamaniskusta tietoisia tilanteesta, ja hälyttävät usein apua välittömästi.

Välineeksi voi valita äänenvaimennetun aseen, mutta siitä ei tuntunut olevan mitään hyötyä: pahikset huomaavat pelaajan aikeet yhtä helposti kuin jos juoksisi etuovesta sisään kranaatteja viskoen. Eteneminen onnistuu ketään tappamatta, mutta samaan aikaan joukkomurhaajaksi ryhtymisestä ei rangaista mitenkään. Havainto palauttaa mieleen, että peliähän tässä vain pelataan kaikesta todentuntuisuudesta huolimatta.

Tämä on mainos:
Watch Dogs 2

Parin avoimeksi sodaksi muuttuneen epäonnistuneen hiiviskelyn jälkeen pelaaja alkaa todennäköisesti miettiä vaihtoehtoisia suoritustapoja. Sellaisia tarjotaan kauko-ohjattavien ajokkien avulla. Pientä autoa muistuttavalla kaksipyöräisellä soluttaudutaan kenenkään huomaamatta sisään, manipuloidaan ovia ja hakkeroidutaan kohteisiin etänä. Ajan kuluessa käyttöönsä saa myös pienen lennokin. Sen jälkeen jokaisen tehtävän aloittaakin lentämällä ensin alueen ympäri ottaen siten selvää paikan rakenteesta ja vihollisten sijainneista. Loppua kohti vihollisten kestävyys ja lukumäärä kasvavat niin suureksi, että näiden kauko-ohjattavien apureiden käyttö on suorastaan pakollista.

Hahmonkehityspuusta avataan uusia kykyjä, ja vahvistetaan jo olemassa olevia entisestään. Ensimmäiseksi kannattaa kehittää kauko-ohjattavien ajokkien kyvyt tappiin, sillä niiden avulla pelaaminen helpottuu huomattavasti. Seuraava suositeltava kohde on avata mahdollisuus kytkeä rakenteiden turvalaitteita pois päältä: se kun helpottaa hiiviskelyä. Kaikki muu on enemmän omista mieltymyksistä kiinni. Esimerkiksi suoraviivaisen tulitaistelun kykyjä voi päivittää, mutta niillä ei ole suurta merkitystä lopputulokseen pahisten aggressiivisuuden ja jatkuvasti lisääntyvien apuvoimien takia.

San Franciscon kaupunki on suurikokoinen ja väärällään yksityiskohtia. Läheltä katsoessa huomaa yksityiskohtien puuttumisen, mutta toisaalta tavaraa on ruudulla jatkuvasti valtava määrä. Tällainen saa pelialueen tuntumaan elävältä yhteisöltä, joka toimii myös silloin, kun pelaaja ei sen menoon aktiivisesti vaikuta. Paikasta toiseen liikutaan joko jalkaisin tai ajamalla. Pelin yleisen sujuvuuden kannalta paras toiminto on pikamatkustus melkein mihin tahansa kartalla alusta asti. Näin ollen maisemia voi tutkailla kaikessa rauhassa radiota kuunnellen, tai siirtyä välittömästi kohteelle muutamalla napinpainalluksella.

Watch Dogs 2

Teknisesti Watch Dogs 2 suoriutuu hyvin, mutta ei missään nimessä loistavasti. Jo mainitun tekoälyn ohella autolla ajamisen fysiikkamallinnus on kummallisen ilmavaa. Toisin sanoen kruisailu on kyllä miellyttävää, mutta siitä puuttuu massan tuntua. Vuorokaudenaika ja säätilat muuttuvat onnistuneesti. Erityisen vaikuttava aika on pimeä sadesää, kun putoilevat pisarat osuvat auton valokiilaan. Piirtoetäisyys on pitkä, mikä mahdollistaa aidon maisemista nauttimisen näköalapaikoilla. Ruudunpäivitys pysyy pääosin siedettävänä, mutta vauhdikkaissa ajokohtauksissa meno hidastuu suoranaisen diashow'n tasolle.

Äänimaailma jakautuu odotetusti radiosta kuultavaan musiikkiin, kaupungin ääniin ja henkilöiden väliseen dialogiin. Ajan kuluessa karttuva kirjasto biisejä mahdollistaa itselle mieluisen jumputuksen tai räminän käyttämisen tehtävien taustalla. Äänitehosteita on runsaasti, joka entisestään alleviivaa elävän kaupungin tunnelmaa kaduilla kulkiessa. Ääninäyttely puolestaan on sillä samalla ammattitaitoisella tasolla, jota on totuttu odottamaan Ubisoftin suuren budjetin peleiltä.

Moninpelikin on, mutta sen rooli ei ole kovinkaan suuri yksinpeliin verrattuna. Kartalla on sinne tänne ripoteltuna violetteja kohteita, joissa voi käynnistää kaverin kanssa pelattavan tehtävän. Yleensä kyse on johonkin soluttautumisesta, kohteen tuhoamisesta ja paikalta poistumisesta. Toimeksiannon voi suorittaa yksinkin, ellei pelikaveria löydy. Varsinainen pelaajien välinen niin sanottu PvP on hieman samanlainen kuin From Softwaren Dark Soulsissa. Online-tilassa olevan peliin voi tunkeutua, ja sitten koettaa varastaa isännän tietoja itselleen. Pelimaailman suurikokoisuuden vuoksi osanottajilla voi olla vaikeuksia löytää toisiaan, eikä mikään pakota isäntää ryhtymään kilpasille. Ennustan moninpelille erittäin lyhyttä elinikää, sillä sen tuoma lisäarvo on hyvin vähäinen. Watch Dogs 2 on ennen kaikkea yksinpeli, jossa on joitakin moninpelielementtejä.

Watch Dogs 2 on onnistunut jatko-osa. San Franciscon kaupunki tuntuu elävältä, ja sen uumenissa toimivat idealistiset hakkerit ovat viattomia nuoruuden innossaan. Tehtäväsuunnittelu on varsin monipuolista ja tarinoiltaan mielenkiintoista. Harmaita hiuksia aiheutuu ennen kaikkea armottomasta tekoälystä ja ajoittain tökkivästä ruudunpäivityksestä. Watch Dogs 2 ottaa myös kantaa useisiin päivänpoliittisiin asioihin, mitä peleissä näkee edelleen liian vähän.

Watch Dogs 2
HQ
HQ
HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
elävä kaupunki, nykyaikaan sopiva tarina, riittävän monipuolinen ja sujuva toiminta
-
armoton tekoäly, tökkivä ruudunpäivitys, kummallinen ajofysiikka
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Steamin alessa kivoja tarjouksia

Steamin alessa kivoja tarjouksia

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Steamissa juhlitaan kiinalaista uutta vuotta tarjouksilla, ja ale jatkuu aina 19. helmikuuta asti. Tarjouksessa ovat muun muassa • Okami HD, 13,99 euroa • Nioh Complete...

0
Watch Dogs 2 saa neljän pelaajan bileet

Watch Dogs 2 saa neljän pelaajan bileet

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Neljäs heinäkuuta on tunnetusti Yhdysvaltain itsenäisyyspäivä. Tänä vuonna päivää juhlistetaan myös Watch Dogs 2:ssa. Ubisoftin avoimen maailman peli on saanut kaikkiaan...

3
Watch Dogs 2 -kisan voittaja selvillä

Watch Dogs 2 -kisan voittaja selvillä

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Ennen joulua käytiin kolmipäiväinen Watch Dogs 2 -kisa Pohjoismaiden kesken. Palkintona olivat yhdelle onnelliselle takki, laukku, t-paita ja vaahtomuovisormi, jotka...



Ladataan seuraavaa sisältöä