Suomi
Gamereactor
arviot
Shovel Knight

Shovel Knight: Specter of Torment

Yacht Club Games antaa pelaajille jälleen lisää lapioitavaa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Nintendo Switchin julkaisun yhteydessä kauppoihin saatiin vain kourallinen fyysisiä julkaisuja. Pelivalikoima näyttää kuitenkin merkittävästi paremmalta ladattavien pelien puolella Nintendon eShopissa. Mukana on muun muassa mainio Shovel Knight, jonka alkuperäisen julkaisun Gamereactor on jo arvioinut.

Specter of Torment on lisälataus alkuperäiseen peliin, ja samaan aikaan ei oikeastaan olekaan. Yacht Club Games lupaili peliin kolmea laajennusta, joista ensimmäinen oli Plague of Shadows. Kehitystyö vaatii kuitenkin rahaa, ja maaliskuun alusta lähtien emopelin nimi on Shovel Knight: Treasure Trove. Jokainen tulevista laajennuksista liitetään alkuperäiseen peliin eri tavoilla, sillä ne ovat enemmänkin kokonaan uusia, samaan maailmaan sijoittuvia pelikokemuksia, eivätkä niinkään perinteisiä laajennuksia. Pelin jo ladanneet saavat lisämateriaalit ilmaiseksi, mutta uusien tulokkaiden täytyy maksaa laajennuksista erikseen. Tämä mahdollistaa lisäosien myymisen omina kokonaisuuksinaan, ja näin pelaajien kätösiin päätyy Specter of Torment. Peli on oleva hieman yli kuukauden ajan yksinoikeus Nintendon Switchillä, ladattavissa joko erikseen tai osana Treasure Trove -pakettia.

Päähenkilö on jälleen kerran ritari. Specter Knight muistuttaa hieman kuolemaa, sillä hänen aseensa on viikate tutun lapion sijasta. Tarina sijoittuu alkuperäistä peliä 100 vuotta varhaisempaan aikaan, ja pelin edetessä vastataan muun muassa kysymykseen siitä, miksi maailmaa hallitsee Enchantress, ja miksi kaikki on mennyt niin sanotusti reisille. Jokaista aluetta hallitsee vieläpä oma tyranninsa.

Kyseessä on ennen kaikkea menneiden vuosikymmenten pelihallien meiningistä innoittunut tuote, jossa on ainoastaan kourallinen kirjoitettua tekstiä päähenkilön ja muiden hahmojen välillä ennen tehtäviä ja niiden aikana. Silti vaikutelma on vahva: tarinankerronta on oikeasti merkityksellistä kokonaisuuden kannalta. Sen enempää Shovel Knightin kuin Plague Knightinkaan hahmot eivät pärjää Specter Knightin syvällisyydelle. Pelistä nauttiminen ei edellytä tarinan lukemista, mutta juonen seuraaminen tuo runsaasti lisää syvyyttä pelikokemukseen.

Tämä on mainos:

Specter of Tormentin uusi pelillinen koukku on ritarin kyky iskeä niin pahiksia kuin esineitäkin siistillä viikatteen iskulla, ja sen avulla hahmoa voi liikuttaa aiemmasta poikkeavalla tavalla. Kentät on luotu uudestaan uskollisesti, mutta niissä kaikissa on tällä kertaa sama teema ja tuore rakenne. Niiden ansiosta kyse on kokonaan uudelta tuntuvasta pelikokemuksesta. Tämä on kuitenkin kolmas muunnos samasta tutusta kaavasta, joten toiston tunne saattaa iskeä ennen pitkää.

Peli tuntuu myös aiempaa helpommalta, tai sitten aiemmat osat jo pelanneet vain pääsevät nopeammin kiinni homman nimestä. Toisaalta tekijät ovat saattaneet madaltaa kynnystä, sillä mukana ovat nyt myös Game+ -tilan ohella uudet haasteet, joihin pääsee käsiksi ensimmäisen kierroksen jälkeen. Kenttäsuunnittelu on edelleen loistavaa. Tällä kertaa konstikkaiden liikkeiden suorittamista ei vaadita niin montaa kertaa, ja salaisuuksiin pääsee käsiksi aiempaa helpommin.

Matkan varrella mukaan tarttuvat uudet kyvyt ja haarniskat eivät juurikaan vaikuta pelaamiseen ainakaan ensimmäisellä kierroksella. Ne ovat päheitä, ja aivan liian tehokkaita alentaen vaikeustasoa entisestään. Lisää vihollisia olisi ollut mukava nähdä, mutta Game+ -tila tekee täsmälleen päinvastoin. Vaikeustaso luottaa yksinomaan tehokkuuteen.

Yacht Club Games jatkaa graafisen ilmeen parantamista lisäten mukaan uudenlaisia valaistustehosteita. Maisemat on tehty kokonaan uusiksi luoden mielikuva kokonaan uudesta pelistä. Tällä kertaa mukana ei ole isoa maailmankarttaa tai kyliä kenttien välillä. Nyt on vain muutama kerros Tower of Fatea ja ulottuvuusportti eri alueille siirtymiseksi. Vastaavasti torni itse suorastaan huokuu nostalgiaa ja muistoja. Ääniraita on jälleen erittäin positiivista meininkiä, ja mukana on sekä uusia että vanhoja kappaleita. Kaikkia biisejä voi kuunnella erikseen avattavasta jukeboksista.

Tämä on mainos:

Pelin loppuun pääseminen on sanalla sanoen nautinto varsinkin ottaen huomioon pelin hinnan. Tarina on paremmin kerrottu kuin koskaan ennen, ja pelattavuus on samalla laadukkaalla tasolla kuin ennenkin. Harmillisesti kenttäsuunnittelu tekee uusien kykyjen täysimittaisen hyödyntämisen tarpeettomaksi. Shovel Knight: Specter of Torment on viittä vaille pakkohankinta.

Shovel Knight
Shovel KnightShovel Knight
Shovel KnightShovel Knight
Shovel KnightShovel Knight
HQ
HQ
HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Syvällinen ja hyvin kerrottu tarina, uusi neutraali alue, addiktiivinen pelattavuus tekee paluun
-
Erikoiskykyjä ja -haarniskoita ei hyödynnetä riittävästi
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

4
Shovel KnightScore

Shovel Knight

ARVIO. Kirjoittaja Mika Sorvari

Vanhan koulukunnan tasoloikka tarjoaa sekä haastetta että hulvatonta huumoria.

0
Shovel Knight muuntuu lautapeliksi

Shovel Knight muuntuu lautapeliksi

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Viime vuosina trendiksi on alkanut muodostua se, että videopeleistä tehdään myös lautapeli. Nyt tähän joukkoon liittyy Shovel Knight, joka hakee joukkorahoitusta...

0
Shovel Knight muuntuu taistelupeliksi

Shovel Knight muuntuu taistelupeliksi

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Retrohenkinen ja kovin suosittu Shovel Knight jatkaa kasvuaan King of Cards -laajennuksen jälkeenkin. Nyt tulossa on Shovel Knight Showdown vuonna 2019. Showdown muuttaa...

0
Shovel Knight myynyt yli kaksi miljoonaa

Shovel Knight myynyt yli kaksi miljoonaa

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Yacht Club Games julkaisti retroilevan tasoloikkapelinsä Shovel Knightin vuonna 2014. Se saavutti nopeasti miljoonan myydyn pelin rajan vain muutamassa kuukaudessa....



Ladataan seuraavaa sisältöä