Suomi
Gamereactor
arviot
Bayonetta 2

Bayonetta 1 + 2 (Nintendo Switch)

Pelimaailman alfanaaras on taas palannut.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Vuosi 2010 alkoi aikoinaan hienosti, sillä heti tammikuussa julkaistiin Devil May Cry -sarjan luojana tunnetun Hideki Kamiyan toimintapeli Bayonetta (jonka arvion voit lukea täältä). Peli innoittui hyvin vahvasti juurikin Devil May Cry'sta, mutta toi mukaan sujuvan pelattavuuden ohella omalaatuisen tarinan ja viimeisen päälle naisellisen päähenkilön. Bayonetta keräsi täysiä kymppejä, joten jatko-osa oli vain ajan kysymys. Sitten tapahtui kaikenlaisia kulissien takaisia viivytyksiä ja ongelmia. Lopulta Bayonetta 2 ilmestyi Nintendo Wii U:n yksinoikeuspelinä syksyllä 2014 (pelin arvion voit lukea täältä), ja mukaan oli pakattu myös alkuperäinen Bayonetta. Wii U ei ollut konsolina mikään menestys, joten varsin odotetusti Nintendo julkaisee nyt molemmat pelit myös huomattavasti menestyneemmälle Switchille. Sarja näyttää jääneen monien vaiheiden jälkeen Nintendon yksinoikeudeksi, ja Bayonetta 3 on niin ikään tulossa. Nyt on oiva hetki palata sarjan pariin, ja valmistautua samalla ottamaan vastaan se kolmas peli.

Nintendo Switchin versio julkaistaan sekä fyysisenä että digitaalisena. Fyysisen Bayonetta 2 -pelin mukana tulee latauskoodi alkuperäisen Bayonettan lataamiseksi. Molemmat pelit ovat digitaalisesti ladattavissa myös erikseen Nintendon eShopista.

Jos Bayonettaa sopii jostakin kritisoida, on se japanilaisen kummallinen tarina. Kyseessä on jonkinlainen kieroon väännetty käsitys katolisesta kristinuskosta taivaineen, helvetteineen ja tuoneloineen. Noitia, enkeleitä ja demoneja ei tietenkään unohdeta niin kuin ei demoneiden metsästäjiäkään. Bayonetta itse on yli 500 vuotta vanha kuunoita, joka on syntynyt taivaallisen ja helvetillisen olion epäpyhän rakkauden tuloksena. Juuri muuta en sitten tarinasta ymmärtänytkään. Japanilaisille kristilliset teemat ovat epäilemättä eksotiikkaa, mutta eurooppalaiselle valmiiksi tuttujen aiheiden omalaatuinen keitos saattaa aiheuttaa enemmänkin hämmästystä. Juonta jaksaa kuitenkin seurata sen viihteellisen esitystavan ansiosta. Toinen toistaan hullunkurisemmat henkilöhahmot ovat hauskaa katseltavaa, ja runsaiden välivideoiden toiminta on niin hengästyttävää menoa, että välillä on pidettävä taukoa informaatioähkyn estämiseksi.

Timanttisen pelattavuuden ja omaperäisen maailman ohella ihmiset muistavat näistä peleistä yleensä ennen kaikkea itse Bayonettan. Ehkä arviolta 190-senttinen pistoolikorkokenkiä käyttävä neito on oikea pelimaailman alfanaaras. Itsevarmuus ja oman seksuaalisen valta-aseman tiedostaminen suorastaan tihkuvat, ja aktiivisena toimijana Bayonetta laittaa niin miehet kuin demonitkin ojennukseen. Korkokengät kopisevat, tangon ympärillä pyöritään ja säännöllisesti kamera suorastaan nuolee päähenkilönsä vartaloa. Tällaisen pelihahmon olisi voinut kuvitella päätyvän kohun ja yleisen paheksunnan kohteeksi, mutta Bayonettalle ei näin käynyt. Ehkä kyse on siitä, että katseiden kohteena olemisen lisäksi hän on oman kohtalonsa herra (tai siis rouva).

Tämä on mainos:
Bayonetta 2Bayonetta 2Bayonetta 2Bayonetta 2

Tarinallisesti Bayonetta 2 jatkaa siitä, mihin ensimmäisessä pelissä jäätiin. Viittauksia menneisiin tapahtumiin nähdään tuon tuostakin, mutta onneksi niitä ei tarvitse tietää voidakseen nauttia pelaamisesta. Bayonettan kuunoitakollega Jeanne päätyy alun eri vaiheiden jälkeen helvettiin, josta häntä on toki lähdettävä pelastamaan. Lopulta koko universumin kohtalo on tietenkin vaakalaudalla.

Rakenteensa puolesta puolesta Bayonetta 2 tuntuu ensimmäiseen peliin verrattuna rikkonaisemmalta. Ennestäänkin vähäiset tasoloikkaosuudet on poistettu lähes kokonaan, ja pelaaminen on miltei yksinomaan taistelusta toiseen juoksemista. On silti myönnettävä, että nämä taistot on onnistuttu pitämään hämmentävän monipuolisina. Pelissä voi tapahtua mitä tahansa, ja loppua kohti tuntuu siltä, että nimenomaan tapahtuukin. Erilaisia aseyhdistelmiä on runsaasti, ja erilaisia liikesarjoja vieläkin enemmän. Tavallisella vaikeustasolla pärjää kyllä muutamaa nappia hakkaamalla, mutta asiaansa panostavat toki opettelevat oman pelaamisensa vauhdikasta tanssia muistuttavalle sujuvuuden tasolle.

Rauhallisemmat suvanto-osuudet puuttuvat lähes tyystin, joka tekee pitkistä peli-istunnoista varsin kuluttavia henkisesti. Koska peli ei itse halua antaa lyhyitä taukoja, on niitä pidettävä itse aika ajoin. Ensimmäiseen Bayonettaan verrattuna jatko-osan taisteluiden tempo on nopeampi, joka korostaa aiempaa enemmän refleksien merkitystä, ja samalla vähentää kykyä lukea taistelun kulkua. Itse pidin enemmän alkuperäisen Bayonettan astetta hitaammasta menosta, koska omaa strategiaansa pystyy muuttamaan vaikka kesken taistelun. Jatko-osassa moinen harvemmin onnistuu tempon vauhdikkuuden vuoksi.

Tämä on mainos:

Yhden Bayonetta-pelin läpäisyyn kuluu aikaa hieman yli kymmenen tuntia, mutta kokemus on suunniteltu siten, ettei kaikkea voi tehdä yhden läpipeluun aikana. Mikäli mielii avata kaikki aseet, asut ja tehdä kaikki sivuhaasteet, on syytä varautua pelaamaan ainakin kolme kierrosta. Vaikeustasoja on riittävästi, joten yhteen kertaan tyytyvät pääsevät hekin kyllä loppuun saakka.

Bayonetta 2Bayonetta 2Bayonetta 2Bayonetta 2

Teknisesti molemmat pelit ovat vanhentuneet arvokkaasti, joskin iän huomaa kyllä. Näkymättömiä seiniä on erittäin runsaasti, ympäristöistä puuttuu yksityiskohtia ja pelialueet ovat varsin ahtaita. Vastaavasti värit ovat kirkkaita, ja ruudunpäivitys kautta linjan erittäin rivakka. Myös lataustauot pysyvät maltillisen mittaisina. Pelit on tuotu lähes sellaisinaan Wii U:lta Switchille, joten graafisia parannuksia ei oikeastaan ole. Äänimaailma onnistuu tekemään vaikutuksen ennen kaikkea itse Bayonettan äänellä, ja aina tilanteeseen sopivalla monipuolisella musiikilla. Englanninkielisen suorituksen tekevä Hellena Taylor on roolissaan loistava, ja kulloinenkin äänensävy istuu tilanteeseen hienosti. Musiikki puolestaan on pääosin energistä ja pauhaavaa, mutta aina tilanteeseen sopivaa. Toisin sanoen musiikkikin rauhoittuu esimerkiksi silloin, kun pelaaja vierailee pelin sisäisessä kaupassa ostoksilla. Amiibo-tuki on mukana, mutta erillisiä mikromaksuja ei ole lainkaan.

Suositeltavin tapa pelata on suurelta ruudulta Pro Controlleria käyttäen, koska siihen pelit on suunniteltu. On silti sanottava, että käsikonsolityylillä pelatessa Bayonetta toimii myös hyvin. Vauhdikkuuden huomioon ottaen moinen on ehkä hieman yllättävääkin. Kuunoita kannattaa siis varata mukaan myös pitkille bussi- ja junamatkoille, ja Switchiin liitettävillä kuulokkeilla ei jää äänistäkään paitsi. Pelien yleinen mahtipontisuus ja maailmanlopun tunnelma jäävät kuitenkin hieman latteiksi pienellä ruudulla pelatessa. Mukana on myös mahdollisuus pelata kosketusnäytön avulla. Toimiihan se näinkin, mutta mitään erityistä järkeä ei kyllä ole pelata naputtelemalla sormilla ruutua.

Tarinan ohella Bayonetta 2:ssa on Tag Climax, jossa pelataan lyhyitä haasteita kaverin kanssa joko paikallisesti tai verkon välityksellä. Mukana on myös seuranhaku niille, joiden lähipiirissä ei ole muita bayonettailijoita. Ja jos oikein pula iskee, saa seurakseen tietokoneen ohjastaman tekoälykaverin. Kokonaisuutena Tag Climax on kiva lisä, mutta en näe sitä kovinkaan kiinnostavana verrattuna siihen, että vain pelaisi tarinan läpi uudestaan. Pelin läpäisyn jälkeen aukeaa alati vaikeutuva areenataisto Lost Chapters, joka sekin lisää kestoa Bayonetta 2:n toimintaan ihastuneille.

Itsenäisinä peleinä molemmat Bayonettat ovat ysin arvoisia, ja samaan pakettiin Nintendo Switchille laittaminen ilman merkittäviä tuunauksia tuottaa niin ikään ysin julkaisun. Kyseessä on kaksi viimeisen päälle hiottua peliä, joissa kaikki vain toimii. Pelattavuus ei ole vanhentunut lainkaan, mutta näkymättömät seinät, alueiden ahtaus ja yksityiskohtien niukkuus paljastavat ajan kulumisen. Bayonetta 1 + 2 on suorastaan pakko-ostos Nintendo Switchille. Jos taas Switchiä ei vielä ole hankkinut, on tässä siihen oiva tilaisuus.

Bayonetta 2Bayonetta 2Bayonetta 2
Bayonetta 2Bayonetta 2Bayonetta 2
Bayonetta 2Bayonetta 2
HQ
HQ
HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Ohjaus, toiminta, estetiikka, musiikki, itse Bayonetta, tapahtumat kaikkea muuta kuin ennalta arvattavia, innostaa pelaamaan toiseenkin kertaan, välivideot voi myös ohittaa, toimii hyvin käsikonsolimuodossa, ei mikromaksuja
-
Suoraan Wii U:lta Switchille vain vähäisin graafisin parannuksin, teknisesti jo hieman vanhentunut, joskus kamera haittaa toiminnan tarkkuutta, tarina tuntuu pääosin aivan päättömältä sekamelskalta, jatko-osan taistelu jopa liian nopeatempoista
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Bayonetta 2Score

Bayonetta 2

ARVIO. Kirjoittaja Tero Kerttula

Bayonetta 2 on viimein täällä. Pelko pois, kuunoita on keskuudessamme parempana kuin koskaan.

1
Bayonetta 2 -amiibojen tarkoitus selvisi

Bayonetta 2 -amiibojen tarkoitus selvisi

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Bayonetta 2 kera alkuperäisen Bayonettan on tulossa Nintendo Switchille helmikuussa 2018. Pelit ovat myös yhteensopivia Nintendon amiibo-lelujen kanssa. Nintendo on nyt...



Ladataan seuraavaa sisältöä