Suomi
Gamereactor
arviot
Yakuza Kiwami 2

Yakuza Kiwami 2

Yakuza 2 -pelin uusintaversio viimeistelee sarjan modernisoinnin PS4:llä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Japanin järjestäytyneen rikollisuuden maailmaan sijoittuva Yakuza-sarja on nyt kokonaisuudessaan saatu pelattavaksi modernilla laitesukupolvella. Elokuussa 2017 julkaistu Yakuza Kiwami oli alkuperäisen Yakuza-pelin uusintaversio, ja Yakuza Kiwami 2 on odotetusti Yakuza 2 -pelin uusintaversio. Kyseessä on hyvin tehty ja yllätyksetön modernisointi pitkäikäiseen pelisarjaan.

Yakuza Kiwami 2 jatkaa suoraan siitä, mihin ensimmäinen Kiwami lopetti. Lisäksi välillä viitataan myös tammikuussa 2017 julkaistuun Yakuza 0 -peliin. Henkilöhahmoja ja eri tapahtumia ei alun välivideokertausta lukuun ottamatta juuri esitellä, joten aiempien tapahtumien tuntemus on käytännössä pakollista. Siksi Yakuza Kiwami 2 on suositeltava pelikokemus vain niille, jotka ovat pelanneet ainakin mainitut Yakuza Kiwamin ja Yakuza 0:n pohjille.

Juoni on muihin sarjan peleihin verrattuna hyvin perinteinen draama, ja tarina kerrotaan perinteisin keinoin. Toisin sanoen heti aluksi katsellaan noin 45 minuuttia välivideoita. Varsinainen pelaaminen koostuu lähinnä kiihkeistä tappeluista ja ympäri kaupunkia juoksentelusta. Toiminnan katkaisevat sitten joskus välivideot, ja joskus mykkien tekstilaatikoiden lukeminen.

Tarina itsesään ei ole millään tavalla erityinen, mutta muutamat uudet henkilöhahmot tekevät juonen seuraamisesta mielenkiintoista. Japanin Yakuza saa vastaansa Etelä-Korean Jingweon-mafian, joka tavoittelee lopullista valloitusta. Taustalla on niin vanhoja kaunoja kuin silkkaa vallanhimoakin. Kiintoisaa saippuaoopperan seuraaminen on siksi, millä tavalla avainhenkilöiden sukulaisuussuhteet nivoutuvat keskenään.

Tämä on mainos:

Yakuza Kiwami 2 on poikkeuksellinen osa sarjassaan kahdella tavalla. Ensinnäkin se on mitaltaan se kaikkein lyhyin: läpipelaamisessa kestää noin 15 tuntia, eikä oikein sitäkään. Toinen erikoinen piirre on naisten aiempaa korostuneempi asema tapahtumien keskiössä. Tojo-klaanin toimivana johtajana toimii edesmenneen johtajan vaimo, mikä lienee varsinkin Japanin patriarkaalinen yhteiskunta huomioiden hyvinkin edistyksellinen draamallinen tehokeino. Toinen keskeinen nainen on poliisina toimiva Kaoru Sayama, joka odotetusti sotkeutuu ammatillisesti ja romanttisesti Yakuza-kuvioihin pelin edetessä.

Yakuza Kiwami 2Yakuza Kiwami 2Yakuza Kiwami 2Yakuza Kiwami 2

Lyhyestä kestostaan huolimatta luvassa on paljon ylimääräistä täytettä. Dialogi laahaa joskus aivan liian kauan etenemättä varsinaisesti mihinkään, ja useammin kuin kerran peli vain käskee samoilemaan ympäri kaupunkia ja kuluttamaan aikaa sivutehtävien parissa. Bonuksena mukana on rinnan päätarinan kanssa tapahtuva lyhyt sivupolku Majima Saga, joka keskittyy Yakuza 0 -pelin toiseen keskushahmoon Goro Majimaan. Tämän pienen sivutehtävän pelaa läpi noin tunnissa. Yakuza Kiwami 2:n pelaa loppuun asti mielellään varsinkin, jos on aiemmista sarjan peleistä pitänyt.

Uusintaversion juuret näkyvät ajoittain, vaikka yleisesti ottaen modernisointi on onnistunut hyvin. Lataustaukoja on varsin usein, joskin ne pysyttelevät yleensä muutaman sekunnin mittaisina. Lisäksi tekoäly on tappeluissa hyvin yksinkertainen. Suurimman osan ajasta pahikset vain seisovat paikoillaan turpaansa ottaen. Asia on mainitsemisen arvoinen siksi, etten ole asiaan huomiota kiinnittänyt missään muussa Yakuza-pelissä. Lisäksi kolmannen persoonan kamera pyörii välillä missä sattuu, mutta tätä voi rajoitetusti säätää valikoissa mieleisekseen.

Tämä on mainos:

Valikoista puheen ollen on sanottava, että tavarat on jaoteltu aiempaa paremmin erilaisiin kategorioihin, ja hahmonkehitys tuntuu juuri riittävän selkeältä, mutta samalla riittävän syvälliseltä. Yleensä Yakuza-pelien valikoita on käyttänyt vain silloin kun on ollut ehdottoman pakko, mutta Yakuza Kiwami 2:ssa keräämiään tavaroita katselee välillä ihan mielellään.

Pelialueet ovat jälleen tutusti Tokion kuvitteellinen kaupunginosa Kamurocho, ja vähäisemmässä määrin kuvitteellinen Osaka eli Sotenbori. Pelialue on täsmälleen samanlainen kuin muissa Yakuza-peleissä. Tämä on toki realistista, sillä eihän itse kaupunki radikaalisti mihinkään muutu muutaman vuoden kuluessa. Sivutehtäviä on pilvin pimein, ja ne ovat perinteiseen malliin suorastaan kummallisia pelin aihepiiri huomioiden. Milloin puolustetaan naisen kunniaa kadulla, milloin ollaan valokuvamallina ja joskus virtsataankin kilpaa. Ehkä häiritsevin on sivutehtävätyyppi, jossa saa ottaa kuvia ihan oikeista japanilaisista valokuvamalleista välivideon pyöriessä. Ylimääräisiin aktiviteetteihin paneutumalla saa Yakuza Kiwami 2:n keston huoletta kaksinkertaistaa. Vanhan liiton Yakuza-peleissä oli pakko tallentaa paikallisissa puhelinkopeissa, mutta tämä on muutettu siten, että tallentaa voi melkein missä ja milloin vain.

Graafisesti ollaan aiemmista peleistä tutuilla linjoilla. Kadut ja pelialue yleensäkin ovat hyvin ahtaita, mutta saman aikaan värikkyyttä ja yksityiskohtia on runsaasti. Näkymättömiä seiniä on paljon, ja vuorokaudenaika sekä säätila muuttuvat vain ja ainoastaan tarinassa edistymisen mukaan. Toisaalta en huomannut minkäänlaisia bugeja koko pelin aikana, joten kyseessä on viimeisen päälle hiottu kokonaisuus.

Musiikki on kahtia jakautuva paketti. Yleensä luritukset palvelevat käsillä olevaa tilannetta tunnelmaa korostaen, ja tappeluiden raskaassa poljennossa on juuri oikeassa määrässä munaa. Sitten välillä tahti vaihtuukin kummalliseen japanilaiseen pop-musiikkiin, joka eurooppalaisen korviin kuulostaa lähinnä huvittavalta. Joka tapauksessa musiikki alleviivaa sitä, että Yakuza Kiwami 2 on läpeensä japanilainen peli.

Yakuza Kiwami 2 täydentää pitkäikäisen pelisarjan modernisoinnin PS4:llä, ja nyt sarja on hiljakseen hivuttautumassa myös PC:lle. Yakuza Kiwami 2 ei yllätä millään osa-alueella, mutta Yakuza 0:n ja Yakuza Kiwamin pohjille pelanneille se on suositeltava ostos.

Yakuza Kiwami 2
HQ
HQ
HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Hyvin perinteinen Yakuza-peli, värikäs ulkoasu, paljon sivutehtäviä, tallentaa voi melkein missä ja milloin vain, hyvät valikot, Kaoru Sayama
-
Hyvin perinteinen Yakuza-peli, tarina on lyhyt eikä kovin kiinnostava, juoneen on ympätty mukaan paljon täytetavaraa, kamera on välillä tiellä, yksinkertainen tekoäly
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Yakuza Kiwami 2 PC:lle toukokuussa

Yakuza Kiwami 2 PC:lle toukokuussa

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Yakuza-pelien tuleminen PC-kansan iloksi jatkuu. Yakuza Kiwami on jo PC:lle, ja jatko-osa Yakuza Kiwami 2 saapuu PC:lle 9. toukokuuta. Katso uusi traileri alta siitä,...



Ladataan seuraavaa sisältöä