Suomi
Gamereactor
arviot
Life is Strange 2

Life is Strange 2 - Episode 1: Roads

Matkailu avartaa

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Palkittu ja kehuttu Life Is Strange -pelisarja on täällä taas - järjestysnumerosta huolimatta nyt käynnistyvä kausi on jo kolmas laatuaan. Edellisillä sesongeilla tutuiksi tulleet Max ja Chloe saavat tehdä tilaa Seattlessa isänsä kanssa asuville Diazin veljeksille, joiden harharetkiä viiden jakson mittainen Life Is Strange 2 seuraa.

Lokakuussa 2016 teini-ikäinen Sean Diaz valmistautuu Halloween-bileisiin kotonaan, rento Esteban-isä virittelee autotallissa Seanin tulevaa kaaraa ja Daniel-pikkuveli pyörii pihalla zombievermeissään. Idylli kuitenkin särkyy odottamattoman ja yliluonnollisen tapahtumasarjan voimasta, ja pian Diazien kotikortteli muistuttaa lähinnä sotatannerta.

Veljeksillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin paeta henkensä edestä tapahtumien seurauksia Washingtonin osavaltion metsiin. Suunnitelmana on jättää Yhdysvaltojen polttava maaperä ja karata rajan taakse Meksikoon, jossa pojilla voisi mahdollisesti olla turvapaikka tiedossa. Veljeksillä on kuitenkin matkanteon ja selviytymisen ohella melkoisesti lisätekemistä - Seattlen traagiset tapahtumat hämmentävät kumpaakin, ja ääneen lausumattomat totuudet puolestaan hiertävät velipoikien välejä.

Life is Strange 2 muistuttaa pelattavuudeltaan melkoisesti edeltäjiään. Pelaajan ohjastama Sean tutkii rikkaasti ja mielenkiintoisesti suunniteltuja ympäristöjä, jotka tuntuvat rähjäisten huoltoasemien liioittelevien matkamuistohyllyjen ja seinillä komeilevien julisteiden ja ilmoitusten myötä varsin uskottavilta miljöiltä. Pelaaja saa Life Is Strangelle ominaisella tavalla ympäristöistä hiljaista tietoa tarinasta, pelimaailmasta ja hahmoista, ja Seanin puhelimen Whatsapp-keskusteluja ja muistikirjan raapusteluja kannattaakin seurata säännöllisin väliajoin. Lisätekemistä riittää myös maastosta löytyvien matkamuistojen muodossa, ja Sean voi koristella selkäreppuaan keräämällään roinalla - rihkaman löytäminen on koukuttava vastine aiempien osien valokuvaukselle ja graffitien tekemiselle.

Tämä on mainos:

Graafisesti Life Is Strange 2 ei ole erityisen suuri harppaus aiempien pelien sarjakuvamaisesta ilmeestä, ja osa aiemminkin haitanneista ongelmista on edelleen mukana. Esimerkiksi hahmojen ajoittain kolhot ilmeet, nykivästi toimivat animaatiot ja omien fysiikan lakiensa mukaan aaltoileva Danielin hiuspehko särkevät ajoittain illuusion elävän oloisista hahmoista. Lisäksi Seattlen esikaupunkiympäristöissä jotkin tontit näyttävät vähän hassun autioilta lievästi sanottuna vaatimattomien ruohografiikoiden takia.

Life is Strange 2Life is Strange 2Life is Strange 2Life is Strange 2

Dontnod on kuitenkin aina loistanut suorastaan huikeiden valoefektien tekemisessä, ja ranskalaisfirman valopäät ovat jälleen ylittäneet itsensä esimerkiksi autojen pintakiiltojen ja auringonvalon tuottamisessa. Jälkimmäinen värjää pelin metsämaisemat upeannäköisiksi, ja komealla rantatöyräällä yöpyminen jakson alkupuolella onkin melkoinen elämys. Grafiikka ei kuitenkaan ole erityisen päräyttävän näköistä muuhun nykytarjontaan verrattuna, ja pitkähköt latausajat ja ruudunpäivitysongelmat turhauttavat ajoittain.

Peli siis etenee tutuksi havaitulla kaavalla, jossa Seanin on tutkittava ympäristöään ja oltava vuorovaikutuksessa pelimaailman ja sen asukkaiden kanssa - pelaajan tekemät valinnat muovaavat tarinaa ja Diazin veljesten karkumatkaa varsin yllättävillä tavoilla. Life Is Strange 2 iskee kuitenkin luun kurkkuun ykkösosan ajankelausmahdollisuuteen tottuneille, sillä nyt pelaaja ei voi kokeilla tapahtumien eri toteutumisvaihtoehtoja eikä arvioida kunnolla edes lyhyen aikavälin seurauksia. Esimerkiksi heti pelin ensimmäinen valintatilanne on näennäisestä arkisuudestaan huolimatta kinkkinen, ja sen seuraukset palkitsevat tai lyövät pelaajaa sormille varsin konkreettisella tavalla myöhemmin pelissä.

Tämä on mainos:

Valintatilanteita tulee myös esiin yllättäen alkavissa dialogitilanteissa, joissa peli ei kuitenkaan pysähdy tyypilliseen dialoginäkymäänsä, vaan pelaajan on kellon raksuttaessa valittava, minkälaisella vastasutkautuksella Sean lähtee ratkomaan yllättäen käynnistynyttä tilannetta. Tällaiset yllättävät käänteet pitävät pelaajan mukavasti varpaillaan, ja eri tavalla merkityksellisten valintojen tekeminen sopii hyvin tarinan luomaan turvattomuuden ja ennakoimattomuuden ilmapiiriin.

Life Is Strange 2:n erinomainen esiosa The Awesome Adventures of Captain Spirit onnistui tuomaan aiempaa uhkaavammat ja psykologisesti häiriintyneemmät elementit mukaan pelisarjaan - synkempiin sävyihin sukellettiin esimerkiksi alkuperäisessä Life Is Strange -seikkailussa lähinnä tarinan loppupuolella. Nyt tilanne on aivan toinen, kun ulkomaailmassa omillaan olevat Diazin veljekset ovat yksin ennakkoluuloisia ja pelottavia aikuisia vastaan. Huoltoaseman kuumottavat tapahtumat episodin puolivälissä ovat sävähdyttävimpiä kokemuksiani pelimaailmassa pitkään aikaan, ja aiempaa raadollisemmat ja väkivaltaisemmat tapahtumat liittyvät luontevasti mukaan kokonaisuuteen.

Roads-episodi osaa tasapainotella uskomattoman hienovaraisesti veljesten kahdenkeskisten kohtausten herkkien sävyjen ja toiminnallisten osuuksien pakokauhunomaisen tunnelman välillä, ja ojasta allikkoon kulkeva tarina tempaisee mukaansa mainion hahmogallerian ja yllättävien juonenkäänteiden turvin. Pelin ikäraja on noussut edellisosien suosituksista K18-leimaan, mikä tuntuu kyllä luontevalta ja ymmärrettävältä ratkaisulta. Dontnodin kerrontaan on kasvanut mukaan toimintaelokuvamaista näyttävyyttä, ja esimerkiksi episodin ensimmäinen kohtaus, joka koostuu poliisiauton etukameran kuvaamasta materiaalista, nostaa tunnelmaa ja panoksia heti alussa jännittävällä tavalla.

Danielin kanssa puuhaaminen on yksi Life Is Strange 2:n sykähdyttävimmistä puolista - veljesten näsäviisastelevat dialogit ja Danielin oikuttelut tien päällä ovat huvittavaa mutta miellyttävän realistista seurattavaa. Daniel tuntuu uskottavalta lapsihahmolta, joka ei tietenkään käsitä täysin tilanteen vakavuutta, vaan on aina innoissaan muka ansoittamassa yöpymispaikan edustaa. Hahmon kanssa leikkiminen, haisevaan bajamajaan vessakäynnille maanitteleminen, huoltoasemalla kourapelin pelaaminen ja hämähäkinverkon tutkiminen ovat kaikessa tavallisuudessaan mainiota vastapainoa tarinan yliluonnollisille ja vauhdikkaammille elementeille. Teini-ikäinen Sean on maailmantuskassaan ja yhtäkkiä harteilleen jysähtävässä vastuullisuudessa kärvistellessään myös varsin samaistuttava hahmo.

Life Is Strange 2 aloittaa uuden luvun pelisarjassa näyttävästi ja koukuttavasti - vaikka kaavaa ei olekaan myllätty kokonaan uusiksi, pienetkin uudistukset ja muutokset sopivat mukaan. Suuren seikkailun merkit täyttyvät ongelmitta ja välillä jopa yllättävillä tavoilla. Tapahtumarikkaan ja vauhdikkaan Roads-aloituksen jälkeen olen erittäin kiinnostunut näkemään, mihin suuntaan sekä Diazien harharetki että tarina suuntaavat seuraavaksi.

Life is Strange 2Life is Strange 2Life is Strange 2Life is Strange 2
HQ
HQ
HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Rikas kenttäsuunnittelu, mielenkiintoiset hahmot, päähahmojen välinen kemia, episodin erittäin onnistunut ja luonteva rytmitys runsaasta sisällöstä huolimatta
-
Tekniset ongelmat, pitkähköt latausajat
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä