Suomi
Gamereactor
arviot
Ashen

Ashen

Taisto pimeyden ja valon välillä jatkuu hyvin paljon Dark Soulsia muistuttavassa hengessä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Ashenista on mahdotonta kirjoittaa mainitsematta sen ilmiselvää innoittajaa. Jo pelkän opastusosion jälkeen huomaa pelaavansa Dark Soulsin kloonia, mutta kuitenkin hyvää sellaista. Viholliset odottavat melkein joka nurkan takana, ja uhriksi joutuminen tietää yleensä välitöntä kuolemaa. Souls-pelejä pelanneet asettavat nopeasti aivonsa oikeanlaiselle vaihteelle. Sen sijaan lajityypin uusille tulokkaille vaikeustaso saattaa tuntua aluksi musertavalta. Eteenpäin ei ole helppoa tietä, joten ei auta muu kuin purra hammasta ja puskea eteenpäin.

Tarina on hyvinkin tavallinen. Valo ja pimeys, hyvyys ja pahuus tappelevat keskenään. Valon maailmalle toimittava jumala on kuollut, ja siksi ympäristöt ovat niin masentavan oloisia. Olennaista ei kuitenkaan ole se varsinainen juoni. Merkityksellisen pelaamisesta tekevät niin tunnelma kuin kohdattavat ystävälliset henkilöhahmotkin. Lähtökohdat ovat siis kohdallaan, mutta toteutuksessa on paljonkin parantamisen varaa. Henkilöhahmoja on hankala tunnistaa ja erottaa toisistaan, sillä kenelläkään ei ole kasvoja. Lisäksi vihollisista puuttuu aimo annos persoonallisuutta. Dark Soulsissa jokaisella vihollisella oli oma tarinansa, ja kohdattava pahis oli vasta pitkän ja traagisen tarinallisen kehityskulun lopputulos. Ashenissa ei tällaista ole, vaan pahiksia piestään oman hengissä pysymisen maksimoimiseksi. Ääninäyttely on toteutettu hyvin, vaikkakaan tilanteen tunnetila ei välity pelaajalle asti.

Taistelumekaniikka onkin se osa-alue, jolla Ashen loistaa. Useilla vihollisilla on omia kykyjään, ja niiden käytöskin on erilaista toisiinsa verrattuna. Tämä vaatii tilanteeseen sopeutumista pahiksen mukaan. Tässä auttaa suuri valikoima aseita. Huomasin suosivani monikäyttöistä valikoimaa, jossa pystyn hyökkäämään nopeasti, mutta tarpeen mukaan myös perääntymään yhtä vauhdikkaasti. Kokeileminen kannattaa, ja jokainen löytää varmasti oman suosikkinsa valikoimasta.

Yleisen rakenteen lisäksi Dark Soulsista muistuttaa myös ohjaus, joka tuntuu miltei identtiseltä. Oikea liipaisin käynnistää hitaan hyökkäyksen, kun taas oikea "bumper" tekee nopean iskun. Vasemman bumperin painaminen nostaa kilven suojaksi, ja oikealla hetkellä vasemman liipaisimen painaminen tekee torjunnan eli parryn. Ashenin versio elinvoimaa palauttavasta Estus Flaskista on Crimson Guard. Crimson Sapin loppuessa kuolee, jolloin kerätyt scoriat (eli sielut) putoavat maahan, ja ne on poimittava mukaan seuraavalla kerralla jäljille palatessa. Innoittajalta mallin ottaminen on niin moninaista, että Ashen kärsii jo suorastaan omaperäisyyden puutteesta. Varsinaisista quest-tehtävistä puhuttaessa tilanne kuitenkin muuttuu.

Tämä on mainos:

Kohdattavat ystävälliset henkilöhahmot antavat tehtäviä suoritettavaksi. Toimeksiannot jakautuvat pää- ja sivutehtäviin. Tarjolla on mukava määrä vaihtelua. Sivutehtävän aloittaessa saa myös uuden matkakumppanin, joka auttaa taisteluista selviämistä. Monipuolisten tehtävien ansiosta jokaisen nurkan nuohoaminen tuntuu mielekkäältä. Ashenissa on runsaasti salaisuuksia löydettäväksi.

AshenAshen

Tehtäviä voi pelata joko kaverin kanssa, tai tekoälyn ohjastaman apurin kera. Kaverin kanssa pelaaminen on erittäin tervetullut lisä kokonaisuuteen. Monet tehtävät vaativatkin kaksi hahmoa, ja tietenkin kaverin kanssa on aina hauskempaa. On silti sanottava, että tekoälykaveri hoitaa työsarkansa hyvin. Apurin kanssa pääsee sellaisiin paikkoihin, joihin ei yksin olisi asiaa. Esimerkiksi mainitsen kaverin olkapäille kiipeämisen, jolloin ylettyy muuten liian korkealla olevaan aarteeseen.

Kaverin kanssa pelaaminen ei tee Ashenia helpommaksi. Melko usein vastaan asettuu kerralla sen verran vihollisia, että haaste säilyy. Suosittelen pelaamaan Ashenia oikean elämän kaverin kanssa, koska satunnaisen pelikaverin kanssa ei pysty pelin sisällä kommunikoimaan.

Tämä on mainos:

Ashen kestää noin 20 tuntia, jonka aikana kohdataan lukuisia kiinnostavia pomotaistoja. Jokaisen kaataminen on iso työ, ja viimein urakan onnistuessa on tunne mahtava. Edistymisensä huomaa myös siitä, että tehtäviä tekemällä oman leirin väkimäärä karttuu. Samalla avautuu mahdollisuus päivityksien ja uusien tehtävien vastaanottamiseen. Toisin sanoen Ashenissa on aina jotain uutta menossa, ja tämä luo pelille sitä tarvittavaa omaa persoonaa silkkaan Dark Souls -klooniin verrattuna.

Kyseessä on Aurora44-studion debyyttipeli, ja tämä huomioiden Ashen on hieno suoritus. Taiteellinen tyyli ei vetoa kaikkiin, mutta muuten Ashen on viihdyttävä teos, joka muuttuu edetessään paremmaksi. Dark Souls -veteraanien ei kannata ohittaa Ashenia kokeilematta. Aurora44 on luonut pelin, jonka parissa vietettyä aikaa ei ihan heti unohda.

Ashen
HQ
HQ
HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Raivokas taistelu, paljon maailman tutkimista, hyvä ääninäyttely, vaihtelevat viholliset, paljon erilaisia aseita kokeiltavaksi
-
Tylsä ulkoasu, pelikaverin kanssa ei voi kommunikoida, ei juurikaan omia ideoita
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Kaksi tuntia Ashenia

Kaksi tuntia Ashenia

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Jokaisen viikon maanantaista perjantaihin GRTV suoratoistaa muutaman tunnin ajan ajankohtaisia tai muuten vain mahtavia pelejä. Katso alta tallenne, jossa on työn alla...

0
GR Livessä tänään Ashen

GR Livessä tänään Ashen

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

GR Livessä aloitetaan uusi viikko pelaamalla kahden tunnin ajan kolmannen persoonan tunnelmallista Ashenia. Liity mukaan katsomaan ja kommentoimaan klo 17:00 täällä. ...

1
Ashen on julkaistu

Ashen on julkaistu

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Ashen julkistettiin silloin joskus vuonna 2014, ja ulkona peli on juurikin tänään. Asia selvisi The Game Awards -gaalassa. Saatavilla peli on Xbox Onella (myös Xbox Game...

0
Paljon lupaavaa pelikuvaa Ashenistä

Paljon lupaavaa pelikuvaa Ashenistä

UUTINEN. Kirjoittaja Aleksi Kesseli

Aurora44 ja Microsoft ovat julkaisseet hyvin lupaavan 11-minuuttisen pelikuvavideon tulevasta toimintaroolipelistä Ashenistä. Pelillä ei ole vielä julkaisupäivää, mutta...



Ladataan seuraavaa sisältöä