Suomi
Gamereactor
arviot
The Dark Pictures: Man of Medan

The Dark Pictures - Man of Medan

Laiva on lastattu rajoitetuin liikkumisin ja hyppysäikäytyksin

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Muun muassa Until Dawn -säikyttelypeleistä tunnettu Supermassive Games on lähtenyt yhteistyöhön pitkän linjan hittimaakarin eli Bandai Namcon kanssa. Suunnitelmissa on kauhupelien sarja nimeltä The Dark Pictures Anthology, jonka ensimmäinen tuotos on Man of Medan.

Kaveriporukka on vuokrannut veneen kapteeneineen ajatuksena lähteä etsimään mereen kadonnutta aarretta. Leppoisasti alkanut seikkailu saa kuitenkin käännöksen nihkeämpään suuntaan, kun yllättävät tahot kiinnostuvat aarteesta. Tilannetta ei myöskään paranna toisen maailmansodan aikaiseen kummituslaivaan törmääminen.

Tarinavetoinen Man of Medan sisältää kaikki kauhutarinoiden klassiset kliseet aina kikattavista kummituslapsista kuihtuneisiin mummoihin ja mädäntyneistä ruumiista yliluonnolliseen mystiikkaan. Jatkuvien hyppysäikytysten kyllästämän tarinan koukku on kuitenkin monivalintavaihtoehdoissa. Pelaaja pääsee tekemään jatkuvasti valintoja hahmojen sanomisista ja tekemisistä. Nämä valinnat muokkaavat tarinaa eri suuntaan päättäen lopulta hahmojen kohtalot.

Pitääkseen huolen tarinan vauhdikkaasta etenemisestä turhanpäiväisen palloilun sijaan hahmojen liikuttelu on todella rajoitettua. Kolmannen persoonan vinkkelistä koettavassa Man of Medanissa kohtaukset ovat aina sen verran suppeita, ettei oikeasta suunnasta voi erehtyä, ja jotta kaikki säikäytykset ja muut kikat tulisivat varmasti koettua juuri silloin kun peli haluaa. Rajoitettu liikkuvuus onkin ehkä parempi, sillä liikkuminen on todella jäykkää, eikä toimintojakaan ole yhden napin tutkimista enempää.

Tämä on mainos:
The Dark Pictures: Man of MedanThe Dark Pictures: Man of MedanThe Dark Pictures: Man of MedanThe Dark Pictures: Man of Medan

Peli hyödyntää osana tarinankerrontaa myös oikea-aikaiseen nappien paineluun luottavia QTE-jaksoja eli quick time eventejä. Samoin kuin monivalintapäätöksillä, myös QTE-tilanteisiin reagoiminen vaikuttaa tarinan kulkuun. Huomasin tosin pelissä osan näistä tilanteista tapahtuvan aivan liian nopeasti, jotta niihin oikeasti kerkeäisi reagoida. Yllättävistä epäonnistumisista nousee epäilys, että peli haluaa väkisin viedä tarinaa tiettyyn suuntaan.

Vaikkei Man of Medan suoraan ruma olekaan, ei sen grafiikkaa hirveästi voi kehuakaan. Pääosissa olevat hahmot ovat häiritsevän elottomia muistuttaen lähinnä Visulahden vahakabinetista paenneita nukkeja jäykkine animaatioineen. Hahmojen ilmeet ovat koko ajan joko liian hienovaraisia tai ylikorostettuja. Ympäristöt ovat kivan yksityiskohtaisia, mutta yleisesti pelin ilme on liian kliininen saadakseen aikaan todellista kauhutunnelmaa. Välidemoissa myös leikkaus on vähän väliä epäselvä jättäen ihmettelemään mitä oikein tapahtui, eikä tilanteeseen auta kuvan paha nykiminen aina välidemoihin mennessä ja poistuessa.

Kieltämättä pelin graafinen ilme ja kliseinen sisältö ei kauheasti säväytä. Monivalintamahdollisuudet kuitenkin rikastuttavat tarinaa ja tarjoavat henkilökohtaisemman pelikokemuksen, jonka parissa muutaman tunnin läpäisyaika menee ihan kivasti. Samalla uusintapeluuarvo nousee, sillä muutaman henkilön menettäneenä tekee mieli yrittää selvittää, millä valinnoilla saisi kaikki hahmot loppuun elävänä.

Tämä on mainos:

Man of Medanin viihdearvo nousee nokkelan moninpelimuodon myötä. Verkon yli pelattavan kampanjan lisäksi peli mahdollistaa niin sanotun leffaillan kavereiden kesken, jossa sohvalta käsin jopa viisi kaverusta voi jännittää hahmojensa kohtaloa ohjainta vaihtelemalla.

The Dark Pictures: Man of MedanThe Dark Pictures: Man of MedanThe Dark Pictures: Man of MedanThe Dark Pictures: Man of Medan
HQ
HQ
HQ
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
+
Monivalintajärjestelmä, moninpelitila
-
Jäykkä ja rajoitettu liikkuminen, epäilyttävän nopeat QTE:t, elottomat vahanukkehahmot
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
GR Livessä tänään Man of Medan

GR Livessä tänään Man of Medan

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

The Dark Pictures: Man of Medan on julkaistu tänään, ja Gamereactorin arvion pääsee lukemaan täältä. Kyseessä on ensimmäinen osa kaikkiaan kolmen pelin sarjasta, ja nyt...



Ladataan seuraavaa sisältöä