Suomi
Gamereactor
arviot
Doraemon Story of Seasons

Doraemon Story of Seasons

Nyt mennään hoitamaan maatilaa, ja pääosin eri ideoiden yhteenliittymä on onnistunut.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Kaikki Japanissa tuntevat Doraemonin, eli sinivalkean robottikissan tulevaisuudesta. Paikallinen rakastettu hahmo sai alkunsa vuonna 1970, ja on ollut tuttunäky useammalle sukupolvelle lapsia vuodesta 1973 alkaen. Doraemon on sittemmin näkynyt monenlaisissa kaupallisissa yhteyksissä aina mainoksista koulujen oppimateriaaleihin saakka.

Länsimaissa 22. vuosisadan robottikissa vaatii kuitenkin hieman pohjustusta. Doraemon on matkannut ajassa taaksepäin moderniin Tokioon, jossa hän asuu ja avustaa nuorta viidesluokkalaista Noby Nobia (Nobita Nobi japanilaisessa materiaalissa), joka on Doraemonin luojan esi-isä. Noby ei oikein loista missään, mutta se sydän on kuitenkin paikallaan.

Animen miltei jokaisessa jaksossa Noby hankkiutuu jollakin tavalla ongelmiin, josta hänet sitten auttaa pois Doraemon. Aikamatkaamisen ohella Doraemonilla on neliulotteinen vatsapussi täynnä jos jonkinlaista vempelettä tulevaisuudesta. Yleensä Doraemonilla on antaa pussistaan vehkeitä Nobyn avuksi, mutta samalla ne tahtovat aiheuttaa oman kokonaisuutensa pulmia. Tämä johtuu Nobyn laiskuudesta ja pyrkimyksestä mennä aina siitä, missä aita on matalin. Animen opetuksena siis on, että on hyvä kysyä apua silloin, kun sitä tarvitsee. Toinen opetus on tietysti se, ettei laiskuus kannata.

Tämä on mainos:
Doraemon Story of Seasons

Doraemonissa ei ole selkeästi etenevää tarinaa, joten sarja voi periaatteessa jatkua loputtomiin. Sitä on myös hyvin helppo muuntaa muihinkin sarjoihin tai tapahtumapaikkoihin. Esimerkki tästä on Doraemon Story of Seasons, joka on julkaistu PC:lle ja Switchille. Kyseessä on myös ensimmäinen Doraemon-julkaisu Japanin ulkopuolella. Pelissä Noby ja Doraemon ystävineen heitetään ajan ja avaruuden halki hyvinkin maalaiseen yhteisöön, jossa kaikkien lasten odotetaan tekevän työtä. Yleensä Doraemon kiskaisisi vatsapussistaan vehkeen asian korjaamiseksi, mutta nyt se pussi on hukkunut ajan ja avaruuden virtaan. Vehkeiden etsimisen ohella Doraemonin ja kumppaneiden on tehtävä erilaisia töitä, ja Noby löytää itsensä pieneltä maatilalta hoitamassa niin istutuksia kuin eläimiäkin.

Story of Seasons -sarjan ovat luoneet Harvest Moonin alkuperäiset kehittäjät, sillä Natsume omistaa Harvest Moonin. Toisin sanoen luvassa on varsin romanttinen esitys maanviljelijän elämästä, joka muistuttaa enemmän Stardew Valley -peliä kuin Farming Simulator 19 -teosta. Tavoitteena on tietenkin luoda pelaajalle seesteinen ja levollinen tunnelma pelin töitä tehdessä.

Käykin ilmi, että Harvest Moonin kaltainen maatilanhoitopeli on oikein hyvä paikka Nobylle ystävineen. Harmillista on, että peli olettaa kaikkien olevan automaattisesti perillä monista Doraemonin jutuista. Tämä jos mikä on puute, sillä koko sarjaa ei ole aiemmin länsimaissa nähty. Esimerkiksi eräänlainen pikamatkustusväline Anywhere Door vain annetaan ilman sen kummempaa selitystä siitä, miten vehje toimii ja mikä se edes on. Onneksi tällaisia tilanteita ei satu kovinkaan usein, ja puuttuvan tiedon löytää toki helposti Internetin ihmeellisestä maailmasta. Joka tapauksessa selventämättä jättäminen tekee pelin hankalammin lähestyttäväksi kuin se voisi olla.

Tämä on mainos:
Doraemon Story of Seasons

Maataloussimulaattoreissa ei yleensä ole selvää suuntaa ainakaan alussa, mitä pelaajalta odotetaan. Tässä avuksi tulevat onneksi Doraemon ystävineen. Tehtävänä on tietysti aikamatkata takaisin Tokioon, ja sitä varten tarvitsee kerätä Doraemonin vatsapussin vehkeet talteen. Juoni ei ole kummoinen, mutta se antaa silti suunnan, johon pelaaja voi lähteä. Pelin aikana katsellaan lukuisia välivideoita, joissa tarina myös edistyy. Valitettavasti lähimpiin kilpailijoihin verrattuna sisältöä ei ole yhtä paljon, ja tutkittavia alueita on varsin vähän. Tätä ei tarvitse nähdä negatiivisena asiana, mutta esimerkiksi Stardew Valleyn menoon tottunut huomaa kyllä pienemmän skaalan.

Useimmat pelin päivät noudattavat tiettyä kaavaa. Satoa on korjattava ja kasteltava, hoidettava eläimiä, puhuttava kyläläisille, kerättävä sitä sun tätä tavaraa metsästä tai kaivoksesta ja yleensä myös vain käveltävä paikallisia alueita tutkien. Jokainen vuodenaika tuo mukanaan omat juhlansa, ja nämä tuovatkin tervetullutta vaihtelua pelaamiseen. Joskus päivän aikana ei ole kovinkaan paljoa tekemistä, ja silloin olisi ollut paikallaan lisätä mukaan joitakin pieniä minipelejä.

Doraemon Story of Seasons

Parasta pelissä on sen ulkoasu. Kaikki näyttää aivan käsin piirretyltä, ja sitä on ilo katsella. Nintendo Switchin versiossa saattaa huomata välillä suorituskyvyn notkahtelua isolla ruudulla pelattuna, mutta tätä sattuu harvoin, eikä se pilaa kokemusta. Rannalla tai vaikka metsässä käveleminen on tässä pelissä erittäin rentouttavaa. Musiikki ansaitsee sekin maininnan, joskin saattaa muuttua hieman itseään toistavaksi. Tämä johtuu siitä, että musiikki muuttuu ainoastaan vuodenaikojen mukaan.

Mukana on tuttuun tapaan kesto- eli stamina-mittari, joka kuluu päivän askareiden aikana. Onneksi mukana on muutama kätevä keino säästää energiaansa. Yksi tällainen on, ettei jo tehtyä voi tehdä enää uudestaan, toisin sanoen esimerkiksi kerran kasteltua kasvia ei voi kastella enää uudestaan. Toinen mukava ominaisuus on, että Noby pystyy ottamaan nokoset missä tahansa. Lepäämällä tunnin tai kaksi stamina tietenkin palautuu.

Doraemon Story of Seasons ei ehkä aiheuta sitä kovinta verkkoporinaa ja hypeä tänä syksynä, mutta se on silti mukava tapa esitellä Doraemon länsimaiselle yleisölle. Lopputuloksena on rentouttava ja hurmaava peli.

Doraemon Story of Seasons
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Rentouttava ja hurmaava, etenee vauhdilla pelin pienen koon ansiosta, pienet pelaamista helpottavat asiat, audiovisuaalisesti vaikuttava
-
Lisätekeminen ja minipelit olisivat olleet paikallaan, vähemmän sisältöä kuin lähimmissä kilpailijoissa, jotkut Doraemoniin liittyvät asiat oletetaan tiedetyiksi
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä