Suomi
Gamereactor
arviot
The Curious Expedition

The Curious Expedition

Pyramidijahti maailman ympäri

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Saksalaisvalmisteinen Curious Expedition saapuu uteliaine tutkimusmatkoineen konsoleille melkein viiden vuoden odottelun jälkeen - tietokoneilla alkunsa saanut roguelike-simulaatiosarja on edennyt sillä välin toiseen osaansa lisäosista puhumattakaan.

Curious Expeditionin alussa pelaaja saa valita itselleen tutkija-avatarin - hahmovalikoima ulottuu Charles Darwinista Marie Curieen, ja jopa Grigori Rasputinin kaltainen historiallinen hämärähemmo on valittavissa mukaan seikkailuun. Retkikunnan johtajaksi valikoituvan keulakuvan kyvyt vaihtelevat hahmoittain niin, että esimerkiksi Darwin pärjää parhaiten erilaista maastoa ja eläimistöä tutkien, kun taas Rasputinilla on salatieteellisiä ja maagisia ässiä hihoissaan.

Itse tutkimusmatkailu etenee rehdin kilpajuoksun merkeissä. Pelaaja pääsee valitsemaan oman tongittavan tonttinsa karttapallolta, kun kilpailijat säntäävät eri mantereille etsimään salaperäistä kultaista pyramidia. Curious Expedition etenee tutkimusmatka kerrallaan, kun pelaaja saapuu uudelle tasolle pyramidijahtiin. Pimennossa oleva alueen kartta valottuu kuusikulmainen ruutu kerrallaan, ja levähdyspaikkoina toimivat alkuasukaskylät ja vihjeitä pursuavat kivimuodostelmat avaavat karttaa sieltä täältä paljastaen esimerkiksi temppelien sijainteja.

Nättiä pikseligrafiikkaa tarjoava Curious Expedition on laaja kokonaisuus, jonka satunnaisesti muodostuvilla kartoilla piisaa tutkittavaa ja löydettävää, mutta myös haastetta riittää. Hauskasti "turistiluokaksi" nimetty helpoin vaikeustaso tekee varomattomasta retkikunnasta selvää, ja tiukin vaikeusaste onkin jo melkoisen ekstriimiä turismia. Alueella kulkeminen kuluttaa retkueen mielenterveyttä, jota on mahdollista eheyttää muonavaroilla - samalla olisi muistettava jättää tilaa sekä mahdollisille aarteille että haulikkojen tai lapioiden kaltaisille varusteille. Edellä mainituista kylistä on mahdollista rekrytoida mukaan esimerkiksi taistelutaitoisia paikallisia tai aaseja kuormajuhdiksi. Kaupankäyntiin tarvitaan luonnollisesti vaihtokauppaan soveltuvia arvoesineitä, joita kannattaa niitäkin pitää taskussa.

The Curious ExpeditionThe Curious ExpeditionThe Curious ExpeditionThe Curious Expedition
Tämä on mainos:

Curious Expedition edellyttää pelaajaltaan riskinottoa ja tarkkoja valintoja, joiden seuraukset napsahtavat sormille hurjilla tavoilla. Alkuasukkaat hermostuvat vieraanvaraisuutta liiaksi hyödyntäviin muukalaisiin varsin nopeasti, ja pienemmistä temppeleistä ryövätyt aarteet katkaisevat alueen kantaväestön selän lopullisesti - aarteiden ryövääminen myös laukaisee metsäpalojen kaltaisia massiivisia ansoja, jotka ovat oikeasti vaarallisia ja kuolettavia retkikunnan kannalta. Aliravitut retkueen jäsenet alkavat myös pudotella ja hukkailla arvokkaita varusteita, ja retkikunnan henkisen mielialan laskiessa alkaa sattua ja tapahtua erilaisia onnettomuuksia nilkkojen nyrjäyttämisistä aina kannibalismiin ja kuolettaviin loukkaantumisiin. Noppapelien muodossa käytävät vuoropohjaiset taistelut villieläimiä ja vihamielisiä ihmisiä vastaan ovat varsin haastavia, mutta tarjoavat taktikoinnin mahdollisuuksia. Kolmen nopan tuottamista silmäluvuista voi yhdistellä torjuntojen ja tehokkaiden vastahyökkäysten yhdistelmiä, ja uusien tappelupukarien rekrytointi nostaa myös mahdollisten nopanheittojen määrää.

Curious Expeditionin PS4-käännös on kivan sulava ja näyttävä simulaatio, jonka ohjaaminen toimii ohjaimella varsin luontevasti, vaikka mukaan on livahtanut tietokoneperäisten konsolikäännösten kirous eli vasemmalla tatilla ohjattava kursori, joka muistuttaa turhan selvästi pelin PC-juurista. Curious Expeditionin latausajat ovat mukavan ripeät, yksityiskohtainen pikseligrafiikka näyttää muuttuvine karttoineen kiinnostavalta, ja tekstivetoinen seikkailu yllättää omalaatuisella huumorillaan kerran toisensa jälkeen. Muutamia kerronnallisia ja visuaalisia risuja kuitenkin on. Edellä mainitut pikkutemppelit muistuttavat sisustukseltaan ja tarinoiltaan liiaksi toisiaan, ja niissä olevat aarteet ovat tylsän samanlaista rihkamaa. Välillä peli myös viskoo traagisia, toisiaan muistuttavia juonenkäänteitä liiaksi peräkkäin pelaajan niskaan - edellä mainittuja tavaroiden hukkaamisia alkaa käydä sen verran paljon, että muutenkin henkitoreissaan olevaa retkikuntaa luotsaavalle pelaajalle voi tulla ketutus puseroon kiikkerän vaikeustason kanssa.

Onneksi pelaaja voi lennättää raittiin ilman myrkytyksen saaneen retkueensa aarteineen kuumailmapallolla kotiin. Alueen läpäisyn kannalta pyramidin paikallistaminen ei ole siis välttämätöntä, mutta kohteen saavuttaminen poikii pelaajalle mainepisteitä; samaa julkisuutta voi kerätä itselleen temppeleistä ryövätyillä aarteilla, ja kunniaa kerännyt pelaaja voi aktivoida seurueelleen esimerkiksi kestävämmän mielenlaadun tai reippaamman patikointikyvyn kaltaisia taitoja, joista on taatusti apua seuraavalla tutkimusmatkalla.

Curious Expeditionissa riittää haastetta - hieman lepsun ja rennon tutoriaalikentän jälkeen valkeneva vaikeustaso voi saada oman elämänsä livingstonet säikähtämään pahemman kerran. Edellä mainittu harjoituskenttä opettaa pelaajalle kyllä seikkailemisen perusteet, ja niistä kelpaa lähteä raivaamaan tietään uusia riskialttiita tutkimusmatkoja kohti. Curious Expedition tarjoilee jännittäviä ja haastavia tutkimusmatkoja sohvanpohjalle.

Tämä on mainos:
The Curious ExpeditionThe Curious ExpeditionThe Curious ExpeditionThe Curious Expedition
HQ
HQ
HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Näyttävä peli, toimiva konsolikäännös, sisällön ja tekemisen määrä, vino ja julma huumori, turhan samanlaisia arvoesineitä, haastavat strategiset valinnat
-
Varsin jyrkkä oppimiskäyrä, huono arpaonni juonenkäänteiden suhteen tuntuu epäreilulta
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä