Suomi
Gamereactor
arviot
Batman: Arkham Asylum

Batman: Arkham Asylum

Alunperin puhtoisena sankarina rikollisia jahdannut Lepakkomies on välillä vajonnut surrealistisiin, camp-henkisiin ja suoraan sanoen sangen surkeisiin seikkailuihin. 80-luku ja Tim Burton nostivat Batmanin taas esille, ja 90-luvulla sankarista taottiin todella synkkämielinen ja armoton yön kostaja. Arkham Asylum on mustanpuhuvasta Batmanista mitä mainioin testamentti, joka ei tyylikkyydessä jää Christopher Nolanin elokuville yhtään jälkeen.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Batman, Yön Ritari, on jälleen saanut perivihollisensa Jokerin kiinni. Käkättävä arkkikonna kärrätään mielisairaala Arkhamiin, joka sisustukseltaan ja olosuhteiltaan on suoraan kuin pimeältä keski-ajalta. Yllättäen Jokeri karkaa ja laukaisee ansansa: tahallaan kiinni jäänyt mielipuoli on valmistellut vallankaappausta Arkhamissa jo pitkään. Batman ei epäröi hetkeäkään vaan syöksyy perään.

Batman: Arkham Asylumin takana häärii joukko ihmisiä, joiden kokemus ja aihepiirin tuntemus huokuu selvästi läpi. Pelin on käsikirjoittanut Paul Dini, joka on vastuussa myös loistavasta Batman: The Animated Seriesista. Myös erinomaiset ääninäyttelijät ovat samaisen sarjan veteraaneja, ja etenkin Mark Hamillin työ pirullisena Jokerina on häkellyttävän hyvää.

Batmanin ottaessa ensimmäisiä askeleitaan pitkin Arkhamin käytäviä ei voi kuin olla vakuuttunut siitä, miten hyvin peli onnistuu luomaan vaikutelman yhdestä maailman viheliäisimmistä loukoista. Mielisairaalan seinät ovat täynnä likaa, rapaa, naarmuja ja ihvettä, ja seinustoilla olevat terapialaitteet ovat täynnä vipuvarsia, koukkuja ja pakkositeitä. Arkhamin parantola on suorastaan helvetillinen, ja käytävillä välillä kaikuvat mainoslauseet sen erinomaisesta tuloksesta luovat irvokasta kontrastia silmien edessä avautuvaan näkymään.

Ennen jättäytymistään kiinni Jokeri järjesti satoja kätyreitään Arkhamiin odottamaan pomonsa käskyjä. Tämän lisäksi ryökäle otti ja vapautti jokaisen parantolaan vangitun psykopaatin. Batmanilla onkin täysi työ pistää konnat ja kurjimukset ojennukseen. Batman: Arkham Asylumin taistelumoottori tekee onneksi puuhasta mitä miellyttävintä iltapuhdetta.

Tämä on mainos:

Batman jakelee iskuja kahdella napilla, joista toista käytetään ainoastaan vastahyökkäyksiin. Käytännössä siis turpasauna hoidetaan yhtä nappia pieksemällä. Mätkintämekanismin yksinkertaisuudesta huolimatta viihteellisyys on taatttu, sillä Batmanin ja vastustajien animointi on kertakaikkisen ensiluokkaista. Lepakkomiehen seuraava iskutapa riippuu siitä, missä asennossa mies itse on, missä kohtaa seuraava kohde on, ja minkä liikkeen Batman juuri suoritti loppuun. Taistelusta tulee jatkuvaa ja erittäin sulavaa, yhtäjaksoista liikettä, kun Yön Ritari hakkaa, potkii, heittää ja kieppuu rikollisesta toiseen. Aina välillä isku osuu oikein messevästi, jolloin kamera siirtyy hidastettuun lähikuvaan. On harvinaisen tyydyttävää katsoa, kuinka edellisestä sivalluksesta toipuva kriminaali kääntää naamansa suoraan loikasta potkaisevan Batmanin buutsin tielle.

Graafinen puoli vakuuttaa muutenkin käytännössä joka hetki. Kookkaat viholliset todella liikkuvat ja näyttävät siltä, että niillä on luita murskaavaa massaa. Kaikkien pelissä esiintyvien hahmojen ilmeisiin on panostettu ja heidän puvustuksissaan on vivahteita ja kulumia. Kuutamon valaisema yömaisema on häijyllä tavalla synkkä, aivan kuten asiaan kuuluukin. Äänimaailma jää hiukan jälkeen, etenkin taustamusiikin vähäisyyden ja ääniefektien keskinkertaisuuden vuoksi.

Siinä missä Batman: Arkham Asylum pätee tappelupelinä, se hiukan hyytyy seikkailupelinä. Käsikähmien välillä Batman tutkii mielisairaalan käytäviä ja maastoja, mutta etsiväaspekti on pelistä lähes kokonaan poissa. Käytössä on kyllä erityiset röntgenlasit, joilla voi hahmottaa vihollisten sijainnit sekä muuten huomaamattomat johtolangat, mutta esimerkiksi ilmassa leijuvien viskihöyryjen seuraamisesta puuttuu kokonaan itse oivaltamisen ilo. Sama pätee Arvuuttajan pähkinöihin, jotka lähinnä ovat kätkettyjen esineiden etsimistä. Pulmat kuitenkin tuovat peliin mukavaa vaihtelua, eikä niitä ole pakko pähkäillä jos ei halua.

Batman: Arkham Asylumista on vaikea olla pitämättä. Se on kuin suoraan sarjakuvien sivuilta reväisty ilmestys, jonka tunnelma on prikulleen oikealla tavalla inhottava. Batman ei ole siloposkinen sankari vaan brutaali metsästäjä, joka katkoo karanneiden mielipuolien raajoja pistäessään nämä aisoihin. Pelissä esiintyy myös runsas määrä sarjakuvista tuttuja ihmishirviöitä, jotka on toteutettu sangen vakuuttavasti. Seikkailu- ja ongelmanratkaisuosuuksiin piirun verran panostamalla pelistä olisi tullut välitön klassikko, nyt se on vain tämän vuoden tyylikkäimpiä pelejä.

Tämä on mainos:
Batman: Arkham AsylumBatman: Arkham AsylumBatman: Arkham AsylumBatman: Arkham Asylum
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Tismalleen oikea tyyli ja tunnelma, ihastuttavan brutaalit taistelut, paljon tutkittavaa
-
Köyhät aivopähkinät, jylhän taustamusiikin uupuminen
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Täydentävä mielipide

Batman-brändi on puskenut itsensä pellepukujen suosta takaisin toimintagenren kärkeen. Elokuvapuolella Dark Knight on parasta sitten Burtonin, ja interaktiivisessa viihteessä meitä hemmotellaan viimein hyvällä Batman-pelillä. Ulkoisesti komea Arkham levittäytyy pelaajalle kaikessa synkkyydessään luoden hienon ympäristön puolivapaalle toimintamäiskeelle. Taistelua on ilo seurata sivustakin, kiitos saumattoman animaation ja tylyn tyylikkäiden liikkeiden. Harvassa toimintapelissä voi viileän rauhallisesti kävellä roskajoukon keskelle, ottaa dramaattisen paussin ja sen jälkeen paiskia rosvot ketoon. Etsiväosuudet Arvuuttajan aivopähkinöiden kera ovat hieno lisä, vaikka lopullinen toteutus olisi voinut olla parempikin. Piilotettujen seinien ja pudotettujen savukkeiden etsiminen ei jaksa innostaa alun jälkeen. Arkhamin seikkailu on joka tapauksessa tunnelman, toimivan taistelun ja hiippailun ansiosta minun kirjoissani kaikkien aikojen paras Batman-peli.

8/10

Matti Isotalo

Käyttäjäarviot

  • ZillionJape
    Lyhyet Mielipiteet Pelattu alustalla: PlayStation 3 Haluan todella painottaa: OMA MIELIPIDE Toisinkuin ensimmäinen osa (kronologisesti) sarjaa,... 7/10
  • modernipoika
    Batman Arkham Asylum. Jaahas... Yleensä lisenssipelit eivät saa 5-7 suurempaa arvosanaa keneltäkään. Yleensä ne myös ovat täysin... 9/10
  • FallenStar14
    Batman: Arkham Asylum - Batmanin juhlaa Sana 'lisenssipeli' tuo useimmiten pelaajalle pelkästään närästystä ja epäileviä ennakkoluuloja... 10/10
  • Catacomb
    Todella upeaa jälkeä. Luin, että tätä peliä on tehty 3 vuotta.Tosin se ei ole yhtään ihme on niin hyvin tehty on jopa valittu muutamissa... 9/10
  • Lord of the rings
    Tarina alkaa siitä, että Batman on saanut jälleen verivihollisensa Jokerin kiinni ja on juuri toimittanut tämän Arkham Asylumiin,... 10/10
  • metal8585
    Batman tuli kuin puun takaa ja yllätti iloisesti! Siitä on kyllä aikaa varmaan ainakin yksi sukupolvi,kun näin ja pelasin oikeasti hyvää... 9/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Batman: Arkham AsylumScore

Batman: Arkham Asylum

ARVIO. Kirjoittaja Jori Virtanen

Arkhamin mielisairaalan likaiset käytävät, rujot hoitolaitteet ja väkivahvat psykopaatit tekevät parantolasta täydellisen painajaisen.



Ladataan seuraavaa sisältöä