Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Watchmen

Watchmen

Vaihtoehtoisessa universumissa 80-luku on kovin toisenlainen. Maailman ainoa oikea supersankari, Dr. Manhattan (Billy Crudup) elää kaikissa ajankohdissa yhtä aikaa ja hallitsee esineiden muokkaamisen molekyylitasolla. Tällaisella voimannäytön tasolla Vietnamin sota jäi lyhyeksi kahakaksi ja Nixon varmisti paikkansa presidenttinä vielä pitkään. Kylmä sota on puhkeamassa lämpöydinsodaksi, paranoia syö ihmisten mieliä ja ihmiskunnan tulevaisuus näyttää loppuvan hyvin lyhyeen.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Jo kymmenen vuotta telakalla olleesta Watchmen-sankariryhmästä vain psyykeltään pahoin vaurioitunut Rorschach (Jackie Earle Haley) jaksaa jatkaa oman käden oikeutta jakavana kostajana. Juuri Rorschach jaksaa ihmetellä miksi entinen kollega The Comedian (Jeffrey Dean Morgan) murhattiin, ja ennen kaikkea kuinka siinä onnistuttiin niin vaivattomasti? Hiljalleen Rorschach löytää johtolankoja salaliitosta, jonka mittakaava ja tarkoitusperä on massiivinen.

HQ

Alan Mooren ja Dave Gibbonsin sarjakuva Watchmen (1987) romutti tavan, millä aiemmin niin puhtoisia supersankareita voidaan käsitellä. 12-osainen tarina pilkkoi suoraselkäiset oikeuden puolustajat inhimillisiksi ja täynnä heikkouksia oleviksi henkilöiksi, joiden vaikutus yhtään mihinkään jää isossa mittakaavassa kovin vähäiseksi. Zack Snyderin Watchmen (2009) oikoo persoonallisuuksien mutkia, mutta pysyttäytyy alkuperäisteokselle yllättävän uskollisena.

Snyderin ohjaus on visuaalisesti erittäin tyylikästä ja jatkuvat hidastukset brutaaleista taisteluista ovat juuri niin näyttäviä kuin mitä herran 300 lupasi. Se on kuitenkin osa elokuvan ongelmaa. Sarjakuvan sankarit ovat pöhöttyneitä nörttejä, jotka taiteilevat kiikkerästi naurettavuuden ja nerokkuuden narulla. Elokuvan vastineet ovat yliviileitä taistelukoneita, joille kymmenen katunilkin piekseminen ei pistä edes hikeä pintaan. Vaikka alkuperäistä kirjaa ei olisikaan lukenut, muutosten vaikutukset näkyvät selvästi. Kun jokainen henkilö on pätevä ja tyylikäs rikoksentorjuja ja jokainen hetki on ylistyslaulu sisäiselle sankaruudelle, se syö hahmoilta keskinäistä kontrastia ja ennen kaikkea näiden inhimillisten puolten merkitystä.

Pääosin Watchmen onnistuu aiemmin mahdottomana pidetyssä sovituksessa yhdestä historian legendaarisimmista sarjakuvista. Se onnistuu olemaan viihdyttävä ja runsaasti pureskeltavaa sisältävä elokuva. Elokuva ei kuitenkaan hyödynnä kaikkea potentiaaliaan ja kadottaa fokuksensa useaan otteeseen. Silmäkarkkina raina on vertaansa vailla, mutta kestäväksi klassikoksi olisi vaadittu parempaa henkilöohjausta ja näkemystä, kuin mitä kikkailuun ihastunut Snyder kykenee tarjoamaan.

WatchmenWatchmenWatchmenWatchmen
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Watchmen

Watchmen

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Jori Virtanen

Zack Snyderin adaptaatio Watchmen-sarjakuvasta onnistuu vangitsemaan juonen tehokkuuden, mutta hukkaa hahmojensa potentiaalin.



Ladataan seuraavaa sisältöä