Suomi
Gamereactor
arviot
51 Worldwide Games

51 Worldwide Games

Kokoelma todellisia peliklassikoita

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Aina ei tee mieli räiskiä vihollisia tai matkustella pitkin digitaalisia maita ja mantuja eeppisen seikkailun perässä. Joskus on mukava vain istahtaa alas ja pelata jotain perinteistä. Ehkä ottelu shakkia, tai miksipä ei vaikka pari erää pasianssia? Tähän tarkoitukseen vastaa 51 Worldwide Games.

Peli on itse asiassa jatkoa jo 14 vuoden takaiselle Nintendo DS -nimikkeelle. Pelejä on nyt enemmän ja ruutu toki tarkempi, mutta muuten peliklassikot ovat mukana ilman turhia kommervenkkejä. Eikä klassikoita tietysti juuri muutteleman pidä, sillä pelien joukossa on jo todella kunnioitettavaan ikään ehtineitä nimikkeitä, kuten esimerkiksi tiedettävästi yli 1000 vuotta vanha afrikkalainen lautapeli Mancala.

51 Worldwide Games51 Worldwide Games

Lautapelien ohella mukana on liuta korttipelejä, kuten monelle täkäläisellekin tuttu ristiseiska, muutama mekaanisilla leluilla pelattava urheilupeli, sekä Wii Sports -henkiset keilailu ja darts. Laajan pelivalikoiman ansiosta jokainen löytänee joukosta omat suosikkinsa ja inhokkinsa. Tämä taas tarkoittaa sitä, että ensikokeilun jälkeen aktiiviseen pelaamiseen jäävät pelit voi todennäköisesti laskea maksimissaan kahden käden sormilla, ja loput jäävät sitten sikseen.

Tämä on mainos:

Pelivalikoima herättää myös kritiikkiä. Mukana on helmiä, kuten jo mainitut Mancala ja ristiseiska, mutta myös aivan täysin turhia nimikkeitä. Hoitelin itse pasianssit läpi kaikilla vaikeusasteilla, mutta molemmat variantit - Klondike ja Spider - tunnetaan myös legendaarisina Windows-pasiansseina. Syytä pelata niitä Switchin ruudulla on varsin vähän, ellei nyt satu olemaan reissussa ilman läppäriä ja pakollinen pasianssifiksi on vain pakko saada. Samaten esimerkiksi kouluaikojen välitunneilta tuttu ruutushakki, jossa kumpikin pelaaja piirtää ruutupaperille vuorotellen viivan ja täyden neliön saadessaan värittää sen umpeen, on aivan turha lisäys, kun peliä voisi pelata ihan vain kynällä ja paperillakin.

Tämä nostaa toisaalta esiin yhden 51 Worldwide Gamesin mielenkiintoisimmista funktioista, nimittäin pelien opettamisen. Jokaisen pelin säännöt käydään riittävän kattavasti läpi, joten jos kotoa vain suinkin löytyy esimerkiksi korttipakka ja nopat, säännöt ovat siirrettävissä suoraan reaalimaailmaan. Erityisesti korttipelien joukossa on monta mukavaa peliä, joita voisi olla kiva pelailla vaikkapa mökillä ihan oikealla korttipakalla.

51 Worldwide Games51 Worldwide Games

Kokoelman toteutus on vaihtelevaa sorttia. Suurin osa peleistä on tarkoitettu pelattavaksi Switchin ruudulla kosketusnäyttöä hyödyntäen, mutta osa peleistä käyttää joy-coneja liiketunnistusohjaamiseen tai muulla tavoin. Kosketusnäytöllä ja peliohjaimella pelattaessa käyttöliittymä toimii hyvin, ja pelit ovat pätevästi pelattavissa kummalla tahansa tavalla. Yllättäen liiketunnistuksen kanssa ongelmia on eniten. Etenkin keilailu on todella tökerösti toteutettu, eikä palloa meinaa saada liikkeelle millään. Outoa, sillä tämähän hanskattiin tyylikkäästi jo Wii Sportsissa aikanaan. Sen sijaan darts on hauskaa tikanlätkettä olohuoneesta käsin.

Tämä on mainos:

Toteutuspuolella on muitakin huteja. Pääkäyttöliittymä on tylsä ja väritön, mutta ärsyttävin ominaisuus kaikista ovat peleistä selostavat sivuhahmot. Kaikki puheet voi ja kannattaakin skipata, mutta yleisesti ottaen ominaisuus on täysin turha, ja jokainen selostava pelinappula raastaa korvat päästä. Ilmeisesti ideana on ollut rakentaa pelien kehykseksi jonkinlainen yksinpeli, mutta tämän sisällön voi todellakin ohittaa suosiolla, sillä kaikki pelit ovat valmiiksi auki heti kättelyssä ja niitä pääsee pelaamaan suoraan alkuvalikosta.

51 Worldwide Games51 Worldwide Games51 Worldwide Games

51 Worldwide Games on ristiriitainen tapaus. Sinänsä suuria vikoja kokonaisuudessa ei ole, mutta osa peleistä on mukana täysin turhaan ja vain pitkittämässä listaa. Osaa peleistä on ilo pelata, osaa taas ei todellakaan. Toimiva nettipeli on ehdoton bonus, mutta yksinpeliksi tätä ei voi suositella millään, eikä tietysti ole edes tarkoitettu. Jos klassikkopelihammasta kutkuttaa, 51 Worldwide Games on ihan OK ostos. Suurinta osaa peleistä voi kuitenkin pelata ilman digitaalista versiotakin, joten kannattaa arvioida tarkkaan, paljonko arvoa antaa Switchin ruudulla pelattavalle jatsille itse noppapelin sijasta.

51 Worldwide Games51 Worldwide Games51 Worldwide Games
HQ
HQ
HQ
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
+
Monta kivaa peliä, toimiva nettipeli, suurimmaksi osaksi toimiva toteutus
-
Monta täysin turhaa peliä, ei kunnollista yksinpelisisältöä, osa peleistä toteutettu todella kehnosti, hintalappu on aika kova sisältöön nähden
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Nintendo Switch vahvistuu 51 lautapelillä

Nintendo Switch vahvistuu 51 lautapelillä

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Joskus sitä ei halua nopeaa toimintaa ja mäiskettä. Joskus sitä vain haluaa ottaa rennommin. Nintendo Switch vahvistuu pelillä 51 Worldwide Games, joka nimensä mukaisesti...



Ladataan seuraavaa sisältöä