Suomi
Gamereactor
arviot
Beyond Blue

Beyond Blue

Meditoi ja ui valaiden kanssa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Lähivuosina markkinoille on tullut mainioita sukelluspelejä, kuten Abzû ja Subnautica. Nyt mukaan liittyy erinomainen Beyond Blue, jonka ainutlaatuisena ideana on tieteellinen tarkkuus. Kehittäjä E-Line Media on tehnyt yhteistyötä todellisen syvyyksiä tutkivan OceanX-projektin kanssa, ja tämän jälki näkyy. Lisäksi mukana on myös julkaisematonta materiaalia BBC:n Blue Planet II -sarjasta, joka on muuten IMDb:n arvosteluiden mukaan maailman seitsemänneksi paras tv-sarja, siinä Game of Thronesin ja Breaking Badin välissä.

Beyond Blue kertoo tutkimusryhmän sukellusprojektista Tyynellä valtamerellä. Tutkimuksen pääasiallisena kohteena on vastasyntynyt valas ja parvi, jossa se kulkee. Samalla merestä tutkitaan kaikenlaista muutakin, kuten koralleja ja bakteerinäytteitä. Pelaaja ohjaa tutkimusryhmän sukeltajaa, joka hoitaa käytännön tutkimustyön kentällä. Nopealla suorittamisella pakolliset tutkimustehtävät on mahdollista uida läpi melko nopeastikin, mutta uteliaille merielävissä on runsaasti ylimääräistä skannailtavaa. Tämä on suositeltavaa, sillä näin meren ihmeisiin pääsee tutustumaan kattavammin.

Beyond BlueBeyond BlueBeyond Blue
Tämä on mainos:

Tarina koostuu kahdeksasta sukelluspäivästä, joiden aikana päähenkilö laskeutuu tukialussukellusveneestään mereen suorittamaan tutkimusta. Juonen kaari rakentuu valasparven nuorimmaisen kohtalon seuraamisesta muutaman viikon aikana. Lisäksi sivujuonena huolehditaan sukulaisten murheista, sillä netti toimii myös meren alla. Tälle on jopa tieteellinen selitys: normaali WiFi-signaali ei läpäise vettä, joten yhteys hoidetaan akustisella linkillä 90-luvun nopeuksilla. Osa sukelluksista menee suoratoistona verkkoon. Tutkijoilla on nimittäin projektin aikana myös viestintäkampanja, jossa sukelluksista kuvataan tiedejournalismia kuvitteelliselle verkkoyleisölle. Kaikki tällaiset elementit luovat siellä olemisen tunnelmaa. Voisin kuvitella todellisen tutkimusprojektin olevan tämän kaltainen, vaikkakin pelissä nähtävä tutkimus on epäilyttävän hyvin rahoitettu.

Kontrollit toimivat erittäin sujuvasti, eikä niihin ole lisätty tarpeetonta monimutkaisuutta. Käytännössä liikkumisen lisäksi käytössä on ainoastaan yksi toimintapainike, joka on tosin määritelty jostain syystä pysyvästi hieman epäergonomisesti F-näppäimelle. Konsoleilla tai ohjaimella pelatessa valinta lienee jokin loogisempi painike. Liikkuminen on miellyttävää ja sutjakkaa, joten pelaajalle tulee tunne räpylöillä räpiköinnistä.

Beyond BlueBeyond BlueBeyond Blue

Grafiikka on toteutettu korkeatasoisesti, eikä suorituskyvyssäkään ole minkäänlaisia ongelmia. Joskus lyhyestä piirtoetäisyydestä on tosin vaikeaa sanoa, johtuuko se veden sameudesta vaiko suorituskyvyn rajoitteista. Erityisesti äänipuoleen on panostettu: ääninäyttelijöiksi on palkattu erittäin osaavia ammattinäyttelijöitä, ja valaiden ääntely kuulostaa juuri sellaiselta kuin luontodokumenteissa. Kokonaisuutena audiovisuaalisesta ulosannista ei voisi toivoa paljon parempaa.

Tämä on mainos:

Ilahduttavasti meri ei ole vaarallinen paikka. Tai ainakaan vaarat eivät ole sellaisia, joihin pelaaja voisi vaikuttaa. Tämä on todella ilahduttavaa, sillä toisin kuin elokuvista ymmärtää, on sukeltajantauti oikeasti paljon suurempi vaara kuin vaikkapa haikalat. Itse asiassa erilaisten haikalojen seassa tulee uitua runsaasti pelin mittaan. Suuremmaksi vaaraksi osoittautuu ihminen, sillä tutkimusalueen lähettyvillä tehdään merenalaista poraustoimintaa. Luonnon ja teollisuuden vaikea suhde pysyykin jatkuvasti yhtenä pelin teemoista.

Beyond BlueBeyond BlueBeyond Blue

Beyond Blueta voi pitää myös piilotettuna opetuspelinä. Peliä on vaikeaa pelata ilman, että siitä oppisi jotain uutta. Osa opista tulee tutkimustehtävien myötä, sillä itse ainakin oletan, että kaikki merestä kerrottu asia on totta. Lisäksi mukana on myös lisätietoa, sillä skannatuista kaloista ja muista merenelävistä on saatavilla paljon ylimääräistä tietoa. Suosittelenkin peliä koko perheelle, sillä tarpeeksi nuorena saatu altistus tieteelle saattaa johtaa tutkimusvetoisiin uravalintoihin vanhemmalla iällä.

Kaikkineen Beyond Blue on ihana ja rentouttava peli. Toteutus on tehty upeasti ja hyvillä tuotantoarvoilla, vaikkei sen kesto olekaan kuin 3-4 tuntia. Muutamissa kohtauksissa minun oli aivan pakko nykäistä puolisoani hihasta, sillä näkymä oli sen verran komea. Esimerkiksi nukkuvien valaiden seassa uinti on varsin mahtipontista - valaat muuten nukkuvat pystysuunnassa. Enpä olisi tiennyt tätäkään pelaamatta.

Beyond BlueBeyond Blue
HQ
HQ
HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Upea audiovisuaalinen toteutus ja tunnelma, merestä oppii oikeasti uusia asioita
-
Lyhyehkö kesto
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä