Suomi
Gamereactor
arviot
Tetris Effect

Tetris Effect

Sulavasti soljuvat palikat Oculus Questilla

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Gamereactorin aiemman PSVR-arvion voit lukea täältä.

Jos luet peliarvosteluja noin ylipäänsä, olet todennäköisesti ainakin kuullut Tetriksestä. Tämä palikkapelien esi-isä on kulkenut melkoisen matkan Alexei Pajitnovin hyppysistä vuodesta 1984 tähän päivään asti.

Uudesta Tetris-pelistä on äkkiseltään vaikea innostua. Tetris Effect on kuitenkin Tetsuya Mizuguchin (muun muassa Rez ja Lumines) suunnittelemana sen verran uniikki kokonaisuus värejä, valoja, ääniä ja sujuvaa pelattavuutta, että palikoiden pariin kannattaa ehkä palata vielä kerran. Moninpeliä ei tällä kertaa ole luvassa ollenkaan, ja Tetris Effect rakentuukin eräänlaisen kampanjan ja sen oheen rakennettujen haasteiden varaan. Tasojen kasvaessa tempo tekee samoin, ja alun seesteiset ja lähes meditatiiviset tunnelmat vaihtuvat vähitellen neonvaloissa sykkiviin bileisiin. Jokainen pelaajan liike ja palikan sijoitus muuttuu osaksi äänimaisemaa, joka elää jatkuvasti toiminnan mukana. Kokonaisuutta on vaikea kuvailla kokeilematta sitä itse, mutta muistuttaa hyvin paljon Mizuguchin muiden pelien audiovisuaalista kudelmaa.

Tämä on mainos:
Tetris EffectTetris EffectTetris Effect

Oculus Quest -versio vie Tetris Effectin ensi kertaa täysin kannettavaan muotoon, muttei varsinaisesti hyödy tai kärsi tästä millään tavalla. Peliä pelataankin paikallaan istuen eikä edes pään liikuttelulle ole juuri tarvetta. Questin ohjaimet soveltuvat peliin kohtalaisen hyvin, mutta kunnollista nelisuuntaohjainta jää ajoittain kaipaamaan. Hieman yllättävämpänä alustaliitännäisenä asiana Quest-versio muiden VR-verrokkiensa tavoin helpottaa pelissä niin sanottuun flow-tilaan pääsyä. Virtuaalilasien korkea ruudunpäivitys ja eristävä vaikutus saavat pelaajan keskittymään peliin täydellisemmin kuin normaalisti, ja palikat alkavat soljua pian odottamattoman sulavasti paikoilleen. Ilmiötä on esiintynyt jopa maailmanmestaruustason Tetris-pelaajilla, ja sitä on mielenkiintoista päästä todistamaan omakätisesti.

PC- ja PS4-versioihin verrattuna Oculus Quest jää hieman jälkeen efektien osalta. Kauniita partikkeli-ilotulituksia on vähemmän, eivätkä ne ole aivan yhtä täyteläisiä etenkin PC-sisarukseensa nähden. Mistään suuresta myönnytyksestä ei ole kyse, joten alustavalinta on pitkälti omasta laitevalikoimasta kiinni.

Tetris EffectTetris EffectTetris Effect
Tämä on mainos:

Tetris Effect on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen keinotodellisuudessa, jos itse pelityyppiin ei ole täysin kyllästynyt. Erinomaisesta toteutuksesta ja muutamasta pelillisestä uudistuksesta huolimatta se ei naaraa ketään palikoiden pariin, joka ei olisi niistä muuten kiinnostunut.

HQ
Tetris EffectTetris EffectTetris Effect
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Sujuva, sulava pelattavuus, audiovisuaalinen kokonaisuus
-
Muita versioita karsitummat grafiikat
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Tetris EffectScore

Tetris Effect

ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Kuvan ja äänen harmonia klassisen palikkapelin kantavana voimana

0
Torstain arviossa Tetris Effect

Torstain arviossa Tetris Effect

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Torstain aamussa arvioidaan peli, jossa laitetaan perinteiseen kaavaan uutta. Gamereactorin avustaja Ossi Mykkänen katsastaa Tetris Effectin. Lue arvio täältä. ...



Ladataan seuraavaa sisältöä