Suomi
Gamereactor
arviot
Grand Theft Auto IV: Episodes from Liberty City

Grand Theft Auto IV: Episodes from Liberty City

PlayStation 3:n omistajat ja PC-pelaajat pääsevät viimein käsiksi Rockstarin mainioon Grand Theft Auto IV -lisäosaan. Jonas Elfving summaa The Lost and Damnedista ja The Ballad of Gay Tonysta koostuvan paketin kuviot.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Grand Theft Auto IV:n saama lisäarvo on ollut mahtava. Kiehtova, väkivaltainen ja kauhistuttavan viihdyttävä. Ladattavat lisäosat The Lost and Damned ja The Ballad of Gay Tony tarjosivat paitsi uudet päähenkilöt ja rohkeat juonenkäänteet myös läheisemmän suhteen taustamaailmaan, Liberty Cityyn. Molemmat episodit on pakattu yhteen Episodes from Liberty City -kokoelmaan, ja nyt kun Microsoftin yksinoikeusaika päättyi, saatiin paketti myös PlayStation 3:lle pelattavaksi.

Alun perin sukelsimme lisäosien maailmaan niiden ilmestyessä ladattavaksi Xbox 360:lle. Ahkerat lukijat saattavat muistaa, että The Lost and Damned ansaitsi arviossamme täydet 10/10 pistettä ja Gay Tonykin kunnioitettavat 8/10. Lisäosista ensin myyntiin ehti The Lost and Damned, joten aloitin PlayStation 3 -version testaamisen prätkämies Johnny Klebitzin seikkailuista. Vaikka tarina on ennestään tuttu, kotiuduin jälleen nopeasti - ja hyvistä syistä.

Ennen kaikkea pelin lähes tauoton korkea tempo ja lukuisat toimintakohtaukset ovat selvää plussaa kaltaiselleni raivokkaalle saatetehtävien vihaajalle. "Klebban" Klebitz ei kaipaa pitkää esitelmää kaupungista tai opastusta katkaistun pumpparin käyttöön, vaan suuntaa tuulispäänä kamppailuun, kun hänen ja vielä kovemman jengipomo Billyn konflikti kiristyy.

Vaikka toiminta ja tehtävät ovat sitä, mitä haluamme, ei Rockstar tuttuun tapaansa ole unohtanut tarinaa. Juoni on erinomainen ja vaikkei Klebban nouse hahmona mielestäni Niko Bellicin tasolle, haluaa pelissä aina tietää, mitä hänelle ja hänen ystävilleen tapahtuu ja mihin juoni seuraavaksi etenee. Tarinassa myös törmätään tapahtumiin alkuperäisestä pelistä (timanttiryöstö, Romanin kidnappaus yms.), mikä on maukas yksityiskohta ja kertoo paljon kehittäjien kunnianhimosta.

Tämä on mainos:

Tehtävien väkevyys tuntuu hauskalta ja - aivan kuin ensimmäisellä pelikerralla - nautin jännityksestä Johnnyn kutsuessa jengikavereitaan avuksi laajempiin tulitaisteluihin. Mikäli kaverit selviävät hengissä, niiden kokemustaso nousee ja ne ovat parempia seuraavassa taistelussa. Ominaisuus tekee ihmeitä peliin eläytymiselle, kun ilma on täynnä lyijyä. Heilutinpa sitten biljardimailaa tai kranaatinheitintä, tykitys oli hauskaa, ja hetkeä myöhemmin auringonlaskuun kruisailu ei ollut yhtään vähempää kuin briljanttia kontrastia.

Lisäksi mukana on runsaasti sivutehtäviä ja monenlaista lisäherkkua purtavaksi. Pelissä voi osallistua tusinaan uuteen prätkäskabaan, kokeilla onneaan 25 jengisodassa, trokata huumeita sekä tietysti varastaa ajoneuvoja ja jyrätä jalankulkijoita parhaaseen GTA-tyyliin, mikä tarjoaa samassa suhteessa sekä riemua että häpeää. Ja kaikki sopivan rockin tahtiin tuoreen nahkasatulan hivellessä hajuaisteja. The Lost and Damnedin läpäisy vaatii oman aikansa, ja se on vasta puolet Episodes from Liberty Cityn tarjonnasta.

Siitä päästäänkin The Ballad of Gay Tonyyn, joka tekee U-käännöksen tarinassa ja suunnittelussa. Tuntuu siltä, että Rockstar halusi tehdä ympäristöistä ja hahmoista täysin päinvastaiset kuin The Lost and Damnedissa. Luis Lopez, yökerhonomistaja Gay Tonyn kokenut henkivartija, antaa Johnny Klebitzin tavoin uuden näkövinkkelin Liberty Cityyn. Viskin ja pakoputkien sijaan valokeilan varastavat samppanja ja glitteri, mutta onneksi tyylinmuutos ei mene sellaisiin mittoihin, että toiminta kärsisi. Päinvastoin, Lopez on itse asiassa yhtä tappava päähenkilö kuin kaikki muut Rockstarin tähdet, erityisesti koska hän saa pelin alusta alkaen käyttöönsä kipeän määrän aseita ja varusteita.

Siinä missä The Lost and Damned kehitti moottoripyörillä ajoa, The Ballad of Gay Tonya leimaa lähinnä korkealentoinen hienosäätö. Toimituksen huonoin sisäpiirinvitsi kumpusi viime vuoden lopulla siitä, miten Luis Lopez alituiseen "teki kopterit", ja kyseinen lentohärpätin todella tulee lisäosassa tutuksi. Liberty Cityn näkeminen ylhäältä, mahdottomalta näyttäviin paikkoihin pääseminen ja myös moniin ilmataisteluihin osallistuminen on nastaa.

Tämä on mainos:

Gay-Tompan balladi tarjoaa myös muutamia makoisia uudistuksia. Tällä kertaa tehtäviä voi esimerkiksi kerrata pisteitä parantaakseen ja sen jälkeen katsoa netistä, kuinka hyvin (tai minun tapauksessani huonosti) vertautuu muihin. Luisin tiukassa aikataulussa on myös uskaliaita laskuvarjohyppyjä, juoma- ja tanssipelejä yökerhoilla ja joukko häkkitappeluita, joihin voi joko itse osallistua tai vain mennä veikkaamaan voittajaa.

Tuntuu melkein naurettavalta kaivella riemusta rikkoja, kun on tahkonnut läpi kaksi mahtavaa episodia, mutta joka tapauksessa muutama miinus on mainittava. Koska Grand Theft Auto IV:ssä on niin paljon erilaisia pelielementtejä, on aivan luonnollista, ettei kaikki voi olla huipputasolla. Vikoihin kuuluvat hieman liian kaoottiset tulitaistelut, lievästi kömpelö suojautumismekaniikka ja vaikeanpuoleiset lentotehtävät. Olen myös hieman kyllästynyt - erityisesti The Lost and Damnedissa - pakonomaisen "siisteihin" välivideoihin, jotka kääntävät hahmot uskottavista kliseisiksi. Näitä auringonpilkkuja ei kuitenkaan pidä tulkita esteenä pelin hankkimiselle.

Episodes from Liberty City on samalla sekä poikkeuksellisen edullinen paketti että monella tavalla esimerkki siitä, kuinka pelejä tulisi laajentaa. Siinä ei ole häivettäkään halpamaisesta rahastuksesta; Rockstar osoittaa molemmilla episodeilla, että se ottaa työnsä ja maailmansa vakavasti. Jos et ole tutustunut Johnny Klebitziin tai Luis Lopeziin aiemmin, nyt on korkea aika. Glitter ja glamour toisella puolella, skinheadit ja prätkäparrat toisella. Kaikki samassa kaupungissa, samassa paketissa ja samalla tutulla asenteella.

Grand Theft Auto IV: Episodes from Liberty CityGrand Theft Auto IV: Episodes from Liberty CityGrand Theft Auto IV: Episodes from Liberty CityGrand Theft Auto IV: Episodes from Liberty City
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Massiivisesti sisältöä, rahalle vastinetta, loistavat hahmot ja tarinat, vaihtelevat tehtävät, kivat musiikit
-
Kankeat taisteluosuudet
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Käyttäjäarviot

  • modernipoika
    Koostuu kahdesta arviosta. GTA IV: TBOGT ja TLAD. The Ballad of Gay Tony... Gay? Tästä tulee heti mieleen joku ei niin hyvä. Mutta itseni... 9/10
  • Brucie
    Pitkän odotuksen jälkeen Grand Theft Auto IV:n lisäosat The Lost And Damned ja Ballad of Gay Tony saatiin viimein myös PlayStation 3:lle.... 9/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä