Suomi
Gamereactor
arviot
eFootball PES 2021

eFootball PES 2021

Konami päätti tehdä tämän vuoden PESistä päivityksen edellisen vuoden peliin

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Syyskuu on yleensä se kuukausi, jolloin urheilupelien fanit saavat uuden vuoden painokset suosikkipeleistään. Pro Evolution Soccer tekee kuitenkin nyt toisella tavalla. Kansalle ei ole julkaistu kokonaan uutta peliä, vaan vanha peli korvataan päivityksellä. Konamia rohkaisivat tähän ratkaisuun koronaviruksen aiheuttamat rajoitukset, ja lisäksi kyse on julkaisijan "pitkäaikaisesta strategiasta". PES 2022 esitteleekin sitten muun muassa uuden pelimoottorin ja uutta pelimekaniikkaa.

Jotta tämän ratkaisun voisi paremmin ymmärtää, anna minulle tilaisuus peilata sitä pelisarjan historiaan. Ennen 2000-luvun alkua pelisarja tunnettiin nimellä ISS, ja sitten Pro Evolution Soccer kohosi arvostetuimmaksi urheilusimulaattoriksi Playstation 2:n aikakaudella. Vuosia sarja oli pakko-ostos jalkapallon faneille, mutta hallituskausi koki nopean lopun sen jälkeen, kun Playstation 3 julkaistiin.

EA Sports teki siirtymän uudelle laitepolvelle kivuttomasti, eikä ole sittemmin luovuttanut paikkaansa jalkapallopelien hallitsijana. Konamilla kesti useampi vuosi ymmärtää hävinneensä taistelu, joskin PES oli edelleen kelpo peli väärine nimineen. Muutama vuosi myöhemmin julkaistiin se seuraavan sukupolven konsoli, ja Konami otti etumatkan kiinni vain jättämällä jokavuotisen uuden version väliin kokonaan.

Tämä on mainos:

Konami keskittyi sitten menossa olevan sukupolven peliin antaakseen näin itselleen lisäaikaa sukupolvien väliseen siirtymään. Tuloksena saatiin loistava PES 2015. Puuttuvat oikeat nimet olivat edelleen ongelma, mutta PES todisti silti olevansa taas pelikunnossa.

Kaikki edellä mainittu huomioiden Konamin ratkaisu tarjota pelaajille 30 euron päivitys nykyiseen peliin lienee se paras ratkaisu, mihin tällä hetkellä kyetään. Konami ei selvästi ole huolissaan pelaajien siirtymisestä FIFAan. Konami haluaa ottaa oman aikansa, ja julkaista sen seuraavan "oikean" jalkapallonsa uudelle konsolisukupolvelle Playstation 5 ja Xbox Series X.

eFootball PES 2021
eFootball PES 2021eFootball PES 2021eFootball PES 2021
Tämä on mainos:

eFootball PES 2021 Season Update on juuri sitä, miltä se kuulostaakin: iso päivitys viime vuoden peliin. Olen positiivisesti yllättynyt, sillä pelattavuutta on parannettu erityisesti hyökkäyksen osalta. Viime vuonna PES tarjoili nopeamman tavan hyökätä, ja tänä vuonna suunta on entistäkin selkeämpi. Pelaajat liikkuvat selvästi nopeammin kuin ennen.

Pallo liikkuu aiempaa sujuvammin, ja syöttäminen on aiempaa helpompaa. Edellisessä pelissä tärkeitä syöttöjä oli helppo missata, jolloin pelaaminen oli realistisempaa, mutta myös turhauttavampaa. Helpompi syöttöpeli on siis tervetullut ominaisuus, mutta ei välttämättä miellytä kaikkia.

Parannukset hyökkäyspelissä tekevät tietenkin puolustajan elämän hankalammaksi, ja aggressiivinen puolustaminen saattaa hyvinkin olla liian riskialtista. Huomasin senkin, että tekoälyn tekemät virheet ovat suuresti vähentyneet varsinkin, kun tekee korkeita potkuja keskikentällä.

eFootball PES 2021eFootball PES 2021

Puolustajat voivat luottaa aiempaa enemmän maalivahteihin, joka oli menneisyydessä sarjan sitkeimpiä ongelmia jopa silloin kulta-aikana. Maalivahtien valmius on siis nyt selvästi parempi. Toinen valituksen aihe on ollut, miten pelaajat reagoivat törmätessään toisiinsa. Olen nyt huomannut selvästi vähemmän typeriä liikeanimaatioita ja törmäyksiin reagoimista kuin ennen.

Toisaalta joihinkin osa-alueisiin ei ole koskettu lainkaan, kuten vapaapotkuihin ja rangaistuksiin. Nämä ovat täsmälleen samanlaiset kuin ennenkin. Muutenkaan laukauksiin ei ole juuri koskettu, jotka tosin tuntuivat hyviltä jo aiemmin.

HQ

Ei ole tarvetta luoda katsausta PES 2021 -pelin muihin pelimuotoihin. Kiinnostavimpana myClub eli Konamin versio FIFAn FUTista on päivitetty tehtyjen uusimpien siirtojen mukaiseksi, kuten odotettavissa oli. Master League on sekin ennallaan, ja kaikki viime vuoden parannukset ovat paikoillaan. Mukana on Become a Legend, jossa seurataan sen oman pelaajan uraa. Niin ja sitten Matchday, joka on se viime vuonna mukaan saatu vähemmän suosittu verkkopelimuoto. Mihinkään näistä ei ole sanottavasti koskettu.

PES 2020 -peliin kesäkuussa ilmaisena päivityksenä lisätty Euro 2020 on nytkin mukana, ja toivottavasti se oikeakin kisa käydään sitten kesällä.

eFootball PES 2021
eFootball PES 2021eFootball PES 2021

Lopuksi on sanottava, että valikot ovat hyvin samanlaiset kuin viime vuoden versiossa. Ne visuaaliset parannukset tulevat muutenkin esille vasta varsinaisen pelaamisen aikana. Tämä uusi PES on ehdottomasti viime vuoden versiota hiotumpi kokonaisuus.

Season Updaten avulla eFootball PES 2021 säilyttää asemansa realistisena jalkapallosimulaationa. Kun vertaa sitä muihin tarjolla oleviin urheilupelien vuosipäivityksiin, voisi ehkä sanoa, että Konamin olisi pitänyt myydä se perinteisenä täysihintaisena pelinä. Uutta sisältöä ei niin paljoa ole, mutta pelattavuus on ehdottomasti aiempaa parempaa erilaisten pienten hiomisten ansiosta.

eFootball PES 2021eFootball PES 2021eFootball PES 2021eFootball PES 2021
HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Hiotumpi pelattavuus, parannukset hyökkäyspeliin, helpompi syöttäminen, niin realistinen kuin olla voi
-
Sisältö on laadullisesti turhan vaihtelevaa, ei omaa versiota seuraavan sukupolven konsoleille
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Arviossa jalkapalloilu eFootball PES 2021

Arviossa jalkapalloilu eFootball PES 2021

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Konami teki jotain varsin odottamatonta, sillä eFootball PES 2021 on vain maksullinen päivitys edellisen vuoden peliin. Kannattiko? Nyt se selviää. Lue arvio täältä. ...



Ladataan seuraavaa sisältöä