Suomi
Gamereactor
arviot
Observer: System Redux

Observer: System Redux

Paras kyberpunk tulee Puolasta

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Vuonna 2017 julkaistu Observer oli melkoinen pläjäys. Krakovalainen kyberetsivä Daniel Lazarski työskentelee digitaalisen ruton ja maailmansodan runtelemassa Puolassa, jossa Chiron-megakorporaatio pitää kuria ja järjestystä yllä. Hänen kadoksissa ollut poikansa Adam pyytää apua, joten matka kulkee C-luokan kansalaisten asuttamaan slummiin.

Danielin järkytykseksi Adam löytyy asunnostaan ilman päätä. Murhaaja ei ole voinut päästä karkuun, sillä rakennuskompleksi on asetettu yllättäen sulkutilaan katkaisten kaikki yhteydet ulkomaailmaan. Kilpajuoksu murhaajan kanssa käynnistyy, eikä murhan motiivistakaan ole tietoa.

Toiminta-alue on juuri sopivan kokoinen kolhoosikompleksi, jossa riittää tutkittavaa kokonaisuutena vajaaksi kymmeneksi tunniksi. System Redux -uudelleenjulkaisu on tuonut mukaan uusia sivutehtäviä, joten rakennuksen jokaisesta kerroksesta löytyy jotain yllättävää tutkittavaa. Koska kyseessä on narkkarien ja muun yhteiskunnan kannalta ei-toivottavien ihmisten asuttama slummi, on tunnelma sen mukaista. Yhteisvessat ovat oksettavan ja tuhotun välimaastossa, eivätkä rappujen maalipinnat vaikuta olevan ainakaan taloyhtiön vastuulla.

Tämä on mainos:
Observer: System Redux

Kyseessä on eräs tyylikkäimmistä kyberpunkin esityksistä. Neonvalot ja kaikkialla läsnä olevat hologrammit yhdistettynä proletariaatilla pakattuun kolhoosiläävään ovat todella surullisen vaikuttavia. Daniel itsekään ei ole enää elämänsä voimissa, sillä runsaasta kokemuksesta huolimatta hänen jalkansa ei nouse enää yhtä kevyesti kuin nuorena.

Graafisesti Observer on hyvää indie-tasoa, mutta graafista silmäkarkkia ja korkeaa resoluutiota tärkeämpi on yleinen graafinen suunnittelu, joka tukee toivottoman maailman kuvausta. Synkkyydestä huolimatta alueet eivät ole toivottoman pimeitä, ja pimeydessäkin käytössä ovat tarvittaessa pimeännäkölasit.

Ääninäyttelijänä ja Danielin kasvojen mallina toimii alankomaalainen Rutger Hauer, joka tunnetaan erityisesti roolistaan vuoden 1982 Blade Runnerin replikaattori Roy Battyna. Valinta on hauska, sillä Blade Runnerista ammennetut vaikutelmat eivät ole vähäisiä. Hauer kuoli vuonna 2019, joten Observer jäi hänen viimeisien esiintymisiensä joukkoon.

Tämä on mainos:

Daniel ei ole mikään tusinapoliisi, vaan hän on voimakkaasti augmentoitu Tarkkailija, joka pystyy tutkimaan huoneita bio- ja sähkösensoriensa avulla. Näistä työkaluista muodostuu tärkeä pelillinen elementti, sillä tarina purkautuu osittain erilaisten piilotettujen esineiden ja muiden johtolankojen avustuksella.

Toinen vielä tärkeämpi taito on käytössä oleva aivoskanneri Dream Eater, jolla pelaaja voi tunkeutua enemmän tai vähemmän halukkaiden kuulusteltavien mielen sisälle. Neurokuulustelulla on tiukat eettiset käyttösäännöt, mutta koska koko maassa pitää valtaa dystooppinen monopoliyritys, ovat säännöt tarvittaessa joustavia.

Vaikka pääjuoni on melko suoraviivaista johtolankojen perässä juoksemista, rytmittyy peli lähes jokaisen avainhenkilön kohdalla tapahtuvaan neurokuulusteluun. Tällöin toiminta siirtyy psykedeeliseen unimaailmaan, jossa Daniel kulkee ihmisen muistojen läpi selvittäen hänen historiansa sekä näkökulmansa rikoksen tapahtumiin. Pian intensiivinen skannailu alkaa sekoittaa Danielin päätä, jolloin hänen omat muistonsa alkavat sekoittua kuulusteltavien muistoihin. Lopulta toden ja virtuaalimaailman raja alkaa hämärtyä, eikä mielenterveyden menetys ole kaukana.

Intensiivisen psykedeelinen unikuvaus on Observerin vahvuus ja heikkous. Neurokuulustelu on mielenkiintoista, introspektiivistä tajunnanvirtaa, jossa pelaaja joutuu olemaan hyvin tarkkana siitä, mikä on kuulusteltavan muistoja, mikä Danielin. Tarinan läpäisyn jälkeen tarvitsin ainakin itse jonkin verran aikaa lueskellessa netistä löytyviä juonitulkintoja, sillä nähdyt visiot ovat usein hyvin hämmentäviä.

Observer: System Redux

Juoni kokonaisuudessaan ei ole ylettömän monimutkainen, vaan pikemminkin hyvin surullinen. Sen esitystapa on kuitenkin poikkeuksellisen vaativa pelaajaa kohtaan. Laajennusosan myötä jokaisessa sivutehtävässä on ainakin yksi neuroseikkailu, joten omaan makuuni peliaika reaali- ja virtuaalimaailmassa on aivan liikaa painottunut sekavaan unikuvissa seikkailemiseen.

Kun mukaan yhdistää vielä pieniä bugeja ja käytettävyysongelmia, on turhautuminen unisekoiluihin totaalinen: käytin lähes vartin etsiessä tietä ulos unialueelta. Vasta edelliseen tarkistuspisteeseen palaamisen myötä selvisi, että erään oven avaustriggeri ei ollut käynnistynyt. Vastaavia pelillisiä pikkuhäiriöitä on jonkin verran.

Varsinaista kiduttamista tai muuta ällöshokeeraavaa sisältöä ei ole, mutta tunnelma on sen verran yleisesti ahdistava, että K-18-rajoitus on syystä paikallaan. Genre on määritelty psykologiseksi kauhupeliksi, mutta sen voi ajatella myös inhorealistisena dystopiateknotrillerinä. Osittain kauhuelementit ovat ajoittain päälle liimatun oloisia, ja pahimmillaan loppupuolelle on ujutettu myös turhauttavia kertakuolemalla toimivia kauhuhiippailukohtauksia. Itse olisin ollut tyytyväisempi pelkkään realistiseen kurjuudessa rypemisen kuvaukseen.

Observer on upea peliteos, joka on ansainnut System Redux -uudelleenjulkaisunsa. Kaikesta upeasta kyberneettisesteettisestä tunnelmasta huolimatta mukana on liikaa hämmentäviä ja turhauttavia asioita. Kauhuelementtejä olisi voinut varmasti vähentää ja korvata trillerimäisyydellä. Vaikka onkin hienoa löytää peli, jossa juonta ei väännetä rautalangasta, olisi tapahtumien selkeyttäminen tuonut silti lisäarvoa.

Arvosanastani huolimatta kehotan tutustumaan peliin, mikäli Blade Runnerin tai muiden Philip K. Dickistä ammentavien teosten maailma on sydäntä lähellä. Kyseessä on erikoinen teos, joka ei vertaudu niinkään Hollywoodin elokuviin, vaan pikemminkin pienempien elokuvastudioiden ylimpään neljännekseen kuuluviin teoksiin.

Observer: System Redux
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Upea maailma, mielettömällä tavalla synkkä kyber-Puola, toiminta-alue on sopivan kokoinen
-
Virtuaalijaksot ovat turhankin intensiivisiä ja sekavia, hyvää trilleriä on sotkettu typerällä kauhuhiippailulla
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä