Suomi
Gamereactor
arviot
Strife: Veteran Edition

Strife: Veteran Edition

Toimintaroolipelien esi-isä kannettavassa muodossa

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Nimi Strife tuskin soittaa monen nykypelaajan kelloja kenties pientä helinää ihmeemmin. Kyseessä on vuonna 1996 paremmin Raptor: Call of the Shadowsin kehittäjänä tunnetuksi tulleen Rogue Entertainmentin erittäin kunnianhimoinen idea luoda alkuperäisellä Doomin pelimoottorilla eeppinen roolipelikokonaisuus. Vaikka Strife itsessään jäikin hieman tutkan alle, siitä innoituksensa saaneet myöhemmät pelit ovat sitten varmasti tunnetumpia. Deus Ex, anyone?

Strifen pääroolissa on nimetön vaelteleva palkkamurhaaja, joka sattuman oikusta päätyy paikallisen kapinaliikkeen riveihin vallankumousta suorittamaan. Pelin alkuperäinen alaotsikko oli "Don't Trust Anyone" ja se päteekin Strifeen hyvin. Muista Doom-moottorilla hyrisevistä peleistä poiketen Strifen keskusalueena toimiva Tarnhillin kaupunki on nimittäin täynnä erilaisia pelihahmoja, joiden kanssa voi jutustella. Moni hahmoista pyrkii hyötymään pelaajasta eri tavoin vain puukottaakseen tylysti selkään myöhemmin. Toki joukossa on myös ystävällisiäkin kasvoja.

Tulen avaaminen Tarnhillissa johtaa lähes vain ja ainoastaan silkkaan kaaokseen, joten voimakeinot kannattaa säästää luolastoihin. Alue ei ole suuri - puhutaan nyt kuitenkin Doomista - mutta aikaansa nähden erikoinen ja kekseliäs. Kunnon roolipelin tavoin Tarnhillissä on myös kauppoja, joista voi ostaa lääkintäpakkauksia, ammuksia ja muuta tarpeellista tavaraa. Tasotkin nousevat aina aika ajoin.

Tämä on mainos:

Niinpä Doomista poiketen aseiden sijaan laulaa pääkoppa, ja hiiviskelylläkin on tärkeä osansa etenemisessä. Strife on nimittäin aikalaistyyliin paikoitellen aivan armottoman vaikea ja eteneminen voi tyssätä täysin, jos rahat ja lääkintäpakkaukset tuhlaa ennen aikojaan. Switch-versio on sentään hieman armollisempi alkuperäiseen verrattuna. Wanhaan aikaan peli nimittäin tarjosi täydellisen pelinpysäyttäjän jo ensimmäisen 20 minuutin aikana, mutta tämä ajattelun riemuvoitto on onneksi poistettu kokonaan. Pelissä on nyt myös kunnollinen kartta tehtäväpisteineen, joten eteneminen on vihdoinkin suunnistamista harhailun sijaan.

Luolastot ovat sitten enemmän tai vähemmän silkkaa Doomia, vaikka niissäkin on usein NPC-hahmoja tarinaa varten. Vipuja väännellään ja avainkortteja etsitään samalla, kun ylimääräisistä vartijoista hankkiudutaan ampumalla eroon. Jos pelimoottoria ei lasketa, vasta luolastot paljastavat kunnolla Strifen iän. Vipujen syy/seuraus -suhde on usein hämärä, joskus auennutta ovea täytyy etsiä kartan toisesta äärilaidasta, jos kyseisen vivun nyt ensinnäkin onnistuu löytämään. Läpipeluuohjeisiin turvautuminen on monessa kohtaa erittäin sallittu toimenpide.

Pelin juoni on kuitenkin niin hyvin kirjoitettu ja Tarnhill niin viehättävä paikka, että jo niiden ansiosta Strife on pätevää pelattavaa edelleen. Toki Doomin pelimoottori oikoo mutkia paljonkin, eikä kokonaisuus ole yhtä monisäikeinen kuin esimerkiksi edellä mainittu Deus Ex. Juoni kuitenkin riittää ja virtaviivainen retromeno on edelleen viihdyttävää.

Strife on kannattava hankinta, jos vain pinna kestää muutamia 24 vuotta vanhoja suunnitteluratkaisuja. On sääli, että peli jäi aikoinaan pimentoon, sillä se ansaitsisi kyllä paikkansa esimerkiksi Hexenin rinnalla Doomin pelimoottoria venyttäneiden klassikoiden joukossa. Switch-versio on sulavaa ja toimivaa pelattavaa, minkä lisäksi Strife toimii edelleen hienosti lyhyissä pyrähdyksissä sekä pidemmissä pelisessioissa. Kannattaa sivistää itseään, sillä Strife teki jo aikoinaan kuitenkin monta asiaa oikein.

Tämä on mainos:
Strife: Veteran Edition
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Mainio juoni, alkuperäisen nihilistisimmät ongelmat korjattu, nätti ja sujuva
-
Luolastot menevät usein haahuiluksi, kaikki suunnitteluratkaisut eivät ole kestäneet aikaa kovinkaan hyvin, pieni pelialue
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä