Suomi
Gamereactor
arviot
Lost Words: Beyond the Page

Lost Words: Beyond the Page

Sanoissa on taikaa

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
Lost Words: Beyond the PageLost Words: Beyond the Page

Mitä vanhemmiksi kasvamme, sitä paremmin opimme ymmärtämään ja hyväksymään elämän muuttumista. Lapsena maailman mullistuksia ei vielä ymmärtänyt yhtä hyvin, eikä suurten muutosten edessä vaikuttanut olevan mitään keinoja kääntää ajan viisareita taaksepäin. Tästä asetelmasta kertoo Rhianna Pratchettin kirjoittama Lost Words: Beyond the Page.

Lost Wordsin pääosassa on nuori ihmisenalku nimeltään Izzy. Izzyn elämässä tärkeintä on perhe - isä, äiti, pikkuveli ja etenkin isoäiti. Izzyn unelmana on tulla kirjoittajaksi, ja niinpä Izzy päättääkin yhdessä päiväkirjansa kanssa kirjoittaa ensimmäisen kertomuksensa juuri nyt.

Pelin alkumetrit määrittävät tarinan kulkua. Eteen lyödään muutamia valintoja, kuten sankarittaren nimi, luonne ja niin edelleen. Sen jälkeen lähdetään matkaan. Tarina vuorottelee Izzyn kirjoittaman fantasiatarinan ja päiväkirjan välillä, molempien maailmojen tietenkin heijastellessa toistensa tapahtumia.

Tämä on mainos:
Lost Words: Beyond the PageLost Words: Beyond the Page

Pelimekaniikaksi on valittu tasohyppely. Päiväkirjan sivuilla pompitaan sanalta toiselle, kun taas fantasiassa edetään perinteisemmän tasoloikan malliin samalla sanataikojen avulla paikasta toiseen edeten. Yksi taika nostaa esineitä maasta, yksi rikkoo niitä ja onpa mukana myös muutama erikoisempikin loitsu, kuten loppupuolella tuleva Ignore, jota käyttämällä sankaritar viis veisaa eteensä tulevista esteistä. Silloin tällöin loikkimista tauotetaan pienillä ongelmilla, joissa kasataan palapeliä, tai vaihtoehtoisesti muodostetaan annetuista sanoista lauseita.

Vaikka alkumetreillä matka vaikuttaakin tyypilliseltä, naiivilta fantasialta, hyvin nopeasti tarina alkaa saada tummia sävyjä. Pratchettin kertomus käsitteleekin ennen kaikkea menettämistä, hyväksymistä ja uuden alkamista. Käsikirjoituksen nyanssit ovat kauniisti yhteen solmittuja, ja peli onnistuu oikeasti liikuttamaan useammankin kerran. Kauniilla tavalla tarina saa aikaan myös reflektiota omaan lapsuuteen; monet matkan varrella koetuista tunnetiloista saavat aikaan muistoja hetkistä, jotka oli jo ehtinyt unohtaa.

Lost Words: Beyond the PageLost Words: Beyond the Page
Tämä on mainos:

Myös audiovisuaalisesti peli on vakuuttavaa jälkeä. Piirrosjälki on kaunista ja persoonallista, minkä lisäksi ääninäyttely ja taustalla vaimeana kuuluva musiikki onnistuvat rakentamaan hienosti niitä tunnelmia, mitä peli yleisölleen tarjoaa. Kaikki on tarkkaan harkittua ja etukäteen suunniteltua.

Siksi on ikävää, että Lost Wordsin heikoimmaksi lenkiksi jää peli itse. Ohjaus on turhan leijuvaa ja suurpiirteistä, minkä lisäksi etenkin päiväkirjan sivuilla pomppiminen on paikoitellen jopa turhauttavan pikkutarkkaa. PC-versiossa loitsuja komennetaan hiirellä, mutta konsoleilla oikea ohjaintatti hoitaa loitsimisen. Ratkaisu on sinänsä ihan toimiva ja siihen tottuu aikanaan, mutta tarkkuus ja sujuvuus pääsevät uupumaan. Kaiken lisäksi PS4-versio kärsii melkoisista ruudunpäivitysongelmista, vaikka teknisesti mitään ennennäkemätöntä ei todellakaan ole tarjolla.

Lost Words: Beyond the PageLost Words: Beyond the Page

Niinpä tarinassa eteneminen on hieman kahtiajakoinen kokemus. Toisaalla tarina itse ja pelin tunnelma koukuttavat ja kuljettavat läpi mitä kauneimman kertomuksen. Toisaalla taas tarinan seuraamiseksi pitää sietää useita pelimekaanisia ärsytyksiä. Näin suomalaisnäkökulmasta on myös mainittava, että kaiken ymmärtääkseen englannin kieli on oltava erinomaisesti hallussa. Käytetty sanasto on rikasta ja esimerkiksi lauseiden muodostamistehtävät vaativat myös kielikulttuurin tuntemusta, vaikka kokeilemalla ja erehtymälläkin eteenpäin pääsee. Koska temaattisesti Lost Words olisi erinomaista pelattavaa esiteini-ikäiselle yleisölle, kielimuurivaroitus on tällä kertaa paikallaan.

Joka tapauksessa nuorempi Pratchett jatkaa erinomaista kirjoitustyötään pelien maailmassa, vaikka pelin itsensä toteutus ei tällä kertaa nappisuoritus olekaan. Lost Words: Beyond the Page on kaunis ja koskettava kokemus, jota kannattaa vähintäänkin harkita pelillisistä ongelmista huolimatta.

HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Kaunis käsikirjoitus, todella tunnelmallinen, kaunista katsottavaa ja kuultavaa
-
Turhan suurpiirteinen ohjaus, konsoliversion ruudunpäivitysongelmat, englanti on oltava hyvin hallussa
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä