Suomi
Blog
GTA IV: osa 5/8 - TLaD

GTA IV: osa 5/8 - TLaD

GTA: The Lost and Damned

Tämä on edellisistä osista poikkeava siten että nyt kerrotaan toisesta pelistä, vaikkei ihan kaukaa haettua peliä tässä arvostellakaan; Grand Theft Auto IV:n ensimmäinen lisäosa, The Lost and Damned.
Alkuperäispeli kertoikin itäeurooppalaisesta Nikosta joka johdetaan lain väärälle puolelle ja joka löytää itsensä lopulta kostoretkeltä.
Nyt seurataan IV:ssä piipahtanutta Johnny Klebitziä ja hänen railakasta elämäänsä The Lost-jengin johdossa.

Lost MC! Lost MC!

Jonathan on noin kolmekymppinen perusäijä jolla on kova rikostausta, tätä vielä vakuuttamassa The Lost Outlaw Motorcycle Gangin merkki nahkatakkinsa selässä.
The Lost on yksi Liberty Cityä hallitsevista prätkäjengeistä jolla on tiukat välit vastustajaröykkiö Angels of Deathiin, ja molemmat osapuolet nauravat nopeusrajoituksien rikkomisille.
Pelissä The Lost Brotherhood on sitten se "hyvisten" puoli, mutta samankaltaisuutta AoD:illa ja tällä on rutkaastikin kun on kyse pettämisestä, väkivallasta ja veriveljeydestä.

Vuosi on jälleen kerran 2008. The Lostin pääjehu Billy Grey on niukasti välttänyt pitkän vankilareissun huumeiden hallussapidosta. Kun hän palaa, on Billyn ja veljesten aika laittaa jutut oikeaan järjestykseen.
Greyn ja Johnnyn välit olivat pahasti tulehtuneet viime näkemästä, ja pomon eka käsky ei tuottanut sen enempää hedelmää.
"Simppeliä, palauttakaa mun pyörä". Helpommin sanottu kuin tehty, sillä se aiheutti (tietysti) Kuolemanenkeleiden ja Kadonneitten sodan välittömän jälleenalkamisen tapattamalla kymmenittäin AoD:in jäseniä veljeskunnan kädestä.

Pelin edetessä Greyn käskyt muuttuvat entistä hullumiksi ja järkyttäviksi, jotka johtavat joko A) äkkikuolemaan, tai 8) varmaan itsemurhaan, tai C) turhautumiseen ja varautumiseen tuleville äkkikuolemille tai itsareille.
Jonathan ja hänen kumppaninsa Jim Fitzgerald äkkäävät kuitenkin mistä on kyse, ja päättävät palauttaa arvotavaran jotka he varastivat AoD:in kannattajilta.
Billy Grey ei tästä oikein ilahdu ja usuttaa Triadien jengiläiset kaksikon niskaan, varmana että ottavat siitä opikseen. Johnny ja Jim selviävät kuitenkin ehjin nahoin, mutta pomo kaivoikin omaa kuoppaansa poliisien saadessaan hänet kiinni. Billy syyttää Johnnyä pettämisestä, jolloin lukuisat lostit käyvät tätä vastaan.

Klebitzin ja Fitzgeraldin on nyt turvauduttava jäljelle jääneiden jäsenien uskollisuuteen ja kulkea tapahtumarikas show läpi koston kuilua...

Onko se sen väärti?

Todellakin.

The Lost and Damnedissa on wanhat IV:n jutut paikattu ja restauroitu, uudistettu, parannettu - ja huononnettu, mutta hyvällä tavalla.
Johnny on pyörän selässä paljon tukevampi ja sulavaliikkeisempi kuin kollegansa paperinukke-Bellic, mutta se taas heikentää tämän autoilijan taitoja Vapaudenkaupungin vilkkaassa liikenteessä.
Tehtävien aikana jos vastus käy liian kovaksi, voi protagonistimme soittaa kännyllään taustatukea antavat jengiläiset, Terryn ja Clayn, apuun, ja heiltä voi myös saada ilmaiseksi - noh, mitäpä muuta kuin prätkän. TLaD:issa on muutenkin huomattavasti suurempi pyörävalikoima kuin alkuperäispelissä, kuten Johnnyn oma Hexer, Diabolus ja Hakuchou Custom.

The Lost Brotherhoodin kerhotalossa voi tehdä vaikka mitä - kädenvääntöä, uhkapeliä, biljardia tai ei-mistään-syttyviä sanaharkkoja. Se ja sen jäsenet tuovat eloisan ja todellisen kuvituksen oikean elämän (pikku)rikollisista.
Kuten mainitsin aikaisemmin moninpelistä yleiskuvana, on TLaD:issa enemmän hahmojen ulkonäköjä, vaatetuksia ja pelimuotoja. Yksinpelissä on myös street racingiä moottoripyörillä, joissa voi vapaasti mätkiä vastustajat pois pelistä pesäpallomailalla.
Grafiikka on vähintään yhtä kaunista kuin nelosessa, vaikkakin ympäristö ei ole muuttunut kuin ihan vähän.

Voisin kertoa ensimmäisestä DLC:stä vaikka mitä, mutta se jäänee ostajan kokemukseksi ja iloksi tutkia GTA-maailmaa omin käsin, joka varmasti on hauskempaa kuin arvion vaiheita seuraten pelata peli läpikotaisin.
The Lost and Damned osoittautui todella upeaksi lisäosaksi mahtavan isänsä rinnalle, ja voi helpolla nostaa hattua Take-Twolle tästäkin työstä.

The Lostia

+ Uusi tarina ja uudet kujeet
+ Ulkonäkö ja pelimaailma yhä kohdillaan
+ Lisätehtävät (ja tehtävät yleensä)
+ Paljon sisältöä...

Angels of Deathia

- ...vaikka storymode onkin lyhyehkö
- Sama Liberty City
- Jengiläisten ÄO

Arvosana: 10/10

Mestarillinen lisäosa huimaavan hyvälle pelille.

-GTAfreak-

HQ