Suomi

Hype, rock & roll

Hypellä (Hyperbola, hyperbole, ts. jonkin asian mainostaminen, merkityksen liioittelu, katteettomat lupaukset) myydään pelejä. Hype on myös paras tapa markkinoida pelejä jotka eivät ole vielä edes ilmestyneet. Parhaassa tapauksessa näistä peleistä ei ole edes olemassa vielä pätkääkään ohjelmakoodia. On vain artistin tekemät ruutukaappaukset ja tuottajien suuret puheet.

Esimerkiksi Duke Nukem Forever jonka hype on kestänyt kohta kymmenen vuotta. Peli on tuomittu jo lukuisia kertoja Vaporwareksi, peliksi josta puhutaan mutta joka ei koskaan ilmesty. Silti tekijät julkaisevat jatkuvasti uutta tietoa, ja lupailevat sen tulevan "syssymmällä".

Toinen hieno pelialan kupla oli Phantom konsoli, jonka piti olla periaatteessa television alle sijoitettava PC. Sen prototyyppi esiteltiin vuonna 2004, jolloin laitetta lupailtiin pyhästi myös markkinoille. Lukuisten lykkääntymisten jälkeen Phantom Entertainment poisti kaikki tiedot konsolista sivuiltaan, samoihin aikoihin yhtiön johtaja sai haasteen "Pump and Dump" petoksesta. Se periaatteessa tarkoittaa sitä, että pörssiin listautunut yhtiö tekee huimia lupauksia tuotteesta joka ei koskaan ilmesty, nostaen näin osakkeidensa arvoa. Tarina ei ole ainutlaatuinen, se on vain moderni versio kiertävästä kauppamiehestä, joka väittää lääkkeensä parantavan kaiken aina potenssiongelmista kaljuuntumiseen. Kun lääkkeen tehottomuus paljastuu, kaupparatsu on jo seuraavassa kaupungissa.

Entä sitten kun Hype onnistuu, tuote on kohdallaan ja markkinat valmiita, mutta jokin menee vikaan? Sitä kutsutaan Rock Bandiksi.

Rock Band sai pelaajat aivan pähkinöiksi. Guitar Hero ja Singstar sarja oli pohjustanut tien uudenlaisille rytmipeleille, jotka pohjasivat periaatteessa pelkkään sosiaaliseen pelaamiseen. Tai ainakin ne olivat helvetin tylsiä yksin.

Rock Band julkaistiin Amerikoissa viime vuoden puolella, samaan aikaan Euroopan päivämäärät asetettiin maaliskuulle. Maaliskuu tuli ja meni. Rock Bandia ei näkynyt. Seuraavaksi päivämääräksi ilmoitettiin epämääräisesti toinen kvartaali, mikä saattoi tarkoittaa mitä tahansa huhtikuusta syyskuuhun. Tässä vaiheessa pelaajat olivat jo nyreitä, tiettyä tuotetta jaksaa odottaa vain tietyn aikaa.

Samaan aikaa Harmonix kertoi pelin hinnan eurooppalaisille, joka oli, kuten tiedämme tolkuton. Täydestä setistä saa maksaa suolaiset 300 erkkiä, mikä pisti sen samantien pois useimpien ulottuvilta. Hintaa perustellaan logistisilla kustannuksilla, mutta vaikka kulujen laskemiseen käyttäisi mitä matematiikkaa, ei hinta ole kohdallaan.

Omalta osaltani Rock Band hype on kuollut. Tuote ei enää kiinnosta tippaakaan. Vielä puoli vuotta sitten olisin mielelläni ostanut sen, mutta nyt kiinnostus on tippunut nollaan. Hype tuli ja meni, valmistaja ei pystynyt tarjoamaan tuotetta nälkäiselle yleisölle, ja kun se viimein on tarjolla, liian moni asia mättää.

Oikeaan saumaan iski sen sijaan GH4:n, joka lupailee olevansa Rock Band potenssiin kaksi. Toivottavasti kaikki sujuu tällä kertaa hyvin. Ainakin Hypetys on jo alkanut...

HQ