Suomi

MUBI-leffat goes PS3

MUBI on jo vuonna 2008 avattu elokuvapalvelu, jonka erikoisuutena ovat sen monituiset sosiaalisesta mediasta tutut ominaisuudet. Nyt myös PS3:n kautta toimivalla palvelulla on muutama erilainen maksutapa. Yhden elokuvan seitsemän päivän rajaton katseluoikeus irtoaa hintaan 3,59€ (lyhytelokuvat 0,99€), ja 13 eurolla kuussa digiselluloidia saa luukuttaa niin paljon kuin silmät kestävät. Sosiaalinen media tulee mukaan elokuvien arviointien ja löytämisen muodossa. Hyväksi todetun leffan fanien kautta voi löytää uusia vastaavia elokuvia. Myös palvelun valitsemat kuukauden teemat ja top-listat auttavat löytämään lisää katsottavaa. Suurin osa ominaisuuksista toimii konsolilla suoraan ja näppärästi, mutta parhaiten elokuviin voi uppoutua MUBIn verkkosivuston ja foorumien kautta. Playstation-pohjaisena palvelun käyttöliittymä on minimalistisen toimiva, eikä vaadi kauko-ohjainta sujuvaa käyttöä varten. Leffat lähtevät ainakin testatulla kymmenenmegaisella yhteydellä lähes välittömästi pyörimään palvelun ladatessa loppuosaa (streaming) katselun aikana. Ilmeisesti palvelimen ruuhkautumisen takia elokuvien tietojen latautumisessa kesti välillä pitkään, mutta pääsääntöisesti palvelu pyörii sutjakasti.

Mutta palvelu ei ole mitään ilman sisältöä, ja siinä MUBI kompastelee muiden eurolanseerausten tapaan. On sydäntä särkevää selata jenkkikatalogin 17,000 elokuvaa, kun kotomaassa valikoima kärvistelee vaivaisen 480 tittelin paikkeilla. Lisäksi eurot saavat katsoakseen lähinnä pienempien studioiden tuotoksia. Sinänsä mielenkiintoiset elokuvat eivät todennäköisesti suurta yleisöä kuitenkaan kiinnosta. Tutuimpia titteleitä olivat Unelmien Sielunmessun ja Fellinin 8½:n kaltaiset klassikot. Art House -fanit saattavat löytää rampautetusta valikoimasta katsottavaa ainakin hetkeksi.

MUBIa on vaikea suositella tässä tilanteessa kenellekään. Sinänsä sujuvasti toimivan ja hyvin toteutetun palvelun suurimmat avut eivät pääse oikeuksiinsa pienestä elokuvavalikoimasta johtuen. Ja kun valikoima on pieni, sen ympärille ei mitä todennäköisimmin synny elinvoimaista yhteisöä sosiaalisen median ominaisuuksia hyödyntämään. Jos lisenssiasioissa koetaan Euroopan laajuinen mullistus lähitulevaisuudessa, MUBI voi tarjota elokuvan suurkuluttajille kuukausimaksullisena todella rahanarvoista palvelua.

HQ