Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
No Time To Die

No Time To Die

Elokuva ei tunnu tietävän, kenen odotuksiin sen pitäisi vastata.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
No Time To DieNo Time To Die

James Bond on vuosikymmenten ajan ollut perinteinen miesten fantasia. Räjähtävä toiminta, kalliit autot, monenlaiset aseet, vaaralliset tilanteet, ympäri maailmaa matkustaminen, mittatilauspuvut, kalliit hotellit ja kauniit naiset ovat kaikki asioita, joista elokuvasarja on totuttu tunnistamaan. Tuttuja teemoja on mukana myös uusimmassa No Time To Die -elokuvassa, mutta samalla mukana on runsaasti elementtejä, jotka eivät ainakaan perinteisesti ole sarjaan kuuluneet. Lopputuloksena saadaan teknisesti ja tarinallisesti pätevä leffa, joka ei oikein tunnu tietävän, kenen odotuksiin sen pitäisi vastata.

James Bond (Daniel Craig) on vetäytynyt eläkkeelle. Maailma menee kuitenkin eteenpäin, ja uusi mahtava joukkotuhoase uhkaa päätyä vääriin käsiin. CIA:n agentti Felix Leiter (Jeffrey Wright) värvää Bondin vielä yhteen tehtävään, ja tällä kertaa uuden tiedustelupalvelun leivissä. Luonnollisesti myös brittien MI6 on kiinnostunut tilanteesta, ja lähettää paikalle nuoremman 007-agentin (Lashana Lynch). Kaikki kietoutuu lopulta hyvinkin henkilökohtaiseksi keitokseksi, johon myös tarinan pahis Lyutsifer Safin (Rami Malek) liittyy.

Tarina on siis hyvin kerrottu. Yhteen nivoutuvat vauhdikkaat toimintakohtaukset, maailman pelastaminen ja henkilökohtaiset suhdekuviot tavalla, joka kertoo ammattimaisesta käsikirjoittamisesta. Kattavan käsittelyn hintana on, että elokuvan kesto kipuaa lähelle kolmea tuntia. Mitta on kuitenkin perusteltu, sillä paljoa tätä lyhyemmässä ajassa kaikkea tuskin olisi saatu kerrotuksi.

Tämä on mainos:
No Time To DieNo Time To DieNo Time To Die

Perinteisiä James Bond -elkeitä edustavat muun muassa komeat autot, energiset toimintakohtaukset ja vaikuttava musiikki, mutta muilta osin elokuva ei tunnu haluavan pitää perinteistä kiinni. Moderneja ja progressiivisia teemoja esitellään useita, ja tarinallisesti ne siis sopivat hyvin osaksi muuta kokonaisuutta. Tässä tullaankin siihen kaikkein eniten mielipiteitä jakavaan huomioon. Vanhan koulukunnan katsojat ovat varmasti sitä mieltä, että James Bond on luopunut identiteetistään, ja tuloksena on saatu jotain ihan muuta. Progressiiviset ja modernit katsojat puolestaan saattavat olla tyytymättömiä siihen, että myös No Time To Die -elokuva kunnioittaa edelleen joitakin sarjalle ominaisia vanhoja maneereja. Pahimmassa tapauksessa voi siis käydä niin, ettei No Time To Die onnistu miellyttämään oikein ketään, koska leffa itsekään ei tunnu tietävän, ketä sen pitäisi miellyttää.

Perinteinen virka-asiana toteutettava maailman pelastaminen nivoutuu siis nyt erottamattomasti poikkeuksellisen henkilökohtaisiin panoksiin. Tämän vuoksi sanoisin, että kyseessä on ehkä eniten tunteisiin vetoava James Bond -elokuva. Tai ainakin itse koin katsoessani yhtä jos toistakin tunnekuohua ihan toisella tavalla kuin menneissä 007-elokuvissa. Tämäkin on katsojasta riippuen joko hyvä tai huono asia. Toiset toivottavat suuremmat tunnekokemukset tervetulleeksi, kun taas toiset saattavat kokea ihmissuhteiden painottamisen James Bondille vieraana asiana.

No Time To Die on kaikin puolin hienosti toteutettu elokuva, mutta osana James Bondin jatkumoa se on hieman ongelmallinen. Se ei edusta tyystin uutta ja modernia 007-aikakautta, mutta samalla se ei myöskään ole täysin perinteitä kunnioittavakaan. Omana itsenään vuosikymmenten muusta painolastista irrallaan No Time To Die on ehdottomasti hyvä elokuva. Mutta entä James Bond -leffana? Vastaus kysymykseen riippuu katsojan omista ennakko-odotuksista.

Tämä on mainos:
No Time To DieNo Time To Die
HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
No Time To Die

No Time To Die

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Elokuva ei tunnu tietävän, kenen odotuksiin sen pitäisi vastata.



Ladataan seuraavaa sisältöä