Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Fast & Furious 9

Fast & Furious 9 (4K)

Toimintaa riittää taas, mutta tällä kertaa nostalgisoidaan jo liikaa menneessä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
Fast & Furious 9Fast & Furious 9

Fast & Furious -elokuvat ovat noin 20 vuoden kuluessa muodostuneet omanlaisekseen instituutioksi. Ihmiset odottavat niiltä tiettyjä asioita, ja osasta toiseen juuri niitä tuttuja elkeitä katsojille myös tarjoillaan. Fast & Furious 9 ei tee poikkeusta sääntöön, mutta nostalgisoi jo hieman liikaa menneessä.

Dominic Toretto (Vin Diesel) on vetäytynyt maaseudun rauhaan, sillä hurjastelupäivät ovat jo ohi. Tai eivät olekaan, sillä vanha jengi noutaa hänet takaisin taas yhdelle keikalle. Käy ilmi, että pikkuveli Jakob Toretto (John Cena) on tekemässä pahuuksia. Mikäli teknologia päätyy vääriin käsiin, on maailman kohtalo vaakalaudalla. Ja kuinka ollakaan, asia voidaan ratkaista ainoastaan kaahailemalla jos jonkinlaisilla ajokeilla ympäri maailmaa.

Elokuvasarjan tuntomerkkeinä ovat aina olleet upeat autot, näyttävä toiminta, komeat miehet ja kauniit naiset. Kaksi viimeksi mainittua ovat tällä kertaa vähemmällä huomiolla, sillä tarkoituksena on enemmänkin haalia mukaan niitä elokuvasarjassa ajan saatossa piipahtaneita näyttelijöitä vielä kerran mukaan. Näin ollen erilaisia henkilöhahmoja on erittäin runsaasti, eikä heidän panoksensa ole läheskään aina merkittävä sen varsinaisen tarinan kannalta. Kyse on enemmänkin jonkinlaisesta hatun nostamisesta fanikunnalle.

Tämä on mainos:
Fast & Furious 9Fast & Furious 9Fast & Furious 9

Menneiden aikojen kanssa flirttaillaan myös sikäli, että se käsillä oleva uusi keikka tuntuu tarjoavan vain puitteet vanhojen muistelemiselle. Tarkoitan tällä sitä, että ruutuajasta merkittävä osa käytetään enemmän tai vähemmän läpinäkyvästi sarjan vanhojen juonenkäänteiden hehkuttamiseen. Näitä vanhoja tapahtumia ei millään tavalla avata katsojalle, joten oletuksena on, että kaikki ovat katsoneet koko pitkän elokuvasarjan alusta asti. Minä en ole, vaikka kolme sarjan leffaa olenkin arvioinut (5, 6 ja 8).

Varsinaisen toteutuksen osalta Fast & Furious 9 on juuri niin hieno ja paukkuva kuin vain toivoa sopii. Fysiikan laeista ei oteta paineita, sillä pääasiana on tarjota näyttävää viihdettä koko rahan edestä. Kaikki näyttelijät hoitavat työnsä hyvin, joten se pääasiallinen ongelma on lähinnä edellä mainitsemassani tarinassa ja siinä, miten se kerrotaan. Katsojan on siis syytä asettaa odotuksensa oikealla taajuudelle, jotta kokemuksesta muodostuu nautittava.

Lisämateriaaleja on varsin kattavasti, ja niistä leijonanosa keskittyy joko toimintakohtauksien toteuttamiseen, erilaisten autojen hehkuttamiseen tai niiden menneiden elokuvien näyttelijöiden tekemän paluun ylistämiseen. Toisaalta juuri näitä kolmea asiaa on selvästi haluttu tarjota, joten on odotettavaa, että niihin myös lisämateriaalit painottuvat. 4K-julkaisussa on mukana muutaman minuutin pidempi Director's Cut, mikä tuntuu enemmänkin mainoskikalta.

Tämä on mainos:

Yllättävä, ja sitäkin ärsyttävämpi, huomio on, että tekstitys on tehty huonosti. Jostain mystisestä syystä tekstitys katoaa kokonaan 27-29 min. paikkeilla, seuraavan kerran 36-37 min. kohdalla ja kolmannen kerran 40-41 min. paikkeilla. Kun teksti katosi neljännen kerran leffan vanhettua 46 min. päätin vaihtaa tekstityksen englanniksi, ja näin pääsin loppuun saakka. Jossain vaiheessa sain säädetyksi jopa niin, että itse elokuvan aikana ruudun alalaidassa juoksivat lisämateriaalien tekstitykset.

Fast & Furious 9 on puhdas viihde-elokuva. Se tuntee kohderyhmänsä, ja se tuntee historiansa. Näin ollen se antaa katsojille juuri sitä, mitä nämä ehkä odottavatkin. Mitään yllätyksiä ei ole luvassa, mutta viihdettä senkin edestä.

Fast & Furious 9Fast & Furious 9
HQ
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä