Suomi
Gamereactor
ennakot
Psychonauts 2

Psychonauts 2, vielä kerran ennen julkaisua

16 vuoden tauonkaan aikana Double Fine ei ole unohtanut, kuinka tehdä tasoloikasta taianomainen.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Psychonauts ei ollut julkaisussaan menestys silloin 16 vuotta sitten, mutta jatko-osa julkaistaan elokuun lopulla 2021. PS2-aikakauden helmi oli julkaisija Majescolle niin suuri taloudellinen tappio, että se vetäytyi pelialalta kokonaan. Vuonna 2005 jatko-osa ei olisi tullut kysymykseenkään, mutta vuosien kuluessa fanien kiinnostus on kasvanut. Pääsin kokeilemaan peliä noin 3-4 tunnin ajan.

Psychonauts 2:n tarina jatkuu siitä, mihin sarjan edellinen (VR-)peli Rhombus of Ruin lopetti. Ensimmäisenä työpäivänään Razputin päätyy tutkimaan Dr. Loboton kieroutunutta mielenmaisemaa. Tavoitteena on selvittää, kuka palkkasi hänet kidnappaamaan Psychonauts-pomo Truman Zanotton. Tutkimisen jälkeenkään asia ei selviä, mutta kaksi asiaa käyvät ilmi. Psychonautsin organisaation sisällä on niin sanottu myyrä, ja tavoitteena on palauttaa haudan takaa psyykkinen pahis Maligula takaisin eläväksi.

Panokset ovat kovat, mutta muuten Psychonauts 2 on yhtä hulvaton kuin edeltäjänsä. Sitä paitsi tutut Razputinin, Sashan ja Coach Oleanderin ääninäyttelijät tekevät paluun rooleihinsa. Arvostan sitäkin, että mukana on tiivistys alkuperäisen pelin tapahtumista. Melkoinen osuus potentiaalisista jatko-osan pelaajista ei ole koskaan alkuperäiseen koskenut. Ja ne jotka ovat, eivät välttämättä kaikkea enää muista.

Tämä on mainos:

Demossa pääsin tutkimaan neljää erilaista mentaalista maailmaa, ja joukosta erottuu entisen hammaslääkärin Dr. Loboton mielenmaisema. Kaikki on sekasotkua, ja seinät on päällystetty ikenillä ja hampailla. Tasoloikkaa tehdään sitten hammaslääkärin peilien päällä, ja suuvedessä lilluu irrotettuja hampaita. Kenttä toimii opastusosiona, joskin pelimekaniikat esitellään hyvin. Esimerkiksi PSI Blastia käyttämällä pitää ampua alas kalkattavia hampaita, ja hampaallinen vetoketju vedetään alas telekinesialla.

Toinen hyvä osuus sijoittuu Compton Boolen mieleen, joka on yksi Psychonautsin perustajista. Meno on kuin television kokkisarjassa, ja painotus on vahvasti pulmailussa. Tarkoituksena on valmistaa useita erilaisia ruokia ohjeiden mukaan nukketuomareille. Raaka-aineet ovat innostuneita, ja yleisön joukossa. Aikaa ei ole paljoa, joten painetta on mukana.

Psychonauts 2

Alkuperäisen pelin psyykkiset voimat tekevät siis paluun, ja ne ovat keskeisiä niin pulmailussa kuin taisteluissakin. Razputinin keinot ovat moninaiset, ja neljä voi laittaa kerralla liipaisimiin painamalla ristiohjainta ylöspäin. Yksi mukavimmista uusista kyvyistä on Mental Connection. Se mahdollistaa henkilöhahmon aivojen uudelleenohjelmoinnin, kun liittää yhteen erilaisia puhekuplia. Kyse on oikeastaan muissa peleissä nähdystä tarttumakoukusta, ja samalla on pohdittava, mitä liittää yhteen halutun lopputuloksen saamiseksi.

Tämä on mainos:

Toisin kuin alkuperäisessä pelissä, omia kykyjään voi päivittää haluamassaan järjestyksessä kykypisteillä, joita saa parantamalla Intern Rankia. Tämä puolestaan tapahtuu keräämällä esineitä, kuten Figments of Imaginationia ja PSI Cardeja. Jokaisella erikoiskyvyllä on oma lineaarinen kykypuunsa, jossa on enimmillään neljä päivitystä. Valitsin esimerkiksi päivittää pyrokinesialle isomman vaikutusalueen, ja PSI Blastille isomman pamauksen.

Double Fine on panostanut siihen, että kyvyillä on aiempaa isompi rooli taisteluissa. Perushuitomisen ohella toiset erikoiskyvyt tehoavat paremmin tiettyihin vastustajiin kuin toisiin. Näin ollen pikavalinnan takana olevia erikoiskykyjään on alati vaihdeltava, ja vain eniten käytettyjä kannattaa päivittää. Esimerkiksi telekinesialla pystyy kiskomaan kaukana pysyttelevän pahiksen lähemmäksi, ja levitaatiolla pääsee suojaan itsensä parantelua varten.

Psychonauts 2:n pelaaminen jätti kahtalaisen vaikutelman. Toisaalta on hienoa, että sarja on tekemässä paluuta. Samaan aikaan on todettava, että jatko-osan olisi pitänyt tulla aiemmin. Silloin sen tekemä vaikutus olisi varmasti ollut suurempi. Psychonauts 2 julkaistaan 25. elokuuta 2021 PC:lle, Xbox Onelle ja Xbox Series X:lle (ja S:lle).

Psychonauts 2Psychonauts 2
Psychonauts 2
HQ
HQ

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä