Suomi
Gamereactor
laitearviot

Surface Pro 2

Microsoftin hybridikone ottaa sulan sekä tabletin että läppärin hatusta.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Mitä tehdä, jos perinteinen tabletti tuntuu liian rajoittuneelta, mutta tarve vaatii pientä ja liikuteltavaa laitetta? Microsoft toivoo, että vastaus löytyisi Surfacesta. Vuosi sitten lanseerattu hybriditablettien mallisto ei saanut alkujaan järin ruusuista vastaanottoa, johtaen 900 miljoonan dollarin alaskirjaukseen, mutta tämän vuoden mallit lupaavat jo parempaa. Testiin saatu 64-gigainen Surface Pro 2 on käypä peli tietyin varauksin.

HQ

Surface 2 pohjautuu älypuhelimissa ja tableteissa suosittuun ARM-arkkitehtuuriin, jonka vuoksi sille ei voi asentaa PC-ohjelmia. Surface Pro 2:ssa sen sijaan käytetään Intelin prosessoria, jonka ansiosta laite kykenee tekemään käytännössä kaiken, mitä tavallinen tietokonekin. Siihen voi asentaa Firefoxin ja vaikka Photoshopin. Sillä toimivat Steam ja PC-pelit. Tabletilla voi käsitellä asiakirjoja ja siirtää tietoa sisäisen muistin ja USB-tikun välillä. Microsoft mainostaa, että Surface Pro 2 voi kokonaan korvata kannettavan tietokoneen, ja teknisesti väite on ihan paikkansapitävä.

Surface Pro 2
Surface on pöydällä kuin kotonaan, ja uudistettu pystytuki voi tukea näytön kahteen eri asentoon. Pystypäin käännettynä laajakuvanäyttö tuntuu oudolta.

Laite ei ole kokenut radikaaleja muutoksia vuodentakaisesta edeltäjästään, mutta pienet viilaukset vievät tuotetta käyttökelpoisempaan suuntaan. Surface 2 Pro parantaa esimerkiksi akunkestoa, joka oli alkuperäisen version purnatuimpia puolia. Core i5 -prosessori on päivitetty virtapihimpään Haswell-malliin, jonka ansiosta mehua riittää peruskäytössä noin 7,5 tunniksi eli käytännössä työpäiväksi. Toinen miellyttävä muutos on integroidun pystytuen kääntösäteen laajentaminen niin, että näyttö seisoo sopivassa kulmassa paitsi pöydällä myös sylissä.

1920x1080 pikselin IPS-paneeli toistaa värit kirkkaina ja tekstit tarkasti, joten videoiden ja kuvien katseluun tai nettisivujen ja sähköpostin lukemiseen kone käy leikiten. Myös muut tekniset ominaisuudet ovat kohdallaan. Jäähdytys on hiljainen, stereokaiuttimet soittavat musiikkia hyvällä äänenvoimakkuudella ja tehot pitävät pintansa ultrabook-kannettavien rinnalla. VaporMg-kuori tuntuu paitsi jämäkältä myös kestävältä, ja laite on selvästikin rakennettu huolella. Haittapuolena kone on edelleen tabletiksi varsin paksu ja painava. Sitä on hankala kannatella pitkiä aikoja yhdellä kädellä.

Tämä on mainos:

Windowsin työpöydällä touhuamiseen noin 10-tuumainen näyttö on pienehkö, mutta työpöytä on erittäin arvokas turvaverkko tilanteissa, joissa tarvitulle sovellukselle ei löydy metro-tyylistä, kosketusoptimoitua vaihtoehtoa Windows Storesta. Vaikka kaupassa on tarjolla Facebook, Twitter ja Netflix, esimerkiksi virallinen Spotify-sovellus puuttuu. Toisin kuin Surface 2:lla, puutteen voi onneksi korjata työpöytäversion asentamalla. Androidiin ja etenkin iPadiin verrattuna Windows Storen pelitarjonta jää kauas taakse. Halo: Spartan Assault ja sanapeli Wordament ovat valikoiman helmiä. Tarjolla ovat myös Angry Birdsit ja Raymanin mobiiliversioinnit, mutta valikoimaa selaillessa laatupelien niukkuus iskee heti kulman takaa.

Toisaalta jos tavalliset PC-pelit lasketaan mukaan, valikoima näyttää heti paremmalta. Massiivisia Battlefield-taisteluita ei täppärillä kannata odottaa käyvänsä, niihin Intel HD 4400 Mobilen vääntö ei riitä, mutta esimerkiksi XCOM: Enemy Unknownin, Batman: Arkham Cityn ja Borderlands 2:n pelailu sujuu 720p:n tarkkuudella. USB-portin ansiosta Yön ritaria pääsee leikkimään vaikka Xbox 360:n ohjaimella, mikä on aivan mahtava juttu. 64-gigaisessa mallissa käyttötilaa tosin jää vain 37 gigaa, joten kovin montaa peliä ei kerrallaan mahdu sisään.

Surface Pro 2Surface Pro 2
Vasemmalla Twitter- ja sääsovellus asetettuna rinnakkain. Oikealla perinteinen työpöytä.

PC-pelit ovat yksi osoitus Surface Pro 2:n joustavuudesta, mutta käyttömahdollisuudet ovat perustabletteja laajemmat myös hyötypuolella. Windows 8.1 reagoi pääosin viiveettömästi, vaikka käynnissä olisi useita sovelluksia, ja sovellusten välillä on helppo vaihdella näytönreunaa sipaisemalla. Tarvittaessa ruudun voi myös jakaa ja asettaa kaksi sovellusta rinnakkain. Erikseen myytävillä näppäimistöillä - jotka toimivat myös näyttösuojana - laite alkaa muistuttaa entistä enemmän täysiveristä ultrabookia.

Tämä on mainos:

119 euron Type Cover 2 tarjoaa fyysiset näppäimet, kun taas 99 euron hintainen Touch Cover 2 perustuu kosketustunnistukseen. Molemmat sisältävät taustavalaistuksen, mutta ensimmäinen on tuntumaltaan selvästi parempi. Type Coverilla kirjoittaa monin verroin luonnollisemmin kuin pelkällä kosketusnäytöllä, mutta täysimittaisen näppäimistön tasolle on vielä matkaa. On pieni pettymys, ettei kumpikaan näppis-Cover tule laitteen mukana vakiona. Mukana tulee kuitenkin digikynä, jolla voi piirtää ja kirjoittaa näytölle, mikä on erityisen näppärä apuväline kuvien luonnosteluun ja muistiinpanojen tekemiseen. Toinen huomionarvoinen bonus on 200 gigatavua Skydrive-tilaa kahdeksi vuodeksi.

Surface Pro 2
Haloa Xbox 360:n ohjaimella? Onnistuu!

Surface Pro 2:n Akilleen kantapää lienee lopulta sama kuin sen vahvuuskin. Se taiteilee melko kapealla nuoralla tablettien ja kannettavien välissä, ja vaikka se sopii kumpaankin käyttötarkoitukseen, se ei ole kummallakaan saralla täydellinen. Se on tabletiksi kallis ja painava, mutta tietokoneeksi vähän liiankin pieni. Samaan 900 euron hintaan on mahdollista ostaa hyvä tabletti ja hyvä tietokone erikseen. Tai vähän isoruutuisempi ultrabook. Microsoft saattaisi tehdä isomman loven markkinoihin, jos se pystyisi yhdistämään Surface Pro 2:n rajattoman ohjelmistotuen Surface 2:n sirompiin mittoihin ja edullisempaan hintaan.

Joka tapauksessa jos hakusessa on nimenomaan 2-in-1-tyyppinen jokapaikanhöylä, ei Surface Pro 2:ta kannata jättää kokeilematta. Se on laadukkaimpia Windows-tabletteja, mitä markkinoilta löytyy, ja yksi monikäyttöisimmistä täppäreistä ylipäätään.

Surface Pro 2Surface Pro 2Surface Pro 2Surface Pro 2
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Laadukas rakenne, Core i5:n teho, täyden Windowsin monipuolisuus, digitaalinen kynä mukana
-
Tabletiksi painava ja kallis, tietokoneeksi vähän liiankin pieni, näppäimistö ei mukana
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

4
Surface Pro 2

Surface Pro 2

LAITEARVIO. Kirjoittaja Kimmo Pukkila

Mitä tehdä, jos perinteinen tabletti tuntuu liian rajoittuneelta, mutta tarve vaatii pientä ja liikuteltavaa laitetta? Microsoftin vastaus on Surface Pro 2.



Ladataan seuraavaa sisältöä