Suomi
Gamereactor
laitearviot

AOC C32G2AE

Iso pelinäyttö lompakkoystävälliseen hintaan

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Agonin, eli AOC:n premium-näyttösarjan, rinnalla on kulkenut pitkään lompakkoystävällisempi G-sarja. Gamereactor on saanut testiin tähän joukkoon kuuluvan uutukaisen, C32G2AE:n, joka speksien valossa ei vaikuta yhtään hassummalta vaihtoehdolta pelikäyttöön.

Näytön 32" kaareva, 8-bittinen, Full HD -resoluutiota tarjoava 165 Hz VA-paneeli on varustettu VRR-tuella, eli vaihteleva ruudunpäivitys saadaan näyttämään hyvältä niin AMD:n kuin nVidian leirin näytönohjaimilla. Virallisesti nVidian näytönohjaimia ei tueta, mutta G-Sync-yhteensopivuus on mukana, eikä testin aikana ongelmia ilmennyt RTX 2080 -näytönohjaimen kanssa.

Viime syksynä testatun CU34G2X:n tavoin C32G2AE on rakennettu edullisemmin kuin metallirunkoiset Agonit. Se on silti helppo koota, koostuu pääasiassa mustasta muovista ja on rakennettu takapainoisen jalan päälle monien muiden AOC:n pelinäyttöjen tavoin. Erillistä virtalähdettä ei tarvita. Erona CU34G2X:ään korkeudensäätö on tiputettu pois, mutta toisaalta sisäänrakennetut kaiuttimet ovat mukana, joiden käyttöä ei toisaalta voi suositella kuin äärimmäisessä hätätilanteessa.

Näytön konfigurointi tapahtuu AOC:lle tutun valikon kautta, mutta mahdollisesti surkeimpien markkinoilla olevien painikkeiden kautta. Näiden pieni profiili yhdistettynä erikoisiin tyhjiin koloihin painikkeiden väleillä tekee painikkeiden käytöstä täyttä tuskaa. Merkkivaloja ei virtavaloa lukuun ottamatta ole, joten meno on silkkaa käsikopeloa, ja vikapainalluksia tulee tuon tuosta. Toki painikkeiden käytön oppii ajallaan, mutta ensivaikutelma on poikkeuksellisen heikko ja hallintajoystickiä tuli ikävä.

Tämä on mainos:
AOC C32G2AE

Positiivisesti näytön VA-paneeli yllättää laadullaan hintalappu huomioiden. Niin värit kuin kontrasti ovat varsin hyvällä tasolla. Edullisempienkin näyttöjen paneelit ovat vuosien aikana edenneet hurjasti siitä missä ne vaikkapa viisi vuotta sitten olivat. Paneelia ei ole tehdaskalibroitu, mutta siitä huolimatta värit ja mustat toistuvat varsin nätisti sellaisenaan oletuksena olevan sRGB-asetuksen kanssa. Sen käyttäminen lukitsee myös kontrastin (50) ja kirkkauden (90) kiinteäksi. Näillä asetuksilla mustan taso ei jää hailakan harmaaksi, vaan tummat alueet todella näyttävät tummilta. Lisäksi testatun yksilön pilveilykin on varsin maltillista ja ruudun valoisuus hintaan nähden kelvollista. Vain ruudun vasemmasta alareunassa on täysin mustalla kuvalla hieman vaaleampi alue. Harmaalla taustalla oikea laita vaikuttaa hieman vasenta tummemmalta, mutta työpöytä- tai pelikäytössä näitä asioita ei huomaa ollenkaan.

Hyvää väritoistoa ja kontrastia tarjoavien VA-paneelien perisynti on pikselien hitaus, joka johtaa helposti haamukuvaan ja ruudun sumenemiseen liikkeessä ikään kuin peleistä tuttu motion blur -ominaisuus olisi sisäänrakennettu näyttöön. Pikselien hitautta pystytään kompensoimaan overdrivellä, jonka tasoille löytyy kolme eri valintaa näytön konfiguraatiovalikosta. Medium-valinta tuntui parhaalta kompromissilta, ja se vähensi selvästi haamuilua tehden pelikokemuksesta miellyttävän. Nopeimpien eSports-pelien ystävien kannattaa katsoa 240 Hz tai virkistystaajuudeltaan vielä nopeampia näyttöjä, jos haamuilulle on pahasti allerginen, mutta muille näyttöä voi suositella.

Näytön 165 Hz virkistystaajuuden kytkeminen käyttöön ei tapahdu monien muiden pelinäyttöjen tavoin hallintavalikon overclock-valinnan kautta. Tällä kertaa sitä ei ole tarjolla lainkaan. Sen sijaan yli 120 Hz virkistystaajuuden käyttöönottaminen vaati nVidian asetuksista erillisen PC-resoluution käyttöönottamisen, Windows 10:n oletuksena tarjoamien "Ultra HD, HD ja SD" -resoluutioiden sijaan, jonka kautta käyttöjärjestelmä erikseen mainostaa näytön natiiviresoluutiota.

Tämä on mainos:

C32G2AE on hintaansa nähden erinomainen näyttö, jos kookas fyysinen näyttöpinta-ala on valinnan keskiössä Full HD-resoluutiolla. 4K-maailmaan nähden Full HD:n vaatimaton resoluutio tarkoittaa, että maltillisempikin pelikone jaksaa pyörittää pelejä korkealla ruudunpäivityksellä. Kolikon kääntöpuolena pikselikoko on normaalia suurempi, mutta metrin päästä näyttöä katsellessa asia ei häiritse tippaakaan, vaikka 4K:n tarkkuus uupuu. Antialiasointi on syytä muistaa kytkeä peleistä kuitenkin päälle. Näyttö on saatavilla suomalaisista liikkeistä kirjoitushetkellä noin 300 euron hintaan.

AOC C32G2AE
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Helppo koota, pinta-ala vs. hinta, kaarevuus, värit ja mustan taso hinta huomioiden, VRR
-
Ei korkeudensäätöä, HDR400, surkeat painikkeet, Full HD -resoluutio ei miellytä kaikkia tällä ruutukoolla
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score


Ladataan seuraavaa sisältöä